Από τις 23.2.2020 ο λειτουργεί το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως αυτοδύναμο με εκλεγμένο Πρόεδρο και συγκρότηση της Συνέλευσης από τα ενταγμένα σε αυτό μέλη του.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες (23.2.2020 – 31.5.2020) και μάλιστα εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 τα μέλη του Τμήματος δεν σταμάτησαν να προσπαθούν για την οργάνωσή του και την ομαλή κατά το δυνατόν υλοποίηση του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού τους έργου, κατά το εαρινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2019-2020.
Με τη θέσπιση των βασικών αρχών, οράματος και δεοντολογίας, τη σύσταση δέκα (10) νέων εργαστηρίωνκαι τη σύνταξη των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων, το Τμήμα ΔΕΞΥΣ έθεσε στερεές βάσεις για μια ολοκληρωμένη προπτυχιακή εκπαίδευση και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Παράλληλα, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για υποβολή πρότασης για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integratedmaster) για τους αποφοίτους του, ως Τμήμα 5ετούς διάρκειας σπουδών.
Το Τμήμα έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών με τους επτά (7) πρώτους υποψήφιους διδάκτορες, ενώ εκπόνησε προτάσεις επανίδρυσης και ίδρυσης δύο (2) Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και συγκεκριμένα των: «Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων από Ξύλο» (ΦΕΚ 1975/22.5.2020, τ’Β) και «Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Πόρων &Βιο-οικονομίας», τα οποία θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Στο διάστημα αυτό έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ένας σημαντικός αριθμός οργανωτικών και ακαδημαϊκών ενεργειών όπως: περαιτέρω στελέχωσης του Τμήματος(μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 11 μέλη ΔΕΠ, 3 μέλη ΕΔΙΠ, 4 μέλη ΕΤΕΠ, 2 Διοικητικοί υπάλληλοι και αναμένεται η ένταξη 2-3 νέων μελών ΔΕΠ μέσα στους επόμενους μήνες!), έχουν καθοριστεί τα εκπαιδευτικά καθήκοντα του προσωπικού, έχει συσταθεί επιτροπή και κανονισμός λειτουργίαςΓραφείου Προβολής & Επικοινωνίαςτου Τμήματος, ενώ έχουν οριστεί μέλη του ως συνδετικοί κρίκοι για την ΠΡΟΣΒΑΣΗ (ΦμεΑ), δηλ. για να επιμεληθούν θεμάτων φοιτητών με ειδικές ανάγκες,ενώμετά από ενέργειες του Τμήματος αναμένεται πολύ σύντομα η παραλαβή πενήντα (50) νέων σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων για την αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού και των μελών του Τμήματος.
Πολλές ακόμη σημαντικές ενέργειες, επικοινωνίες, συνεργασίες κ.λπ. επιτεύχθηκαν κατά το διάστημα αυτό των 100 πρώτων ημερών, καθώς η προσπάθεια για την επίτευξη του οράματος και των στόχων του Τμήματος συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για το γενικότερο καλό της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα! Αξίζει να αναφερθεί πως το Τμήμα αναγνωρίζει την στήριξη και υποστήριξη των Πρυτανικών αρχών, συναδέλφων άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φορέων, επιχειρήσεων, διεθνών συνεργατών, της τοπικής κοινωνίας, καθώς επίσης και τη στήριξη της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων στα πρώτα και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα της ζωής του και τους ευχαριστεί όλους θερμά!
Το Τμήμα προβάλλεται μέσα από την σύγχρονη και ενημερωμένη ιστοσελίδα http://fwsd.uth.gr/, ενώ έχει δημιουργηθεί και σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) https://www.facebook.com/Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-108838467477009, τις οποίες και το Τμήμα καλεί τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν.
«…..είναι ένα Τμήμα (το ΔΕΞΥΣ) το οποίο σήμερα έχει κάποια εξαιρετικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρθηκε και η Νίκη (Κεραμέως) και τα οποία νομίζω ότι είναι εμφανή με το που περνάει κανείς τις πόρτες του κτιρίου αυτού, για τα οποία είχα ήδη ενημερωθεί. Καθηγητές με μεράκι, φοιτητές με μεράκι και μια πολύ καλή στήριξη από την ηγεσία του πανεπιστημίου, συνθέτουν νομίζω την πρώτη ύλη πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε κάτι πολύ όμορφο, κάτι πολύ ουσιαστικό». (Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα με την ΥπουργόΕθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως στις 20.12.2020).
Ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερες μέρες!
Γράφει ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος