Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία: «Όλοι οι άλλοι φταίνε…για τον κ. Αγοραστό»


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30/09/2015 η παράταξή μας είχε την ευκαιρία να θίξει σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της.

Θέσαμε, καταρχάς, το χρόνιο πρόβλημα της Κάρλας για την οποία τα μηνύματα και οι επιστημονικές ενδείξεις σχετικά με την περιβαλλοντική κατάσταση δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή εγρήγορση. Ο κ. Περιφερειάρχης φάνηκε να μη συμμερίζεται την ανησυχία μας αμφισβητώντας μάλιστα τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Ζητήσαμε, επίσης, από τον κ. Αγοραστό ενημέρωση για το φράγμα στο Παναγιώτικο, την οποία ο κ. Περιφερειάρχης απέφυγε να δώσει.

Όσον αφορά τα έργα ΕΣΠΑ, παρατηρήσαμε ότι έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία του κ. Περιφερειάρχη με την οποία όταν γίνεται κάτι καλό σπεύδει να απονείμει εύσημα στον εαυτό του, ενώ όταν υπάρχουν καθυστερήσεις φταίνε όλοι οι άλλοι (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Νοσοκομεία, Δήμοι κλπ.). Αυτό ασφαλώς δεν δείχνει κάποιον ο οποίος θέλει να συνεργασθεί με τους φορείς της Περιφέρειας και να συνδιαμορφώσει το μέλλον της, αλλά ένα αλαζονικό ήθος εξουσίας και ανασφάλεια για την ικανότητα συνεργασίας και διαχείρισης των ζητημάτων.

Ρωτήσαμε, τέλος, την Περιφερειακή Αρχή για τον ασφαλτοστρωμένο, εδώ κι ένα χρόνο (από τον Σεπτέμβριο του 2014), δρόμο Νεοχώρια Βραγκιανών – Αργύρι στην πολύπαθη Αργιθέα. Στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάζονται ήδη επικίνδυνες φθορές, μάλλον αδικαιολόγητες, και απαιτείται η στενή επίβλεψη της ολοκλήρωσης και παράδοσής του με την ποιότητα και την ασφάλεια που απαιτεί το δύσβατο της περιοχής.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε ασφαλώς τη συνεδρίαση είναι η γνωμοδότηση του Π.Σ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υδροηλεκτρικού σταθμού (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας, ως ενεργειακού πια Έργου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε φανερό από τις παρεμβάσεις των πολιτών και των εκπροσώπων φορέων ότι το έργο βαρύνεται με αμαρτωλό παρελθόν, όπου η πολιτική σκοπιμότητα επιδιώκει την απόκρυψη των δεδομένων και την αποσιώπηση κάθε ανοικτής διαλογικής συζήτησης.

Κρίσιμο ζήτημα για μας παραμένει το γεγονός ότι το έργο αποτελεί απομεινάρι ενός πολύ παλιού και όχι επικαιροποιημένου ενεργειακού σχεδιασμού. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη ούτε οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της χώρας (στη ζήτηση και στην παραγωγή), ούτε οι τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι σαφές ότι εκκρεμεί και επείγει ο ενεργειακός σχεδιασμός σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο Θεσσαλίας, μαζί με τον υδατικό και περιβαλλοντικό, όπως συνεχώς τονίζουμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΠΣ εγκρίθηκαν άλλα 3-4 ενεργειακά έργα και συνολικά κάθε χρόνο δεκάδες χωρίς να έχει γίνει αποτίμηση της κρισιμότητας της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (δεν είναι όλες οι επιπτώσεις της ίδιας βαρύτητας) ούτε του κόστους αποκατάστασης στο τέλος της ζωής του έργου. Χωρίς να έχουν γίνει, επίσης, συγκριτικές μελέτες κόστους-οφέλους των εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες θα κοστίσουν λίγο, γίνονται γρήγορα και θα δώσουν μια σχετικά επαρκή πληροφόρηση βάσει της οποίας θα ληφθεί μια απόφαση από το ΠΣ. Φυσικά, δεν απαντήθηκε κανένα από τα ερωτήματά μας όπως, φερ’ ειπείν, για τον αντισεισμικό σχεδιασμό του Έργου.

Επομένως καταψηφίσαμε την ΜΠΕ επειδή:

– είναι σκανδαλώδης η έλλειψη ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα ενέτασσε τη λειτουργία του φράγματος σε αυτή τη συζήτηση

– ουσιαστικά ενώ η ΜΠΕ το εξετάζει ως έργο αποσυνδεδεμένο από την εκτροπή, τα διαχειριστικά σχέδια των υδάτων Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας το εξετάζουν ως ένα έργο (το φράγμα της Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής) και προβλέπουν και μεταφορά νερού 250 εκ. κυβικά από τον Αχελώο

-σε ενδεχόμενη παράδοση της διαχείρισης της ενέργειας σε ιδιώτες που προβλέπει το μνημόνιο, αυτό θα σημαίνει αυξημένο κόστος για τα νοικοκυριά αλλά και έλεγχο της ενέργειας από αλλότρια συμφέροντα.

-η ίδια η ΜΠΕ παραδέχεται ότι η λειτουργία του θα έχει αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον της περιοχής και επομένως για το μέλλον της περιοχής και όχι μόνο.

Η ανάπτυξη για μας πρέπει να είναι συμβατή με το δημόσιο συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας και όχι με τις όποιες σχέσεις μεταξύ πολιτικών και μεγαλοεργολάβων.

«Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι

Διώτη Ηρώ

Αναστασόπουλος Στέλιος

Σταμπουλής Γιώργος

02-10-2015

Προηγούμενο άρθρο Έληξαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο ετήσιος χορός του ΚΑΠΗ Καρδίτσας