Ένα μεγάλο γρίφο καλείται να λύσει η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας με τις νέες περικοπές που κάλεσε τους Προϊσταμένους των Τμημάτων να κάνουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, οι υπεύθυνοι των τμημάτων ενημερώθηκαν για τις πρόσθετες περικοπές που πρέπει να γίνουν με την έναρξη του νέου εξαμήνου, με ορατό τον κίνδυνο περικοπών μαθημάτων και ελλιπή προγράμματα σπουδών.
Περικοπές σε ωρομισθίους
Η επισφαλής εργασία είναι μια ανοικτή πληγή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ΤΕΙ της χώρας καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες τους με 1300 ωρομισθίους, έναντι 2800 με πλήρες ωράριο που απασχολούνταν μέχρι σήμερα, μείωση η οποία ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Τα περισσότερα λοιπόν περιφερειακά ΤΕΙ δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς τους διδάσκοντες, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε ακαδημαϊκό και εργασιακό εξευτελισμό. Όσον αφορά στο ΤΕΙ Λάρισας, από τους 279 συνεργάτες που δραστηριοποιούνταν μέχρι στιγμής, μετά και τις τελευταίες περικοπές, από το νέο εξάμηνο θα πρέπει να καλυφθούν με 130 ωρομίσθιους πλήρους ωραρίου. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί και αποτελεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Για την εξέλιξη αυτή έχει ήδη ενημερωθεί ο Επίτροπος για την πιστή εφαρμογή του. Έτσι λοιπόν, ο απορφανισμός των ιδρυμάτων από αναγκαίο προσωπικό μέσα από την αδιοριστία, τις περικοπές πιστώσεων και το πάγωμα των νέων προκηρύξεων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότηση διαμορφώνει συνθήκη πραγματικού «ακαδημαϊκού κραχ»
Για το Παράρτημα Καρδίτσας
Το Παράρτημα Καρδίτσας στην παρούσα απόφαση αντέδρασε έντονα μιας και η εφαρμογή, πέραν της δεδομένης υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης που θα επιφέρει, εγκυμονεί και πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των σπουδαστών κατά την διάρκεια εκπαίδευσης τους στα εργαστήρια. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου κ. Νταλός σχολιάζοντας την παραπάνω απόφαση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, τονίζοντας παράλληλα τα παρακάτω: «Η ανησυχία μου για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις είναι έντονες. Είναι δεδομένο ότι με την μεγάλη αυτή μείωση του προσωπικού που καλούμε να εφαρμόσω τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Προϊστάμενοι των άλλων Τμημάτων από την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, η μείωση της ποιότητας που θα παρέχετε στα Τμήματα όλων των Ιδρυμάτων της χώρας θα είναι μειωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν σας κρύβω όμως ότι η ανησυχία μου είναι μεγάλη μιας και σε ορισμένα Τμήματα (όπως το δικό μας αλλά και το Τμήμα Τροφίμων) υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι για τους σπουδαστές, μιας και καλούνται να χειριστούν κοπτικά μηχανήματα αλλά και τοξικές ή οξειδωτικές ουσίες αντίστοιχα, με ένα βαθμό επικινδυνότητας που αυξάνεται με την μείωση του προσωπικού. Πολύ φοβάμαι ότι θα κληθούμε, αν συνεχιστούν οι περικοπές αυτές, να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τον τεχνολογικό μας χαρακτήρα και να γίνονται πολλά μαθήματα μόνο με την θεωρητική τους προσέγγιση».
Σε χειρότερη θέση τα Τμήματα Διατροφής και Δασοπονίας
Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, που εκτός από τον Προϊστάμενό του Δρ. Ανάργυρο Μουλά δεν διαθέτει ούτε ένα μέλος μόνιμου Εκπαιδευτικού προσωπικού. Υπό ποιες λοιπόν προϋποθέσεις καλείται να λειτουργήσει το συγκεκριμένο Τμήμα το νέο εξάμηνο; Από την άλλη, για ο Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στην περικοπή των σπουδαστών του…η περικοπή και του έκτακτου προσωπικού. Όλα τα Τμήματα λοιπόν μέσα από τη μείωση του αριθμού των ομάδων εργαστηρίων άλλα και άλλων μέτρων, θα φροντίσουν για άλλη μια φορά να εξοικονομήσουν χρήματα σε βάρος της ποιότητας, σε ένα τομέα που μαζί με την υγεία αποτελούν τους τομείς που όχι απλά δεν θα έπρεπε να γίνουν περικοπές, αλλά το αντίθετο.