Δραστηριότητες για την παγκόσμια ημέρα ΧΑΠ στη Θεσσαλία


Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει  πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης αναπνευστικών διαταραχών και  ευαισθητοποίησης του κοινού στην ΧΑΠ και στους παράγοντες που την  προκαλούν σε επτά πόλεις στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας με την  ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.
Τρίκαλα (Πνευματικό Κέντρο), Καλαμπάκα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
Καρδίτσα (Κεντρική Πλατεία), Παλαμά τη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου
Βόλο (Αγ. Νικόλαος) την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου
και στη Λάρισα (Πλατεία Ταχυδρομείου), Ελασσόνα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
Ομάδα Πνευμονολόγων γιατρών της κλινικής σε συνεργασία με τους  πνευμονολόγους συναδέλφους τους σε κάθε νομό μαζί με νοσηλευτές και  φοιτητές ιατρικής θα απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικές με τη  ΧΑΠ. Όλοι όσοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλονται σε οξυμετρία μια  εύκολη εξέταση που μετράει αναίμακτα το οξυγόνο στο αίμα, σε μέτρηση  του Μονοξειδίου του Άνθρακα (CO) που είναι δείκτης της βαρύτητας του  καπνίσματος και σε μέτρηση του Μονοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ) στον  εισπνεόμενο αέρα που είναι δείκτης αλλεργικής φλεγμονής των αεραγωγών.
Η ΧΑΠ προκαλείται από το κάπνισμα και οφείλεται στη δυσμενή επίδραση  του καπνού στους αμυντικούς μηχανισμούς των πνευμόνων. Κάποιος που  καπνίζει, εισπνέει τον καπνό από το στόμα και έτσι παρακάμπτεται το  φίλτρο της μύτης. Η επίδραση του καπνού για χρόνια στο εσωτερικό των  βρόγχων από τους οποίους περνά, οδηγεί σε καταστροφή και σε μείωση του  αριθμού των κροσσών αλλά και σε αύξηση της παραγωγής της βλέννας.   Έτσι, στον αυλό των βρόγχων συγκεντρώνεται βλέννη η οποία καθυστερεί  να απομακρυνθεί. Εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια και ο ασθενής να  παρουσιάζει συχνές λοιμώξεις. Ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι  η συσσώρευση της βλέννης στενεύει τον αυλό των βρόγχων. Τέλος, τα  λευκά αιμοσφαίρια του αίματος που συγκεντρώνονται συνέχεια στους  πνεύμονες με σκοπό να εξουδετερώνουν τα βλαπτικά σωματίδια του καπνού,  απελευθερώνουν ουσίες, οι οποίες εκτός από την καταπολέμηση του  καπνού, προσβάλλουν και τους ίδιους τους πνεύμονες, καταστρέφοντας τις  ελαστικές ίνες που υπάρχουν στην εξωτερική πλευρά των βρόγχων.
Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη παραγωγή βλέννας που  μαζεύεται μέσα στους βρόγχους και προκαλεί στένωση των βρόγχων, βήχα  και φλέγματα. Είναι η πάθηση κατά την οποία ο ασθενής, καπνιστής  συνήθως, έχει παραγωγικό βήχα για τις περισσότερες μέρες τριών μηνών  για δύο συνεχόμενα χρόνια. Το πνευμονικό εμφύσημα χαρακτηρίζεται από  καταστροφή των ελαστικών ινών, οι οποίες υπάρχουν τόσο γύρω από τους  βρόγχους και τους κρατούν ανοικτούς. Έτσι, στην εκπνοή οι βρόγχοι  στενεύουν περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και τελικά κλείνουν. Όταν οι  βρόγχοι στενεύουν περισσότερο, ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία,  ιδιαίτερα στην εκπνοή.
Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχει περίπου το 10% του  γενικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε  περισσότερες από 800.000 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είναι  απροσδιόριστοι.
Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει οργανώσει  τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 10.000 σπιρομετρήσεις στην  Κεντρική Ελλάδα στοχεύοντας ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση της  νόσου. Σκοπός για την φετινή παγκόσμια ημέρα ΧΑΠ είναι να ενημερωθούν  και να εξετασθούν περισσότεροι από 500 εξεταζόμενοι.


Έλενα Σουλούκου
Γραφείο Διευθυντή
Πνευμονολογικής Κλινικής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τηλ: +30 241350 2812
Φαξ: +30 241350 1563

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση ειδών ρουχισμού για τους πρόσφυγες στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Ημερίδα από το ΤΕΕ: Περιβάλλον, Ανακύκλωση και Νέες Επιχειρηματικές Ιδέες