«Γιατί άραγε μόνο το θηλυκό κουνούπι χρειάζεται το αίμα;», «Εντομοκτόνα; Κι αν τα κουνούπια χαθούν και ένας κρίκος σπάσει, χαλάει το οικοσύστημα;», «Εμείς οι βάτραχοι θα ζήσουμε;», «Δεν έχουν σύνορα οι αρρώστιες», «Αποστραγγιστικά έργα και περιποιημένοι βιότοποι χρειάζονται», «Η Γη μια αλυσίδα, ένα αίμα, μια καρδιά, τα κουνούπια, τα πουλιά».
Αυτά ήταν μερικά μόνον από τα πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα ερωτήματα-συμπεράσματα τα οποία έθεσαν, με τον δικό τους καταλυτικό τρόπο, τα παιδιά των εργαζομένων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φίλους ους κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.
Πιο αναλυτικά, το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, η 1η και η 2η Τ.ΟΜ.Υ Καρδίτσας πραγματοποίησαν δράση πρόληψης και προαγωγής της υγείας σχετική με τους κινδύνους των καλοκαιρινών μηνών με θέμα «Καύσωνας-κουνούπια-ηλιακή προστασία» η οποία εντάσσονταν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 52ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.
Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή δράση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος τόνισε πως ο πολιτισμός έχει άμεση σχέση με την υγεία. «Ο πολιτισμός είναι μια διευρυμένη έννοια και επειδή η υγεία δεν είναι δεδομένη πρέπει όλοι μαζί και ως πολίτες και όλοι εμείς ως φορείς, μέσα από συνεργασίες και συλλογικές δράσεις, να ευαισθητοποιούμε και να δίνουμε το σωστό παράδειγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας έκανε λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση προσθέτοντας πως είναι όχι μόνο χαρά αλλά και χρέος όλων των φορέων να ενισχύουν τέτοιου είδους παράλληλες δράσεις και να συνεργάζονται.
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, που παραχώρησε πολύ ευγενικά την αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου, ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Βουζαξάκης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του γι ΄ αυτή τη συνεργασία και δήλωσε πως ένα από τα ζητούμενα της Ε.Φ.Α. είναι η εξωστρέφεια καθώς, όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να νιώθει όλους τους αντίστοιχους χώρους οικείους.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο κ. Βουζαξάκης, μετά το πέρας της εκδήλωσης, ξενάγησε όλους τους παρευρισκόμενους στα ευρήματα του Ασκληπιείου της περιοχής μας τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σε ό,τι αφορά στο κυρίως πρόγραμμα της εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:
>«Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα και την ηλιακή ακτινοβολία», από την Ειρήνη Πλιάσσα, Προϊσταμένη Νοσηλευτικής υπηρεσίας, Κέντρο Υγείας Καρδίτσας
>«Σαν παιδί μαθαίνω να προστατεύομαι από τους κινδύνους του καλοκαιριού», από την Μαριάνθη Γκινή, Παιδίατρο, 1η Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας
>«Νόσοι που μεταδίδονται από τα κουνούπια και μέτρα πρόληψης», από την Παρασκευή Αργυρίου, Γενικό Ιατρό, 2η Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας
>«Παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας», από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Ορέστη Ψαχούλα
Ο κ. Ψαχούλας συνεχάρη τους διοργανωτές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ έδωσε έμφαση και στα μέτρα πρόληψης τα οποία λαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαχούλας, το πρόγραμμα ψεκασμών για τα κουνούπια βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σε περιόδους καύσωνα υπάρχει πάντα μέριμνα για τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για όσους το έχουν ανάγκη.
Στο ενδιάμεσο των ομιλιών, έγινε το «Θεατρικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τα παιδιά των εργαζομένων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φίλους τους» τα οποία εντυπωσίασαν το κοινό και εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημά του.
Για το θεατρικό παιχνίδι που έλαβε χώρα, οι διοργανωτές αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν για την εθελοντική συμμετοχή την Προϊσταμένη του 1ου Βρεφικού Δημοτικού Σταθμού Καρδίτσας και Νηπιαγωγό την κα Σύλβια Σινάνη, όπου ανέλαβε την επιμέλεια του θεατρικού παιχνιδιού την συνταξιούχο Καθηγήτρια Εικαστικών κα Μάρθα Μακρή, για την δημιουργία των κουστουμιών και των σκηνικών και την συνταξιούχο Φιλόλογο κα Αικατερίνη Αγγέλη για την σύνταξη των διαλόγων και του κειμένου που ερμήνευσαν τα παιδιά. Στο θεατρικό παιχνίδι συμμετείχαν, επίσης, η Θωμαή Παπανικολάου και η Γεωργία Καρδαρά.