Ειδήσεις

Δράση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης


Επιχείρηση διάσωσης ιστορικού μηχανήματος από τον παλιό μύλο των Αφών Κολέτσου (απέναντι από το παλιό 1ο Λύκειο) στην είσοδο της πόλης, έστησε την περασμένη εβδομάδα το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του ΔΟΠΑΚ. Το μηχάνημα είχε εντοπιστεί πέρυσι τέτοια εποχή και έκτοτε υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από το Μουσείο Πόλης προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον με σκοπό να συντηρηθεί και να εκτεθεί. Τελικά χάρη στην ομάδα των συμβασιούχων συντηρητών του μουσείου και των ασκούμενων συντηρητών του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ το μηχάνημα αποσυναρμολογήθηκε και σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΔΟΠΑΚ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μεταφέρθηκε για συντήρηση στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου πόλης, στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας (παλιές Αποθήκες Αγροτικού Συνεταιρισμού). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μηχάνημα, το οποίο είναι διαλογέας σιτηρών και χρονολογείται πιθανότατα στις αρχές του 20ου αιώνα, βρισκόταν στον 4ο όροφο του κτηρίου του μύλου, κάνοντας το εγχείρημα αρκετά ριψοκίνδυνο, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υποθέσεων, κ. Τέλης Σπάνιας, ο οποίος επισκέφτηκε το εργοτάξιο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Η λύση της αποσυναρμολόγησης που προτάθηκε από τον συντηρητή Γιάννη Μπίτο, υπήρξε τελικά η πιο ενδεδειγμένη από πλευράς επιστημονικής δεοντολογίας αλλά και μηδενικού κόστους για το Δήμο, καθώς δεν απαιτήθηκε ανυψωτικό μηχάνημα ιδιώτη.

Τις προσεχείς ημέρες το μηχάνημα θα καθαριστεί και θα αρχίσει η συντήρηση και η σταδιακή επανασυναρμολόγησή του. Ο στόχος του μουσείου είναι να εκτεθεί στον μόνιμο ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί στο προαύλιο του πολυχώρου Καρδιτσομαγούλας και θα ασχολείται με τον κόσμο του μόχθου, αναδεικνύοντας τον αγροτοβιομηχανικό εξοπλισμό της συλλογής του.

Προκειμένου το κοινό της πόλης και κυρίως οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα ζωντανό εργαστήριο συντήρησης, το εργαστήριο της Καρδιτσομαγούλας θα είναι ανοιχτό για το κοινό όλο τον Νοέμβριο. Όσοι εκπαδευτικοί ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν επίσκεψη, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά, 9.00-14.00 με τον Γιάννη Μπίτο, ή την Ξένια Κουτρουμάνου,

Λίγα λόγια για την ιστορία του μύλου: Πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο ατμόμυλο της πόλης (1899), ιδιοκτησίας αρχικά των Αφών Χρηστίδη, οι οποίοι διατηρούσαν στον ίδιο χώρο και μηχανουργείο. Το 1910 ο μύλος πέρασε στον Λεωνίδα Καλή και ως το 1915 στους Λ. Καλή- Μ. Κολέτσο. Το 1936 μετατράπηκε σε κυλινδρόμυλο. Το συγκρότημα αποτελείται από κτήρια τεσσάρων χρονολογικών φάσεων, Ο μύλος επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε ριζικά υπό τη διεύθυνση των Αθ. & Κων/νου Μ. Κολέτσου στη δεκαετία του ’50, όταν στον αρχικό πυρήνα των κτισμάτων (μύλος, αποθήκες) προστέθηκαν λιθόκτιστη οικοδομή για την εγκατάσταση νέου πετρελαιοκινητήρα και πλυντηρίου-στεγνωτηρίου (1953) καθώς και πολυώροφο τουβλόκτιστο κτήριο για την τοποθέτηση νέων κυλίνδρων και ηλεκτροκινητήρων (1956).  Λειτούργησε ως τo 2000. Το συγκρότημα των κτηρίων παραμένει σήμερα αναξιοποίητο.

     

Προηγούμενο άρθρο Προσλήψεις στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Παναγιώτα Βράντζα: Ιδιωτικοποιούνται και οι έλεγχοι στα τρόφιμα