Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, πραγματοποίησε σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών, συμμετέχοντας στις πανελλήνιες δράσεις του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η ενδοσχολική βία αποτελεί οξύ κοινωνικό φαινόμενο, με μεγάλες διαστάσεις στη διεθνή πραγματικότητα, με αύξηση της βιβλιογραφίας και της έρευνας, με αποτέλεσμα να ασχοληθούν τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και οι πολιτικές ηγεσίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο με αρνητικές επιπτώσεις στο σχολικό χώρο και στην κοινωνία, αφού δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διαδικασία της μάθησης. Κυρίως επηρεάζει την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των εφήβων, τους οδηγεί στην απομόνωση με τραγικές, πολλές φορές, συνέπειες, ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολείου στην αντιμετώπιση και κυρίως στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας. Το σχολείο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μαθητών και να δράσει σαν μηχανισμός πρόληψης.
Με βάση τα παραπάνω, και μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις-εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα αυτό. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις δραστηριότητες αυτές, οι οποίες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και σύνδεσμο του σχολείου με το Παρατηρητήριο για την Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό κ. Κων/νο Ντούρα ΠΕ09.
Συγκεκριμένα, αφού αναλύθηκαν τα είδη και οι μορφές ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη πιο σύγχρονη, αλλά ταυτόχρονα την πιο επικίνδυνη μορφή ενδοσχολικής βίας, την ηλεκτρονική ή Cyberbullying. Αυτό το είδος της βίας μπορεί να ασκηθεί με τη χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκρονικοί υπολογιστές κλπ., χαρακτηρίζεται από ευκολία και δυνατότητα συνεχούς παρενόχλησης του θύματος από την πλευρά των δραστών 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραγικές συνέπειες και ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του είναι η ενημέρωση των γονέων ή του σχολείου ή των αρμόδιων Υπηρεσιών (δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αστυνομίας) από το θύμα. Τονίστηκε ότι πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των θεατών ή παρατηρητών, οι οποίοι πολύ εύκολα μπορούν να σταματήσουν τη δράση των εκφοβιστών (bullies).
Χρησιμοποιήθηκαν ενημερωτικά οπτικοακουστικά μέσα και ακολούθησε συζήτηση για το θέμα, με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες.