Ειδήσεις

Δορυφορικό σύστημα προστασίας και εποπτείας των δασών της Θεσσαλίας


O Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, κατά την συνεδρίαση της 13/4/2020, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Δορυφορικό σύστημα προστασίας και εποπτείας των δασών της Θεσσαλίας» προϋπολογισμού 8.800.000 ευρώ διάρκειας 36 μηνών.

Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία και η λειτουργία ενός δορυφορικού συστήματος, το οποίο θα εποπτεύει την υγεία των δασών της Θεσσαλίας (φυτοπροστασίας) και θα έχει τη δυνατότητα αποτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν μετά από κάποια φυσική καταστροφή (πυρκαγιάς ή πλημμύρα). Συγχρόνως θα μπορεί να ελέγχει μια δασική έκταση και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις πυροπροστασίας, όπως χάραξη ζωνών πυρασφάλειας κλπ.

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, αν και αποτελεί ρυθμιστικό πεδίο της κεντρικής διοίκησης, είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτακτικό ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης. Μέσα από τον ρόλο της, που είναι σημαντικός και πολυδιάστατος, θα πρέπει να προστατεύει τη ζωή και τη περιουσία του τοπικού πληθυσμού της,  να προασπίζει τα περιβαλλοντικά αγαθά και την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών της.

Για τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλο, η σημερινή  Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σύγχρονη με ρόλο, όχι μόνο ενεργό, αλλά καινοτόμο και δημιουργικό.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έλεγχοι σε καλλιέργειες σκληρού σίτου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Άμεση παρέμβαση Γ. Κωτσού στο Τμήμα ΑΕΙ Δασοπονίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού