«Δομικές αλλαγές» τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο προανήγγειλε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στη βάση των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει στο επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή, που έχει συστήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Πεταλωτής δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές και αν θα υπάρξει «συντονιστής» του κυβερνητικού έργου ή δεύτερος αντιπρόεδρος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να υπάρξει πρόσωπο συντονιστή για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, ενδεχομένως και με τη μορφή υπουργού Συντονισμού.
Ο κ. Πεταλωτής, στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μίλησε για το ξεκίνημα ενός «νέου κύκλου» πολιτικών και μεγάλων αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, με μοναδικό επίκεντρο τον πολίτη και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές θα αποτελέσουν το κοινωνικό στήριγμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση αποσυνέδεσε τις παραπάνω δομικές αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου εξαιτίας ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να υλοποιήσει τις αλλαγές δημιουργώντας ένα κέντρο που θα συντονίζει πρόσωπα, στελέχη, υπηρεσίες, κεντρική διοίκηση και θεσμικές αρχές με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα ορίσει έναν γενικό συντονιστή της κυβέρνησης θεσμικά κατοχυρωμένο, με υπουργείο το οποίο θα λειτουργεί στο εσωτερικό του Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του συντονιστή είναι αυτό του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη.
Αναφορικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε ότι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι αν κυβερνητικά στελέχη μεταπηδήσουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση, θα αντικατασταθούν.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά «δεκανίκια» από κανέναν, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, εφόσον υπάρχουν κοινά προγράμματα και κοινή αντίληψη σε αυτοδιοικητικά θέματα.
Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για κοινή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη για την Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι δεν υφίσταται θέμα νέων μέτρων για το 2010, αλλά δρομολογημένα μέτρα και αποφάσεις. Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «νέου μνημονίου», αφενός εξηγώντας ότι υπάρχει επικαιροποίηση του υπάρχοντος και αφετέρου κάνοντας λόγο για «καταστροφολογία», που δεν βοηθάει το μεγάλο εθνικό αγώνα λαού και κυβέρνησης και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Ερωτηθείς αν αυτό αφορά και τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κριτική που ασκείται στο Μνημόνιο, με το οποίο απεφεύχθη η χρεοκοπία της χώρας, «είναι θέμα ειλικρίνειας του καθενός μας».
Επισήμανε δε ότι δεν θα υπάρξει μετακύληση ορισμένων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ το 2010, προσθέτοντας ότι αυτό έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο χρόνο.
Αντιδράσεις από ΝΔ, ΣΥΝ
«Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι η πολιτική του φέρνει βαρύτερες καταιγίδες το φθινόπωρο, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει με ανασχηματισμό να διώξει κάποια σύννεφα» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Προσθέτει ότι «οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν θα έχουν αποτέλεσμα, γιατί είναι η πολιτική της κυβέρνησης του μνημονίου που φταίει και όχι τα πρόσωπα».
«Οι κυβερνητικές διαρροές για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό έρχονται δέκα μόλις μήνες μετά από μια αποτυχημένη διακυβέρνηση που έχει φέρει σε απελπισία τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και έχει ρίξει την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Προϋπόθεση για έναν βαθύ ανασχηματισμό της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι απλά των προσώπων, είναι η ανατροπή των κατευθύνσεων των κυβερνητικών επιλογών και του μνημονίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.
Η επιτροπή
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό αποτελείται από τους:
- Kevin Featherstone, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE
- Richard Parker, λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
- Roger Wilkins, γενικός γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, ειδικός σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Kevin Rudd.
- Leif Pagrotsky, βουλευτής, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Σουηδία.
- Jeoff Mulgan, τ. επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, γραφείου πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η επιτροπή, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αφορούν τους εξής οκτώ άξονες:
1. Δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
2. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,
3. Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,
4. Αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,
5. Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,
6. Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,
7. Αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,
8. Αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.