Ειδήσεις

Δομήνικος Βερίλλης: Το σπίτι του Παύλου Μελά και τα στρατόπεδα της Καρδίτσας


Πρόσφατα, στην Κηφισιά, πολύ σωστά, ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση  του σπιτιού του Παύλου Μελλά, που ήταν ένας από τους πολλούς, , αυθεντικούς, Μακεδονομάχους, αλλά αφήνουν στην Καρδίτσα  τα μικρά κτίρια που ήταν η  έδρα του 1ου Συντάγματος Ευζώνων, στην αφάνεια, να  καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου.  Συγκεκριμένα την 13η Οκτωβρίου 2020, την 116η επέτειο από τον θάνατο του Παύλου Μελά, η οικία του πλήρως αποκαταστημένη παραδόθηκε σε τελετή παρουσία της κ.κ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως ένα ζωντανό μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού. Μάλιστα την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά επισκέφθηκαν προηγουμένως οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να αποκατασταθούν τα κτίρια του Ευζωνικού

Βέβαια Μακεδονομάχους, που ως γνωστόν έδρασαν, με αντάρτικα σώματα,  την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, 1904-1908, είχε και η περιοχή μας αλλά εμείς όχι μόνον δεν τους τιμούμε αλλά ούτε καν  τους γνωρίζουμε.

Όμως η απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ηπείρου και της Μακεδονίας δεν έγινε  στη διάρκεια  του 1904-1908, αλλά στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 και 1913. Αυτοί έκριναν, ουσιαστικά, τα σύνορα της Ηπείρου και της Μακεδονίας στα πολεμικά μέτωπα και τα έκρινε κυρίως το Ευζωνικό της Καρδίτσας η σημαία του οποίου ευρίσκεται σήμερα, τιμητικά, έξω από το γραφείο του ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γιατί  τον πρωταγωνιστικό ρόλο ( το αποδέχονται όλοι οι ιστορικοί και ο ελληνικός στρατός)  σε αυτούς τους σύντομους πολέμους  είχε το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων (το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων Καρδίτσης) με κυρίαρχο το 9ο Τάγμα Ευζώνων (το λεγόμενο, αρχικά , του Βελισσαρίου) που είχε την έδρα του στην Καρδίτσα.

Τώρα όμως υπάρχει πρόγραμμα και  δίνεται η ευκαιρία να συντηρηθούν, ενδεχόμενα να αναπαλαιωθούν , αυτά τα μικρά κτίρια. Αρκεί να το ζητήσουν ο Δήμος Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να  παραμείνουν στην Ιστορία της Ελλάδας  και να προβάλουν την Καρδίτσα, χωρίς να χτιστούν νέα κτίρια και να μη αλλάξει ο στόχος που είχαμε να γίνει άλσος το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη.

Υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης

Άποψή μου, όπως έγραψα και σε δύο σχετικά άρθρα μου σε τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας, να μετατραπούν τα μικρά αυτά κτίρια σε Μουσείο Πολεμικής Ιστορίας  της Καρδίτσας με πανελλαδική εμβέλεια. Αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να την πάρει ο δήμος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταθέτοντας Τεχνικό Δελτίο, για τα κτίρια, στη σχετική πρόσκληση ( αρ 2003/27-10-20020 ), στο Πρόγραμμα <<Αντώνης Τρίτσης >>, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μέχρι το 2010 κάναμε τις σχετικές προσπάθειες. Παραδόθηκε το στρατόπεδο στο δήμο και υπήρχε η διάθεση από την στρατιωτική ηγεσία. Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια…αλλά σήμερα δίνεται, η μοναδική, ευκαιρία να πραγματοποιηθεί  ένα ακόμη βήμα. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται. Γιατί ο χώρος ανήκει, πλέον, στο Δήμο και υπάρχει και η χρηματοδότηση. Ενώ η  κατάθεση Τεχνικού Δελτίου δεν σημαίνει ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα απασχολούνται  με αυτό το θέμα και όχι με ζητήματα πλημμυρών.. Γιατί το πρόγραμμα υλοποιείται έως 31 Δεκεμβρίου 2023 με δυνατότητα παράτασης…Επομένως επείγει, απλά,  η κατάθεση της πρότασης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η εισροή κάποιων χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση, την  αναπαλαίωση ή κάποιες ενδεχόμενες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις είναι θετικές για την πόλη μας καθώς  και την αισθητική του πάρκου.

Προηγούμενο άρθρο Κοροναϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες (drive through tests) για τον κορωνοϊό στο Μουζάκι