Δομήνικος Βερίλλης: Μεταφέρθηκαν όλες οι στρατιωτικές μονάδες του στρατοπέδου


Για το Στρατόπεδο Λουμάκη και τη δημιουργία –στη θέση του- μιας ακόμη μονάδας πρασίνου για την περιοχή μας, παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου ο πρ. Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του. Ο κ. Βερίλλης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν στη θητεία του ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη δημιουργία του πάρκου στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ αρίθμησε μία σειρά έργων τα οποία επίσης είναι ώριμα και μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα για την ανάπλαση όλης της νότιας περιοχής της όλης. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη:

Στη διάρκεια της δικής μας θητείας στο Δήμο Καρδίτσας ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, μετά από 4

ετή συστηματική δουλειά, για να αποδοθεί το στρατόπεδο Λουμάκη (δηλαδή το στρατόπεδο που βρίσκεται μέσα από τις σιδηροδρομικές γραμμές) στο Δήμο Καρδίτσας. Να δοθεί δηλαδή στους πολίτες στην κοινωνία της Καρδίτσας για χρήση. Μάλιστα ανατέθηκε και αφού έγινε διάλογος και ξεπεράσθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες συντάχθηκε η σχετική μελέτη, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του χώρου.

Προβλέπεται δηλαδή να γίνει ένα νέο άλσος, ένα νέο «Παυσίλυπο

 

 

»

στη περιοχή του στρατοπέδου. Προτείνεται επίσης να ενοποιηθεί ο χώρος αυτός με την εκεί ελεύθερη δημοτική έκταση για τη δημιουργία εκεί θεματικού πάρκου υπαίθριων οργανωμένων δραστηριοτήτων μέσα στο χώρο πρασίνου.

Αλλά δεν μείναμε μόνον εκεί, ανατέθηκε μελέτη στο Ε.Μ.Π. για ολόκληρη την νότια περιοχή της πόλης της Καρδίτσας. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που απαντά στις μελλοντικές προκλήσεις και την μελλοντική αναβάθμιση της Καρδίτσας, για ολόκληρη την περιοχή η οποία αρχίζει από το νοσοκομείο, τον υδατόπυργο, την συνοικία της Αγίας Παρασκευής, το σιδηροδρομικό σταθμό, το Παλέρμο, τις εργατικές κατοικίες, την οδό Κουμουνδούρου, την συνοικία με τις κατοικίες των προσφύγων, το νότιο περιφερειακό και μέχρι την είσοδο της πόλης στις γέφυρες Καράμπαλη και Καλέντζη.

 

Μέχρι τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του

 

 

2010

δεν υπήρχε καμία εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα :

 

 

1

. Μετά από σχετική Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, οικισμού και Περιβάλλοντος και με τη (γ) όμοια απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (ΦΕΚ 553/9 Δεκ 1008

), εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη αξιοποίησης των στρατοπέδων του θέματος.

Σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη, το σύνολο του υπέρ του Τ.ΕΘ.Α. ποσοστού, που προβλέπεται από το Ν.

 

 

2745/99, έχει μεταφερθεί στο στρατόπεδο «ΚΙΟΥΣΗ», ενώ το Στρατόπεδο «ΛΟΥΜΑΚΗ»

αποδίδεται στο Δήμο, για χώρους πρασίνου και κοινωφελών εγκαταστάσεων.

 

2

. Στο στρατόπεδο «ΚΙΟΥΣΗ» διαμορφώνεται χώρος Αμιγούς Κατοικίας (Ο.Τ. Σ2) έκτασης 11.803,75 τμ με Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) ίσο με 0,60 και χώρος Πολεοδομικού Κέντρου (κατοικία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία κλπ, Ο.Τ. Σ1) έκτασης 38.082,25 τμ με Σ.Δ. ίσο με 0,80

.

 

3

 

. Για την μεταφορά όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αποθηκών από το στρατόπεδο Λουμάκη στα στρατόπεδα Ρούσσου και Κιούση, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα απόδοσης του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας υπήρξε πολύ μεγάλη δική μας προσπάθεια, συνεχή υπομνήματα και δικές μου συναντήσεις διαδοχικά στη διάρκεια της τετραετίας με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ.κ. Μείμαράκη, Βενιζέλο και Μπεγλίτη.

Έτσι μεταξύ των άλλων έγινε

 

· Η σύνταξη μελέτης από το Γ.Ε.Σ. για την αποδέσμευση του στρατοπέδου Λουμάκη στις αρχές του

 

 

2004

.

· Η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή

 

 

2ης αποθήκης επιστράτου υλικού στο στρατόπεδο Ρούσσου για τη μετεγκατάσταση της 60

ης ΜΕ.

 

 

 

4

. Τον Ιανουάριο του 2009

ολοκληρώθηκαν όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες και υπήρξε η τελική απόφαση και εισήγηση προς το ΓΕΣ, της Υπηρεσίας Αξιοποίησης – Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) για απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη Καρδίτσας.

 

5

. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010 το ΓΕΣ με επιστολή του ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ότι απεφάσισε την άμεση παραχώρηση των εκτάσεων 28.491 τ.μ. του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας πλην των εγκαταστάσεων της 60

ΜΕ η οποία δεν είχε ακόμα μεταφερθεί.

Ζητούσε βέβαια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι αποδέχεται την παραχώρηση και ότι αναλαμβάνει το κόστος περίφραξης των εγκαταστάσεων αλλά και τυχόν απαιτουμένων εργασιών μεταφοράς – απομόνωσης δικτύων υποδομών.

 

 

6

. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2010

το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου Λουμάκη.

 

7

. Για την ταχύτερη εξέλιξη των διαδικασιών απόδοσης του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου στο Δήμο Καρδίτσας, έγινε εγγραφή στον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα έργων του Δήμου του έργου «Κατασκευή περίφραξης στην περιοχή στρατοπέδου στην πόλη Καρδίτσας

».

8

 

 

. Τελικά τον Οκτώβριο του 2010 μετά από συνεχείς δικές μας παρεμβάσεις και πιέσεις ολοκληρώνεται η μεταφορά και της 60

μονάδας επιστράτευσης στο στρατόπεδο του Ρούσσου και την εγκατάσταση της στα λυόμενα κτίρια τα οποία ήλθαν στο στρατόπεδο Ρούσσου με προσωπική παρέμβαση του αρχηγού του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Δανίας ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Κόσσοβο και επανήλθαν στην Πατρίδα τους.

 

9

 

.

Αξιοποίηση του στρατοπέδου

 

Εκτός από την προσπάθεια για την απόδοση του στρατοπέδου στο Δήμο Καρδίτσας και την μελέτη από το ΕΜΠ για την αξιοποίησή του, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, συμπεριλάβαμε και το δημοτικό χώρο που γειτνιάζει με το στρατόπεδο.

 

Ο προσανατολισμός είναι η δημιουργία ενός νέου άλσους, ενός χώρου πρασίνου και αναψυχής, δηλαδή ενός νέου ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ στη νότια περιοχή της πόλης. Στο άλσος αυτό περιλαμβάνονται πλήθος δραστηριοτήτων (για παράδειγμα υπαίθριο θέατρο). Παράλληλα είχαν τεθεί από το Δήμο οι προδιαγραφές μιας ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης.

 

 

10

 

. Για τη αναβάθμιση όλης της ευρύτερης περιοχής στο νότιο τμήμα της πόλης, συντάχθηκε από το ΕΜΠ μελέτη στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό προγραμματίζεται η σχεδιασμένη ανάπτυξη όλου του νότιου τμήματος της πόλης που είναι υποβαθμισμένο. Συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (βλ. ΕΣΠΑ) ώστε να γίνει πράξη η Καρδίτσα του μέλλοντος. Στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ προτείνονται συγκεκριμένες χρήσεις και δράσεις για ανάπλαση όλης της νότιας περιοχής, όπως:

· Τα παλιά σφαγεία,

· Το εσωτερικό στρατόπεδο έκτασης

 

 

51

στρεμμάτων

· Το εξωτερικό στρατόπεδο

 

· Το αθλητικό πάρκο «Παλέρμο

 

 

 

»,

 

· Τις εργατικές κατοικίες – Προσφυγικά

· Το μνημείο Ζαφειρόπουλου

· Ο σιδηροδρομικός σταθμός,

· Οι παλιές αποθήκες (Αγροτικής Τράπεζας)

· Ο υδατόπυργος

· Η συνοικία «Καροπλεσίτικα

 

»

 

· Ο περιαστικός ποδηλατόδρομος

· Το πάρκο και η συνοικία Αγίας Παρασκευής

· Παλιό οινοποιείο και εκκοκιστήριο ΕΑΣΚ

· ΕΘΙΑΓΕ

· Σταθμός επιβητόρων

· Νοσοκομείο

· ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

· ΙΤΕΔΑ

· Κλειστό Γυμναστήριο (υπό κατασκευή)

· Διοικητήριο (υπό κατασκευή)

· Γήπεδο Εθνικού Καρδίτσας

· Παπαράντζα

Προηγούμενο άρθρο Γεμίζουν με γενόσημα τα φαρμακείο του Νομού - Απλά φάρμακα βρίσκονται στην αρνητική λίστα φαρμάκων, που σημαίνει πως δεν συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να καταβάλλει χρήματα για την αγορά τους
Επόμενο άρθρο Κ. Ντουρτούνης: «Χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΟΗΕ και ΕΕ. Διεθνείς συνθήκες ή διεθνή κουρελόχαρτα;»