Δομήνικος Βερίλλης : Κλειστές οι Σχολές Αστυφυλάκων, Δασοπονίας και άλλες δομές


Το ζήτημα της ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που έκλεισε αδικαιολόγητα το 2012 και την ακαταλληλότητα του χώρου που στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες έφεραν στην επικαιρότητα με επιστολές τους οι πρώην Διοικητές της Σχολής Αστυφυλάκων Καρδίτσας και έχουν απόλυτα δίκιο σε όσα γράφουν.
Όμως για την πόλη της Καρδίτσα δεν είναι μόνον αυτά.
Τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια χάθηκαν πάρα πολλά για την Καρδίτσα και ιδιαίτερα οι συγκυβερνήσεις με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης την αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο σε Υπηρεσίες και σε δομές.
Επειδή είναι ζητήματα που αφορούν τις δομές της πόλης μας, και ο δήμος παλαιότερα συνέβαλε με επιτυχία στην αντιμετώπισή τους, ως δήμαρχος Καρδίτσας, την περίοδο 2007- 2010, θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής;

1. ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
Η Σχολή Αστυφυλάκων έκλεισε το 2012 και δεν ξαναλειτούργησε παρόλο ότι λειτουργούν τα αντίστοιχα Τμήματα των Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Η νέα Κυβέρνηση, πρέπει να βρει τον τρόπο να ξαναλειτουργήσει η Σχολή όπως έγινε στις άλλες περιοχές.

2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Δεν γνωρίζω αν στο χώρο και τις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων μπορεί και πρέπει να συνυπάρξουν η Σχολή με την Αστυνομική Διεύθυνσης Καρδίτσας. Είναι βέβαιο όμως πως οι αστυνομικές υπηρεσίες χρειάζονται ένα αναβαθμισμένο από κάθε άποψη χώρο. Αυτό είναι και ο λόγος που μετά το 2008 Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το στόχο. Τότε ο ΔΗΜΟΣ μετά από δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες παραχώρησε την απαιτούμενη έκταση , τροποποιήθηκε εκεί το Σχέδιο Πόλης και έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στα υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Δηημόσιας Τάξης, Γεωργίας κ.λ.π. Τελικά η κατασκευή του με απόφαση της Διϋουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε η κατασκευή του μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.

3. ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ την περίοδο 2007-2010 καθόρισε τους όρους δόμησης και παρεχώρησε στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας την αναγκαία έκταση για την ανέγερση Φοιτητικών Εστιών. Επίσης παρόλο ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του δήμου κάναμε συνεχείς προσπάθειες και η κατασκευή τους εντάχτηκε στο πρόγραμμα του Ε.Ι.Ν. μαζί με τις Φοιτητικές Εστίες της Λάρισας. Έγινε, τότε, και η περίφραξη του χώρου και μπήκαν και οι πινακίδες για τα προγράμματα και τα ποσά που θα χρηματοδοτήσουν το έργο. Μετά το 2010 είναι άγνωστο τι μεσολάβησε και κατασκευάστηκαν μόνον οι φοιτητικές εστίες Λάρισας, ενώ εδώ μένουν μόνον οι πινακίδες και η περίφραξη.

4. ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Η Σχολή Δασοπονίας των ΤΕΙ σταμάτησε να εισάγει νέους σπουδαστές και αποφασίστηκε , μετά και την αποφοίτηση και των τελευταίων σπουδαστών , να μεταφερθεί στο Καρπενήσι. Όπως γράφηκε τότε αυτό έγινε για να ικανοποιηθεί ο τότε δήμαρχος Καρπενησίου και νυν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Δεν γνωρίζω αν αληθεύει αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι αδικαιολόγητη. Καλό θα ήταν, στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, η Σχολή Δασοπονίας Καρδίτσας
να ενταχθεί στο μηχανογραφικό. Και αυτό ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αποφασίσει ή όχι να ενσωματώσει στην Καρδίτσα και τις σχολές Δασοπονίας Καρπενησίου και Δράμας.

5. 60 ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Μεταφέρθηκε στα Φάρσαλα, μετά το 2010, η 60 ΜΕ. Η απόφαση υπήρξε αδικαιολόγητη , σε μεγάλο βαθμό, γιατί αφενός η Καρδίτσα δεν υστερεί από γεωγραφική θέση και αφετέρου γιατί με προσπάθειες κυρίως του ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ είχανε έλθει στο στρατόπεδο Ρούσσου οι λυόμενες εγκαταστάσεις. Ενώ κατασκευάστηκε και η μεγάλη αποθήκη. Σήμερα είναι η ώρα να επανέλθει στην Καρδίτσα αναβαθμισμένη ως 61 Μονάδα Επιστράτευσης.

6. Έκλεισαν ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, οι περισσότερες από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ του δήμου Καρδίτσας και τέλος

7. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφασίστηκε η ίδρυση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στην Καρδίτσα ( ΦΕΚ 1756/Β/3-9-2007) και το Μάϊο του 2009 εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα. Επίσης ο Δήμος Καρδίτσας είχε παραχωρήσει οικόπεδο, συντάχθηκε η προμελέτη και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Δημοσίων Επενδύσεων» η χρηματοδότηση της ανέγερσης νέου κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Αλλά δεν προχώρησε κατόπιν η σχετική διαδικασία για την ανέγερση του κτιρίου και το ίδιο έγινε με το κτίριο των Γ.Α.Κ.

8. ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Το οποίο είναι ένα ζήτημα στο οποίο έχω αναφερθεί αρκετές φορές στις τοπικές εφημερίδες.
Για τους λόγους αυτούς όλα τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να υποβάλουν, πειστικά τα δίκαια αιτήματα της Καρδίτσας. Ενώ η νέα Κυβέρνηση χωρίς να ευθύνεται σε κάτι, πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτά τα ζητήματα, των κραυγαλέων λαθών και αδικιών, και να δώσει λύσεις, ή τουλάχιστον σοβαρές απαντήσεις, το ταχύτερο δυνατόν, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας.

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Μονή Σπηλιάς : Προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη
Επόμενο άρθρο Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας