Την προηγούμενη τετραετία τη Δημοτική Αρχή μας απασχόλησε έντονα το θέμα της απόδοσης στο δήμο μας του στρατοπέδου Λουμάκη, για να δημιουργηθεί στην Καρδίτσα ένα νέο αξιόλογο πάρκο στο νότιο τμήμα της πόλης. Για να γίνει αυτό έπρεπε να δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις της 60 ΜΕ στο στρατόπεδο του Ρούσσου έτσι ώστε και το στρατόπεδο Λουμάκη να αποδοθεί στην πόλη και η 60 ΜΕ να παραμείνει εδώ στην Καρδίτσα
Χρήματα βέβαια δεν υπήρχαν για την μεταφορά και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων της 60 ΜΕ.
Και όμως με συνεχείς προσπάθειες και συστηματική δουλειά τα επιτύχαμε και τα δύο.
Δηλαδή και την απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο και την επιτυχή μετεγκατάσταση – και συγχρόνως αναβάθμιση – της Μονάδας Επιστράτευσης.
Παράλληλα συντάχθηκαν μελέτες για την ανάπλαση ολόκληρης της νότιας περιοχής από την Αγία Παρασκευή, Σιδηροδρομικό Σταθμό, Εργατικές κατοικίες, περιοχή στρατοπέδου μέχρι το τέλος του περιφερειακού εις τρόπον ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του δήμου Καρδίτσας για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ η άλλα προγράμματα.
Ιδιαίτερα για την 60 ΜΕ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με συνεχείς παρεμβάσεις δρομολογήθηκαν τα απαραίτητα έργα υποδομής (ορισμένα από τα οποία ήδη ολοκληρώθηκαν).
Ήλθαν ,δε, έγκαιρα και μετά από μαραθώνιες προσπάθειες οι πολύ καλές λυόμενες εγκαταστάσεις και τα γραφεία της στρατιωτικής δύναμης της Δανίας που ήταν στο Κόσσοβο όταν αυτή επέστρεψε στη χώρα της. Αυτές μεταφέρθηκαν από το Κόσσοβο στο στρατόπεδο του Ρούσσου όπου παραλήφθηκαν και χρησιμοποιούνται από την 60ΜΕ.Εκεί επίσης κατασκευάσθηκε για την 60 ΜΕ και η μεγάλη αναγκαία αποθήκη υλικού.
Έτσι σήμερα οι σχετικά καλές εγκαταστάσεις της 60 ΜΕ ( με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Κιούση) , η κατάλληλη γεωγραφική θέση της Καρδίτσας, ανάμεσα στα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα, και το ντόπιο αξιόλογο προσωπικό που υπηρετεί εκεί αποτελούν τα επιχειρήματα υπέρ της πρότασης να ορισθεί η 60 ΜΕ ως Μονάδα Επιστράτευσης της Θεσσαλίας.
Επομένως οι τοπικοί φορείς, οι βουλευτές και η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που ακούγονται για μεταφορά της 60 ΜΕ εκτός του ν. Καρδίτσας η την κατάργησή της με τη χωροθέτηση της Μονάδας Επιστράτευσης Θεσσαλίας σε άλλη περιοχή της Θεσσαλία που δεν διαθέτει τα πλεονεκτήματα της 60 Μονάδας Επιστράτευσης Καρδίτσας.
ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Αυτή την περίοδο, όμως, γίνονται συζητήσεις για κλείσιμο ή αναδιάρθρωση στρατοπέδων εξαιτίας της μείωσης της θητείας, της υπογεννητικότητας και της ανάγκης μείωσης των αμυντικών δαπανών.
Άποψή μου είναι ότι αρκετά στρατόπεδα και κέντρα νεοσυλλέκτων είναι εγκατεστημένα στην Αττική και σε άλλες πόλεις- σε θέσεις και περιοχές ακατάλληλες – μόνον και μόνο γιατί οι περιοχές αυτές είχαν κάποια δραστήρια πολιτικά πρόσωπα που ενδιαφέρθηκαν, για οικονομικούς λόγους της περιφέρειάς τους, στην ίδρυση εκεί Κέντρων Νεοσυλλέκτων ή Στρατοπέδων.
Αντίθετα η Καρδίτσα βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και λόγω θέσεως και μορφολογίας εδάφους χωρίς αμφιβολία είναι η πλέον κατάλληλη περιοχή για την καλή λειτουργία από κάθε άποψη στρατοπέδου ή κέντρου νεοσυλλέκτων.
Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους, όσοι ενδιαφέρονται για την οικονομικότερη και ορθολογιστικότερη από στρατιωτική άποψη των στρατιωτικών μονάδων την ενδεχόμενη αναβάθμιση στρατοπέδου στο Ρούσο.
Ας σημειώσουμε, δε, ότι η Καρδίτσα είναι ίσως η μοναδική περιοχή που ενώ πρόσφερε τόσα πολλά στους εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας στη νεότερη ιστορία της, δεν έχει τις τελευταίες δεκαετίες κάποια αξιόλογη στρατιωτική μονάδα. Ο κατάλληλος χώρος του στρατοπέδου Ρούσσου, η γεωγραφική θέση της Καρδίτσας και η ιστορική προσφορά της είναι τα κύρια επιχειρήματα για τη διατήρηση αλλά και ενδεχόμενα για την αναβάθμιση του στρατοπέδου.
Αυτά είχα αναλύσει στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την στρατιωτική ηγεσία, με υπόμνημά μου, και έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για ίδρυση Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Καρδίτσα.
Σήμερα θεωρώ ότι, λόγω της κρίσης και του συνακόλουθου προβληματισμού που τη συνοδεύει, τα κριτήρια αυτά είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Όχι μόνον δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση του κέντρου εκπαιδεύσεως ,αλλά πρέπει να αναζητείται η κατάλληλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του στρατοπέδου στο Ρούσσο..
Υ.Σ.: Από το 1913 είχε ορισθεί, επίσημα η Καρδίτσα ως η έδρα του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων το οποίο αποτελείτο από δυτικοθεσσαλούς στρατιώτες. Υπήρξε το καλύτερο τμήμα του ελληνικού στρατού στις σημαντικότερες μάχες των δύο Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Παρόλα αυτά με Π.Δ. στις 25/7/1915 ορίσθηκε «προσωρινή» έδρα του Συντάγματος η Λάρισα.