Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη. Παράλληλα, απαγορεύθηκε και η έξοδός του από τη χώρα.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία εις βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και βάσει στοιχείων από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία.
Τα στοιχεία αυτά κρίνονται επαρκή -ως ενδείξεις- για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η κατηγορία είχε ασκηθεί «ΙΝREM» για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Έτσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί από την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.
Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής ο πρώην υπουργός, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του εν λόγω πρώην υπουργού.
Κατόπιν τούτου στις 14.00 εκδόθηκε από την Ιωάννη Σακελλάκο διάταξη με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος του Τάσου Μαντέλη από την χώρα.
Η θέση της κυβέρνησης
Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο» εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιώργος Πεταλωτής.
«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.
Επεσήμανε δε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και κίνησε τις διαδικασίες για τις εξεταστικές επιτροπές, «ακόμα και για κάποιες που μας έλεγαν ότι δεν θα τολμούσαμε να ανοίξουμε, επειδή ίσως εμπλέκονταν και παλαιότερα στελέχη και μέλη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».
Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008 σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».
Για το εάν θα υπάρξει τιμωρία του Τ.Μαντέλη, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών».
Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδης θα φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Σχετικά με το εάν διερευνώνται συμβάσεις στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο Τ.Μαντέλης (ΟΣΕ, ΟΤΕ), ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».
Σχετικά με την έξοδο του Τ.Μαντέλη από την Ελλάδα, ο κ. Πεταλωτλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το άδικο πλαίσιο που υποθάλπει την ατιμωρησία και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε κανείς να μην έρχεται από εδώ και πέρα στη Βουλή και να φεύγει ατιμώρητος, ομολογώντας ότι χρηματίστηκε, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για σήμερα.
Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Σ.Βαλυράκης δήλωσε και είναι αυτονόητο ότι θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έβλάψαν το δημόσιο συμφέρον.
Αντιδράσεις και στη Βουλή
Το θέμα Μαντέλη κυριάρχησε και στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον «Καλλικράτη».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες».
Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε και τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του.
Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε ότι «η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για ‘μίζες’, είναι μικρό δείγμα από την δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.
Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ. Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας.»