Διχασμένοι οι Καρδιτσιώτες για την απαγόρευση του καπνίσματος


Οι επιχειρηματίες δεν είναι «χωροφύλακες» δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μαζικής Εστίασης κ. Ορέστης Ψαχούλας

Σκληρή θα είναι όπως φαίνεται η μάχη με τους θεριακλήδες από την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ξεκινήσει και στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ήδη άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις, αλλά και οι πρώτες… διώξεις των φανατικών καπνιστών. Από την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ. Το «παράθυρο» όμως αυτό στον νόμο προκαλεί αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες μεγαλύτερων χώρων, που ζητούν επιδοτήσεις για να φτιάξουν καπνιστήρια. Ανάλογη εξαίρεση για τα μικρά μπαρ-καφέ είχε γίνει και στη Γερμανία.

Επιφυλάξεις

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της Καρδίτσας την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας. Πάντως, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Το μέτρο έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όμως στην Ελλάδα η εφαρμογή του είναι δύσκολη» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μαζικής Εστίασης κ. Ορέστης Ψαχούλας. Ο ίδιος εκφράζει τις αντιρρήσεις του, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, για το γεγονός ότι «εάν καπνίσει κάποιος πελάτης εντός του καταστήματος θα διωχθεί ποινικά όχι μόνο αυτός αλλά και ο ιδιοκτήτης».
«Ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να έχει το ρόλο του χωροφύλακα και να διώχνει τους πελάτες που ανάβουν τσιγάρο, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να προσελκύσουμε κόσμο στα μαγαζιά μας» επισημαίνει ο ίδιος. Παράλληλα, οι καταστηματάρχες ζήτησαν να υπάρχουν κάποιοι χώροι, όπου οι καπνιστές θα μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα εντός του καταστήματος και όχι έξω από αυτό. Όπως σημειώνει, όμως ο ίδιος, αν και οι αντιρρήσεις των καταστηματαρχών τέθηκαν στον Υπουργό, εκείνος δε φαίνεται να τις έλαβε σοβαρά υπόψη.
Ο κ. Ψαχούλας εκφράζει την άποψη ότι το μέτρο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή του καθώς, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά «δεν ζούμε ούτε στη Γερμανία, ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία».
Ωστόσο, ο ίδιος κρίνει θετικά το γεγονός ότι η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά το καλοκαίρι όπου ο κόσμος κάθεται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, παράλληλα όμως εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο θα φανούν οι πρώτες δυσκολίες.
Στο μεταξύ υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι μάλλον έχουν βρει ήδη τρόπους ώστε να «ξεφύγουν» από το μέτρο. «Η μετατροπή της καφετέριας σε λέσχη είναι μία μάλλον καλή λύση, αφού για τη λέσχη δεν θα ισχύσει το μέτρο», δηλώνει ιδιοκτήτης καφετέριας στην πόλη μας. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες και έχει περιορίσει αρκετά τα έξοδα του και τις εξόδους του» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει ότι «αν κόψεις από τους Έλληνες το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους τότε τον κλείνεις στο σπίτι».

Δικαιωμένοι οι μη καπνιστές

Από την άλλη πλευρά οι μη καπνιστές δηλώνουν πλήρως «δικαιωμένοι», ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι καπνιστές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα διακόψουν το κάπνισμα πιο εύκολα. Αντίθετα, οι πιο φανατικοί παραδέχονται ότι θα σταματήσουν τις εξόδους και θα προτιμούν να διασκεδάζουν μένοντας σπίτι.

Ενδεικτική πάντως είναι η έρευνα που ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε καπνιστές και μη καπνιστές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δηλώνει ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων. Τέλος το 40% θεωρεί ότι θα το ελαττώσει.

Ο κ. Ψαχούλας

O Ορέστης Ψαχούλας διαθέτει το καφε-μπαρ «Del Corso» στην Καρδίτσα, ο λειτουργικός χώρος του οποίου είναι 60 τ.μ. Σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να αποφασίσει εάν θα είναι καπνιζόντων ή μη, αλλά έχει μπλέξει στα παράθυρα των διατάξεων. «Εμείς θα το κάνουμε για καπνίζοντες, γιατί θεωρούμε ότι η περισσότερη πελατεία μας καπνίζει» λέει. Ωστόσο, δηλώνει άγνοια για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να δηλώσει το μαγαζί του ως καπνιζόντων. «Με ποιο τρόπο θα καθορίζονται τα τετραγωνικά μέτρα; Πρέπει να κάνουμε τοπογραφικά, με απλή δήλωση ή βάσει του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου εκεί όμως περιλαμβάνονται εκτός από τον κυρίως χώρο και οι τουαλέτες και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι;» αναρωτιέται.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος για την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, προβλέπει:

– Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους.

– Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, στα κυλικεία κ.λπ.

– Δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.

– Ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

– Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.

– Πρόστιμα Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 με τη δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπάνω πρόστιμο έως 20.000 στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

– Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του νόμου πρόστιμο έως 500 ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες  

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Με Κοινοτική οδηγία η διαφήμιση των προϊόντων καπνού απαγορεύεται μέσω της τηλεόρασης, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει πρόσθετα απαγορευτικά μέτρα. Σε αρκετές χώρες απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού στα ανήλικα άτομα και ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και μαζικές καμπάνιες ενημέρωσης που έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την ενθάρρυνση των καπνιστών να συμμετέχουν σε προγράμματα διακοπής.

Αυστρία: Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες μεταφορές. Δεν απαγορεύεται στους χώρους εργασίας.

Βέλγιο: Από το 2006, απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας. Επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους αεριζόμενους χώρους. Απαγόρευση του καπνίσματος στα εστιατόρια – επιτρέπεται μόνο σε ξεχωριστούς κλειστούς αεριζόμενους χώρους. Εξαιρούνται τα μπαρ, όπου απαιτείται αερισμός και τμήμα μη καπνιστών.

Γαλλία: Από το 2008, πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, εστιατόρια και μπαρ.

Ισπανία: Από το 2006, απαγορεύεται στους χώρους εργασίας και σε εστιατόρια και μπαρ μεγαλύτερα των 100 τ.μ. που δεν έχουν τμήμα καπνιστών.

Γερμανία: Από το 2002, απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Δεν απαγορεύεται όμως στις συγκοινωνίες και σε ορισμένα δημόσια κτίρια.

Ιταλία: Από το 2005, απαγόρευση σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας και τα εστιατόρια. Επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένους κλειστούς αεριζόμενους χώρους καπνίσματος.

Σουηδία: Απαγόρευση ισχύει για όλους τους χώρους εργασίας. Από το 2005 πλήρης απαγόρευση σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Επιτρέπεται μόνο σε ειδικά κλειστά αεριζόμενα δωμάτια καπνίσματος.

Μ. Βρετανία: Από το 2007, πλήρης απαγόρευση σε όλους τους χώρους εργασίας, εστιατόρια και μπαρ.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη για την πολιτική προστασία στο Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο 7 εκ. ευρώ για υποδομές πόσιμου νερού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας