Σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αποδεικνύουν την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης για όσες πραγματικά άδικες και υπερβολικές περιπτώσεις ταλαιπωρούν τους πολίτες, για το ζήτημα της αυτόφωρης σύλληψης οφειλετών, που αντικειμενικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, προκάλεσε σχετική ερώτηση του Κώστα Τσιάρα.
Ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ είχε επισημάνει, πως η καθιέρωση αντικειμενικής ποινικής ευθύνης αποδεικνύεται δυσανάλογα σκληρή και ιδιαιτέρως τιμωριτική για τους πολίτες, που από πραγματική ανάγκη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα ο βουλευτής Καρδίτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επικρίσεις του νομικού κόσμου για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, η οποία προσβάλλει ευθέως τον νομικό μας πολιτισμό και την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας για τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.
Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, αναγνώρισε, πως το συγκεκριμένο θέμα χρήζει διερεύνησης στην κατεύθυνση μιας δικαιότερης πρόβλεψης. Για αυτό προανήγγειλε, πως το ζήτημα θα εξεταστεί από την Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να προστατευθούν από την ρύθμιση όσοι αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής.
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, στο δικό του απαντητικό έγγραφο, αποδέχεται, πως η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο για περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών και όχι σε περιπτώσεις μικροοφειλετών. Η παραδοχή αυτή από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, την οποία μπορούν να επικαλούνται πλέον στα δικαστήρια οι διωκόμενοι μικροοφειλέτες, αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς δίνει διέξοδο σε όσους καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες με την ιδιαίτερα αυστηρή αυτόφωρη διαδικασία εξαιτίας της αντικειμενική τους αδυναμίας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.