Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στις 9 Απριλίου 2014 στο Συμβούλιο της Ευρώπης του θέματος «Το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκυτο», επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες ούτως ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματική πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους.
Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Η εξάπλωση του διαδικτύου έχει αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο της επικοινωνίας. Σήμερα, το διαδίκτυο προσφέρει σε όλους μας νέες δυνατότητες συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή. Αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε.
Το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι στενά συνδεδεμένο με τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης. Η χρήση του διαδικτύου έχει καταστήσει πολύ πιο εύκολη την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην πληροφόρηση και η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Επιπλέον, το διαδίκτυο έχει επεκτείνει τις δυνατότητες συμμετοχής στην πολιτική ζωή, αποτελώντας ένα ουσιαστικό μέρος της σύγχρονης δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι ευρέως διαθέσιμη για όλους και να διαφυλάξουμε τη διαφάνεια και την ουδετερότητά του.
Ο καθένας θα πρέπει να έχει δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τόπο κατοικίας ή το εισόδημά του. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει και να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες μέσω του διαδικτύου, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών.
Είναι απαραίτητο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο να διασφαλίζεται σε όλα τα κράτη μέλη. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να διευκολύνουν και να βελτιώσουν την παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποτρέπωντας τον υπερβολικό και αναίτιο περιορισμό της πρόσβασης του ατόμου σε πληροφορίες. Πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για την ενίσχυση της προστασίας του δικαιώματος πρόσβασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα:
– Ο καθένας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ασφαλή και οικονομικά προσιτή σύνδεση στο διαδίκτυο. Η ελάχιστη ποιότητα των υπηρεσιών του διαδικτύου θα πρέπει να είναι εγγυημένη για όλους.
– Το διαδίκτυο θα πρέπει να είναι διαθέσιμo και σε δημόσιους χώρους και κυρίως σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα .
-Οι δημόσιες αρχές πρέπει να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα και τις υπηρεσίες τους και μέσω του διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε την κυβερνητική διαφάνεια .
-Τα κράτη θα πρέπει να προωθήσουν τη χρήση του διαδικτύου και σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
-Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στην κίνηση των δεδομένων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η «ουδετερότητα του διαδικτύου » .
-Οι περιορισμοί στο δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο θα πρέπει να προβλέπονται από το νόμο, να επιδιώκουν συγκεκριμένο σκοπό και να είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία, προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας, του δημοσίου συμφέροντος και της πρόληψης του εγκλήματος .
Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, πιστεύω ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την υιοθέτηση κοινών κανόνων, θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος της πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους.»