Διευκρινήσεις της ΔΕΥΑΚ για την οσμή στη συνοικία των Καμινάδων


 Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στην από 30 Ιουλίου 2009 έκτακτη συνεδρίαση του αποκλειστικά και μόνο για το πρόβλημα οσμής όπως αυτό προέκυψε από 13/7/09 λόγω επεξεργασίας βεβαρημένων αποβλήτων, έθεσε κατ’ αρχάς διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους τεχνικούς της υπηρεσίας και διαπίστωσε ότι στην παρούσα φάση οι παράμετροι του προβλήματος βάσει και των συγκεκριμένων απαντήσεων στα αντίστοιχα ερωτήματα που έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι με την από 26 Ιουλίου επιστολή τους στον τοπικό τύπο, έχουν ως εξής:

Α) Τα συγκεκριμένα υγρά απόβλητα δεν ήταν επαρκώς επεξεργασμένα, πράγμα που κατ’ επανάληψη επισημάνθηκε προς τους υπευθύνους της εν λόγω εταιρείας ύστερα από τους συστηματικούς ελέγχους που διενεργούνταν κατά τη διάρκεια της προσωρινής άδειας λειτουργίας της.

Β) Μετά την από 14/7/09 σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ έγινε προσωρινή διακοπή της σύνδεσης για 2 ημέρες και εν συνεχεία περιορισμένη παροχέτευση διάρκειας 7-8 ωρών ημερησίως, κατόπιν της διαβεβαίωσης των υπευθύνων της συγκεκριμένης μονάδας ότι θα προβούν στις δέουσες ενέργειες για την ενδεδειγμένη προεπεξεργασία εντός τρέχουσας εβδομάδας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, όπως και εγγράφως τους γνωστοποιήθηκε, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ ήταν διατεθειμένο να λάβει απόφαση για αναίρεση της άδειας διάθεσης των εν λόγω αποβλήτων στην ΕΕΛ του Δήμου Καρδίτσας.

Γ) Το πρόβλημα όπως πιστοποιήθηκε και από σχετική μελέτη που έγινε με αφορμή αντίστοιχα προβλήματα από τη λειτουργία παρακείμενου χοιροστασίου, συνιστά έντονη όχληση εν τούτοις δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία για την οποία, από τη στιγμή που θα τεθεί ζήτημα, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δεν πρόκειται να ολιγωρήσει ενώπιον οιουδήποτε οικονομικού τιμήματος για να την προασπίσει, στο βαθμό ευθύνης που της αναλογεί.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ενεργειακή επιβάρυνση της μονάδας για την επεξεργασία της βεβαρημένης εισροής και ότι οι εργαζόμενοι στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Καρδίτσας (ειδικά οι χείριστες στη μηχανή αφυδάτωσης της ιλύος) αντιμετωπίζουν τουλάχιστον όχληση σε 8ωρη βάση, πολλαπλάσια της διαπιστωμένης όχλησης στην εγγύς συνοικία του Δήμου.

Για τις σχετικές δαπάνες, θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη εισήγηση εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας και να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.

Δ) Η παραγόμενη τις τελευταίες 2 εβδομάδες ιλύος η οποία στεγνώνει σε κλίνες ξήρανσης, είναι περισσότερο επιβαρημένη (επικρατεί η χαρακτηριστική οσμή χοιροστασίου) η επιβάρυνση της μπορεί να συσχετιστεί με την παραγωγική αιχμή της συνδεδεμένης με την ΕΕΛ εταιρείας και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες (π.χ. άνοδος θερμοκρασίας και διεύθυνση ανέμων) είναι δυνατόν να προκαλέσει όχληση στην ευρύτερη περιοχή.

Ε) Υπάρχει ετοιμότητα εκ μέρους της Τ.Υ. της ΔΕΥΑΚ για ανάληψη δράσεων στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης του προβλήματος και σύμφωνα πάντα με τις εντολές της Διοίκησης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε η Τ.Υ. ΔΕΥΑΚ και επιπροσθέτως την περιγραφή του προβλήματος και τις διαπιστώσεις εκ μέρους του Δημοτικού Συμβούλου Γ. Φαλάρα έχοντος επιπλέον την ιδιότητα του εκπροσώπου των δημοτών της οχλούμενης συνοικίας, όπως επίσης και τις δεσμευτικές διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας «Σφαγεία Καρδίτσας Α.Ε.» κ.κ. Αθ. Κουκούλη και Ηλ. Ευθυμίου ότι θα τηρήσουν τους προβλεπόμενους από την κείμενη νομοθεσία όρους και προϋπόθεσης σύνδεσης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αποφασίζει ομόφωνα τα κάτωθι:

  1. Θέτει από μηδενική βάση τη σύνδεση της εταιρείας «Σφαγεία Καρδίτσας Α.Ε.» με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Καρδίτσας
  2. Ζητά από τους υπευθύνους της ως άνω Α.Ε. την άμεση υποβολή της μελέτης για την εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την έγκριση της άδειας λειτουργίας της για επαυξημένη (-3πλασια) δυναμικότητα
  3. Μετά τη θεώρηση και έλεγχο των δεδομένων της προαναφερθείσας μελέτης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ σε νέα συνεδρίαση θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της (νέοι όροι σύνδεσης, πιθανή διακοπή της σύνδεσης κλπ)
  4. Έως ότου ληφθεί η παραπάνω νέα απόφαση θα συνεχιστεί μια ελεγχόμενη, περιορισμένη παροχέτευση (διάρκειας 8 ωρών ημερησίως) των υγρών αποβλήτων της εν λόγω εταιρείας
  5. Η Τ.Υ. της ΔΕΥΑΚ θα ερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς της παραχθείσας ιλύος στο ΧΥΤΑ Ν. Τρικάλων και γενικότερα θα πρέπει να αποτιμήσει το κόστος της διενεργούμενης αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να γίνει η ανάλογη χρέωση.

Για το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ

Ο Πρόεδρος

Χρ. Παλαμιώτης

Προηγούμενο άρθρο Τα «πόθεν έσχες» των Καρδιτσιωτών πολιτικών
Επόμενο άρθρο Διευκρινήσεις για τον δρόμο Καρδίτσα – Τρίκαλα