Ειδήσεις

Διεπιστημονικότητα και παραδοσιακές τεχνικές στο Μουσείο Πόλης


Τι σχέση μπορεί να έχουν παραδοσιακά υφαντά και βυζαντινές τοιχογραφίες; Πως οι θεωρίες γύρω από τη λειτουργία της μνήμης και την ψυχολογία της μορφής μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους λαϊκούς τεχνίτες; Πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η επεξεργασία ενός γνωστού εικονογραφικού προτύπου από έναν παραδοσιακό χειροτέχνη χωρίς εικαστική παιδεία; Πως η αναπαράσταση ενός δέντρου μπορεί να αποτελέσει εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας και ποια αυτοκρατορία το «επινόησε»;

Τα ενδιαφέροντα αυτά ζητήματα συζητήθηκαν πρόσφατα στον χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου Πόλης του ΔΟΠΑΚ. Αφορμή υπήρξε ένας υφαντός μπερντές της συλλογής του μουσείου που εικονίζει το αρχέγονο εικονογραφικό θέμα του δέντρου της ζωής. Το κοινό είχε την ευκαιρία αρχικά να δει το αντικείμενο, το οποίο χρονολογείται στα 1889 και εκτίθεται στην αίθουσα τοπικής ιστορίας «Π. Κομπορόζος», στον α’ όροφο του μουσείου. Στη συνέχεια τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες, η Άννα Χατζηγιαννάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων με νέα μέσα, ο Σταύρος Γουλούλης, Δρ. Βυζαντινολογίας και ο Βάιος Καμινιώτης, Δρ. Λαογραφίας-Θεατρολόγος, ανέλυσαν το δέντρο της ζωής με τα δικά τους επιστημονικά εργαλεία, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να αντιληφθεί πόσα διαφορετικά και ευφάνταστα μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα μουσειακό έκθεμα.

Οι διήμερες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του μουσείου πόλης, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν  από την  Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τους Φίλους του Μουσείου Πόλης και το πολιτιστικό σωματείο Granazei ArtTech, περιλάμβαναν επίσης εργαστήριο υφαντικής και ερμηνευτικής του δέντρου της ζωής για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Στόχος του προγράμματος ήταν να ανακαλύψουν βιωματικά ότι η χειροτεχνία είναι μια σύνθετη διαδικασία που εκτός από τεχνικές δεξιότητες, προϋποθέτει γνώση, ευαισθησία και διανοητική επεξεργασία. Απώτερος σκοπός του διημέρου είναι να προκύψει ένα μόνιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μουσείο, το οποίο να αξιοποιεί τα επιστημονικά πορίσματα και την εκπαιδευτική εμπειρία του διημέρου.

Συντελεστές του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, που θα υποστηρίζεται με εκπαιδευτικό έντυπο και θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στην άνοιξη, θα είναι εκτός από το μουσείο, οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Τέγος: Πανηγυρική χρεοκοπία της κοινής αμερικανατοικής πολιτικής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ
Επόμενο άρθρο Παναγιώτα Βράντζα: Το τέλος των αγροτικών συνεταιρισμών