Διεκδίκηση αποζημιώσεων για την πληγείσα αγροτική παραγωγή


Η ομόφωνη αυτή απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας θα σταλεί στον πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμοδίους, ζητώντας ταυτόχρονα την ολοκλήρωση των μεγάλων αρδευτικών έργων και υποδομών.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει φέτος το Νομό μας και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για την χαμένη αγροτική παραγωγή, συζήτησε και αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας στην χθεσινή του συνεδρίαση. Την απόφασή του αυτή θα αποστείλει τόσο στον πρωθυπουργό της χώρας και τα κόμματα του Κοινοβουλίου, όσο και στους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΑΤ, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, τον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Μετά από διαλογική συζήτηση, το σώμα κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω κείμενο: «Οι ελλιπείς βροχοπτώσεις (45% λιγότερες το 2007 και 65% λιγότερες το 2008, έναντι του Μ.Ο. των 45 τελευταίων ετών) δημιούργησαν τεράστια προβλήματα τόσο στην αποθήκευση νερού για άρδευση στους ταμιευτήρες Πλαστήρα και Σμοκόβου, όσο και στην στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η παραγωγή των αρδευόμενων εαρινών καλλιεργειών του νομού πλήττεται ανεπανόρθωτα με συνέπεια την ολοκληρωτική απώλεια  του εισοδήματος των αγροτών. Η πολιτεία πρέπει άμεσα να συνδράμει στην ανάκτηση του διαφυγόντος εισοδήματος των παραγωγών, ώστε αυτοί να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να ανταποκριθούν στο μέλλον στην γεωργική τους δραστηριότητα. Οι ζημιές από την ξηρασία εκτιμώνται για το Νομό μας στα 30.000 στρέμματα περίπου-πρώτη εκτίμηση- τα οποία τα προηγούμενα χρόνια αρδεύονταν κανονικά και φέτος δεν δέχθηκαν σταγόνα νερού. Οι εκτάσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες γεωτρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών, λόγω υποβάθμισης της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα.  

Για τους παραπάνω λόγους το κορυφαίο όργανο του Νομού αποφασίζει ομόφωνα και διεκδικεί:

1. Να καλυφθούν οι ζημιές από την ξηρασία από τον ΕΛΓΑ κατ’ εξαίρεση με Υπουργική απόφαση όπως και στο παρελθόν έχει ξαναγίνει σε άλλες περιπτώσεις.

2. Οι αναγγελίες της ζημιογόνου αιτίας να γίνουν άμεσα.

3. Να γίνει εξατομίκευση των εκτιμήσεων για να μην δημιουργείται το αίσθημα της αδικίας μεταξύ των παραγωγών.

4. Οι αποζημιώσεις να δοθούν το συντομότερο δυνατόν γιατί θα υπάρξουν εντονότατα οικονομικά προβλήματα.

5. Να επισπευσθούν τα έργα που η πολιτεία διαχρονικά είχε υποσχεθεί αλλά και οι ήδη εκτελούμενες εργολαβίες των αρδευτικών έργων Σμοκόβου & Αχελώου.

6. Να ενταχθούν στα προγράμματα των άμεσα εκτελεστέων έργων του ΥΠΑΑ&Τ και ΥΠΕΧΩΔΕ τα προτεινόμενα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας έργα (αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα κ.λπ.) συνοδευόμενα με γενναία επιχορήγηση της μεθόδου στάγδην άρδευσης.

                                        

Ο κ. Αρχοντής

Την άποψή του πάνω στο θέμα της λειψυδρίας κατέθεσε και ο Ν.Σ. κ. Δημ. Αρχοντής, τονίζοντας τα παρακάτω: «Η ανομβρία τα δύο τελευταία χρόνια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται αλόγιστη κατασπατάληση των αποθεμάτων νερού απ’ όλες τις πηγές του με τρομοκρατικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην αγροτική οικονομία πρώτα και ολόκληρη την οικονομία του νομού στη συνέχεια. Μας δίνεται η αίσθηση ότι οι αρμόδιες αρχές (κεντρικές και τοπικές) δεν κατανοούν ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα γι’ αυτό και δεν κάνουν τίποτα για την αντιμετώπισή του. Αντιθέτως με τη μη λήψη μέτρων επιδεινώνουν την κατάσταση. Το λέμε ωμά. Τα νερά που διαθέτουμε σήμερα είναι λιγότερα απ’ αυτά που απαιτούνται για την περιβαλλοντική ισορροπία, για την ισορροπία των οικοσυστημάτων του νομού. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και μόνο αν την δούμε κατάματα ίσως μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Τι κάνουμε εμείς σήμερα; Διαχειριζόμαστε το τίποτα, την ανυπαρξία, το μείον των αποθεμάτων νερού. Διαχειρίζονται; Δεν διαχειρίζονται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ερημοποίηση της Θεσσαλίας μέχρι το 2060 λόγω των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Εμείς (οι αρμόδιες αρχές) κάνουμε το παν να φέρουμε την ερημοποίηση μια ώρα αρχύτερα. Δεν έχει κανένας αυτό το δικαίωμα. Συναισθανθείτε τις ευθύνες σας. Η ΑΔΕΚ (Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση) του νομού πολύ έγκαιρα επεσήμανε το πρόβλημα και το πώς αντιμετωπίζεται. Με το τέλος της περσινής αρδευτικής περιόδου ζήτησε άμεσα το Ν.Σ. να συζητήσει το θέμα και να πάρει το γρηγορότερο δυνατό μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στο νομό. Ήρθε το θέμα για συζήτηση με αρκετή καθυστέρηση, πρέπει να πούμε, στα μέσα του Νοεμβρίου του 2007. Στη συνεδρίαση του Ν.Σ. τον Νοέμβριο κατέθεσα εκ μέρους της ΑΔΕΚ συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση η οποία ήταν: Δεν έχουμε νερά, δεν μπορούμε να σπείρουμε το 100% των αρδευόμενων εκτάσεων», εισπράττοντας τα ειρωνικά χαμόγελά σας. Τι έπρεπε να κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση; Να διεκδικήσουμε από τότε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του αγρότη. Προτείναμε τότε και το πώς θα γίνει. Η Νομαρχιακή Αρχή να μπει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, να συντονίσει τους φορείς του Νομού, να συντονισθεί με τις νομαρχιακές αρχές της Θεσσαλίας ξεκινώντας από το Νομό της Λάρισας που έμαθε και υπολόγιζε και προσδοκούσε (γιατί άραγε;) νερά από την Καρδίτσα και μάλιστα από τη λίμνη Πλαστήρα και από κοινού να ενημερώσουμε την κυβέρνηση θέτοντάς την μπροστά στις ευθύνες της και όλοι μαζί να απευθυνθούμε στην Ε.Ε. που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και καλά κάνει ότι προέχει όλων η προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να σημειώσω εδώ το εξής: Εκ των υστέρων έμαθα ότι η Ισπανία εδώ και 5 χρόνια αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα λειψυδρίας για διάφορες περιοχές της ανά χρόνο. Βέβαια θέσαμε τότε και όλα τα ζητήματα για την οριστική λύση του προβλήματος.

  • – Η διαχείριση των νερών με προτεραιότητα στο πόσιμο νερό
  • – Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων στο Νομό (Αχελώος, Σμόκοβος)
  • – Ο σχεδιασμός και η προώθηση μικρότερων έργων για αποθήκευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και των λιμνών
  • – Η προώθηση, η ενθάρρυνση και η ενίσχυση των κλειστών δικτύων και η στάγδην άρδευση
  • – Το μεγάλο, για μας, ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών

Είναι κατανοητό ότι όλα τα παραπάνω επείγουν να γίνουν αλλά απαιτούν κάποιο χρόνο. Το θέμα είναι τι κάνουμε σήμερα. Συνεχίζουμε την παροχέτευση νερών από τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου και την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων πέρα από κάθε όριο και περιορισμό με τις τρομακτικές συνέπειες που ανέφερα παραπάνω; Το αίτημά μας για θέσπιση οικολογικών ορίων στις λίμνες διατηρεί κάτι από το νόημά του με αυτή τη στάση και θέση που έχετε στο πρόβλημα; Ένα τελευταίο ερώτημα για την κατανόηση του προβλήματος, αν έχουμε και φέτος το χειμώνα που είχαμε και πέρυσι, θα πείτε τους αγρότες να σπείρουν όπως κάνατε μέχρι σήμερα;

Τι προτείνουμε:

1. Να κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε ένα χρόνο πριν. Να ζητήσουμε το σταμάτημα της παροχέτευσης νερών από τις λίμνες αλλά και τις γεωτρήσεις που υπονομεύουν τα αποθέματα νερών (ποιοτικά και ποσοτικά) για την ύδρευση των κατοίκων του Νομού

2. Διεκδικούμε έτσι με καλύτερους όρους και προυποθέσεις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος

Μόνο έτσι θα μετριάσουμε τις ευθύνες, όποιοι τις έχουμε, για το διαρκές πολλαπλό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας, με θύματα τον αγρότη, το περιβάλλον, την οικονομία του Νομού. Αυτό το έγκλημα πρέπει να το σταματήσουμε εδώ και τώρα. Κάθε συνετή Αρχή στην κορυφή των βασικών Αρχών, στην άσκηση των καθηκόντων της έχει το προνοείν, το σχεδιάζειν, το τολμάν. Εσείς -κατά δήλωση δύο φορές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του κ. Νομάρχη- περιμένατε να βρέξει πέρσι το καλοκαίρι και φέτος. Θα κλείσω αυτή μου την εισήγηση όπως την δευτερολογία μου στη συνεδρίαση του Ν.Σ. τον Νοέμβριο του 2007: «Είπα και ελάλησα!».                                    

Προηγούμενο άρθρο Χαμένα 800.000 στρέμματα από τη μη υλοποίηση έργων ταμίευσης
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα πρόληψης φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία