Μια διδακτική επίσκεψη με πολύπλευρη σημασία πραγματοποίησαν οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και του τομέα Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας την Παρασκευή 01/12/21017. Αρχικά, επισκέφτηκαν την Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο, που είναι ανδρικό μοναστήρι και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο των Μετεώρων, σε υψόμετρο 534 μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο από τα έξι μοναστήρια που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα, τα οποία, όπως είναι γνωστό από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι μαθητές, αφού έζησαν την εμπειρία της ανάβασης σε ένα μοναστήρι των Μετεώρων, προσκύνησαν στο Καθολικό της Μονής και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο υπάλληλο για την ιστορία του αλλά και για τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών, θέμα που ενδιέφερε ιδιαίτερα τους μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, γι΄ αυτό άλλωστε επισκέφθηκαν και το παλιό μαγειρείο και το κελάρι της Μονής που σήμερα λειτουργούν ως μουσειακοί χώροι.
Έπειτα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να είναι από τους πρώτους επισκέπτες ενός καινούργιου και εξαιρετικού τεχνολογικού μουσείου, του Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης των Μετεώρων στην Καλαμπάκα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μόλις τον περασμένο Μάιο. Στην αίθουσα προβολής τρισδιάστατων βίντεο 110 περίπου θέσεων του μουσείου, οι μαθητές μέσω 3D ταινιών διάρκειας 40 λεπτών διδάχτηκαν μέσω ενός πολύ ξεχωριστού και «ζωντανού» τρόπου τη δημιουργία των Μετεώρων, την γεωμορφολογική ιδιομορφία της ευρύτερης περιοχής και την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας της στο πέρασμα των αιώνων και περιηγήθηκαν νοητά σε όλα μοναστήρια των βράχων. Το μουσείο ενθουσίασε φυσικά όλους τους μαθητές. Επιπλέον, όμως για τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής ήταν μια ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές εφαρμογής της επιστήμης της Πληροφορικής στη δημιουργία υλικού 3D προβολής υψηλής ποιότητας που μπορεί να περιλαμβάνει 3D spots μυθολογικού περιεχομένου (virtual reality) αλλά και πραγματικού περιεχομένου. Να αναφέρουμε εδώ ότι το νέο αυτό μουσείο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η τρισδιάστατη εφαρμογή που προβάλλεται αναπτύχθηκε από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ζερβουδάκη Αναστασία και Θάνου Μαρία εκ μέρους του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Οικονόμου Ευαγγελία και Πάσχου Αικατερίνη εκ μέρους του τομέα Πληροφορικής.