Επιστολή με το πρόγραμμα παροχέτευσης εντός και εκτός δικτύου Ταυρωπού εστάλη από τη Ν.Α. Καρδίτσας στον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας να γίνει αποδεκτό.
Επιστολή με το πρόγραμμα παροχέτευσης εντός και εκτός δικτύου Ταυρωπού εστάλη από τη Ν.Α. Καρδίτσας στον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα, ζητώντας του να γίνει αποδεκτό.
Η επιστολή του κ. Αλεξάκου έχει ως εξής:
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το φαινόμενο της ανομβρίας και κατά συνέπεια της λειψυδρίας παρουσιάζεται εντονότατο και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο παραγόμενο προϊόν του νομού, τόσο στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό τομέα, καθώς και κινδύνους για υποβάθμιση της ποιότητας του νερού ύδρευσης.
Για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της διαχείρισης του ελλείμματος των υδατικών αποθεμάτων, γνωρίζοντας την σπουδαιότητά του καθώς και ότι τα υδατικά αποθέματα των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου είναι αδύνατον να καλύψουν πλήρως τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών του Νομού, προτείνουμε τα παρακάτω:
1. Για την άρδευση από τη λίμνη Σμοκόβου όλον τον μήνα Ιούνιο να μην υπάρξει παροχέτευση νερού και από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου να εκταμιεύονται ποσότητες αντίστοιχες με τις περυσινές.
2. Στη λίμνη Πλαστήρα να διατηρηθεί, πάσει θυσία, ως κατώτατη στάθμη το περσυνό χαμηλότερο επίπεδο δηλ. + 782,70 μ., ώστε να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση το οικοσύστημα και η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση.
3. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορούν να εκταμιευθούν μόνον 58 εκατομμύρια m3 έναντι 105 εκατομμυρίων m3 το 2007 και 160 εκατομμυρίων m3 το 2006.
4. Εξ αυτών τα 48 εκατομμύρια m3 να διατεθούν για την άρδευση και 10 εκατομμύρια m3 για την ύδρευση του επόμενου 5μηνου.
5. Η χρονοκατανομή των εκταμιεύσεων για παροχή στο δίκτυο Ταυρωπού και εκτός δικτύου να γίνει ως εξής:
Η πρότασή μας αυτή προέκυψε ως ομοφωνία ευρείας σύσκεψης που συγκλήθηκε στη Νομαρχία με στόχο την συμφωνία, για όσο το δυνατόν, αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων.
Στη σύσκεψη πέραν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, οι κ.κ. Δήμαρχοι Παλαμά, Κάμπου, Μητρόπολης, Πλαστήρα, Σελλάνων, Φύλλου, Άρνης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Σοφάδων, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρδίτσας, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής καθώς και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θεσσαλιώτιδος, Τιτανίου και Σελλάνων.
Θεωρούμε ότι έχουμε την ευθύνη για την αγρονομική διαχείριση των καλλιεργειών, άρα και καθοριστικό λόγο επί της άρδευσης, και ως εκ τούτου ζητάμε η πρότασή μας να γίνει δεκτή, γιατί αποτελεί απόρροια της συμφωνίας των φορέων, αλλά και επιστημονικής αντιμετώπισης του προβλήματος της άρδευσης κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Με πλήρη ευθύνη απέναντι στους παραγωγούς και στο εισόδημά τους προτείνουμε το παραπάνω πρόγραμμα εκταμίευσης, θεωρώντας ότι είναι η καλύτερη πρόταση που μπορεί – παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες – να περισώσει κατά το δυνατόν την αγροτική παραγωγή, το εισόδημα των παραγωγών και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.
Τέλος θεωρούμε απαραίτητη την πρόσθετη ενίσχυση της Νομαρχίας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ με ποσό 1.500.000€ για την εκτέλεση των έργων άμεσης απόδοσης (προμήθεια σωλήνων, αντλιών, κινητήρων, πινάκων κ.λπ.), ώστε να μετριασθούν οι δυσμενείς συνέπειες της λειψυδρίας που για δεύτερη συνεχή χρονιά μαστίζει το Νομό μας.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ