Ειδήσεις

Διαδικτυακή σύνδεση του 1ου Λυκείου Καρδίτσας με το CERN


Για δεύτερη φορά το 1ο ΓΕΛ Καρδίτσας συνδέθηκε διαδικτυακά με το CERN. Το CERN είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. (Conseil Européenpourla Recherche Nucléaire). Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα τα οποία έχουν συνδεθεί με την ιστορία του CERN, είναι μοναδικά. Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του CERN ήταν τα 2 Νόμπελ φυσικής που απονεμήθηκαν την πρώτη φορά το 1983 με την  ανακάλυψη των μποζονίων W και Z στα πειράματα UA1 και UA2 στον CarloRubbia και στον SimonvanderMeer, και το 2012 με την ανακάλυψη του Μποζονίου Higgsστα πειράματα CMSκαι ATLAS.

Το CERN ερευνά τα συστατικά της ύλης και  το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλες τις, υψηλού επιπέδου, επιστημονικές δυνατότητες που τους παρέχει το εργαστήριο. Πρόκειται για επιταχυντές που επιταχύνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σε ταχύτητες λίγο μικρότερες από την ταχύτητα του φωτός και ανιχνευτές που κάνουν τα σωματίδια αυτά “ορατά”.

Ο ανιχνευτής CMS είναι ένας από τους τέσσερις ανιχνευτές που βρίσκονται 100 μέτρα κάτω από το έδαφος της Γενεύης στα Γαλλοελβετικά σύνορα. Πρόκειται για μια υπερκατασκευή χιλιάδων τόνων που σκοπό έχει να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων. Ένα από αυτά είναι πως ήταν το σύμπαν κάποια νανοδευτερόλεπτα μετά τη «μεγάλη έκρηξη»

Με τη βοήθεια του διαδικτύου οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Λυκείου «κατέβηκαν» στον ανιχνευτή CMS και σε πραγματικό χρόνο είδαν αυτή την υπερκατασκευή από κοντά. Συνομίλησαν με  επιστήμονες που εργάζονται εκεί, τους έθεσαν τα ερωτήματά τους και έλαβαν απαντήσεις για το μέλλον του σύμπαντος, για την υπερσυμμετρία, για την σκοτεινή ενέργεια, για τις μελανές οπές, για τη Θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου (StandardModel) κ.α.

Αξίζει να πούμε ότι ανάμεσα στους μαθητές του 1ου Λυκείου ήταν και 2 μαθητές από το 5οΓυμνάσιο Καρδίτσας, ο Παπαευαγγέλου Ειρηναίος και ο Παπαγιάννης Μιχάληςπου τους συνόδευε η καθηγήτρια του σχολείου κ. Ελευθερία Παππά.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου ευχαριστούν τον κ. Άγγελο Αλεξόπουλο, Υπεύθυνο Ερευνητικών Προγραμμάτων του CERN ο οποίος πάντα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες και βοήθησε για την άρτια οργάνωση αυτής της προσπάθειας.

Τον συντονισμό και την οργάνωση από πλευράς του 1ου Λυκείου είχε ο καθηγητής του σχολείου, φυσικός κ. Παναγιώτης Τσίνας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΝΠΕ για τον έλεγχο της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών
Επόμενο άρθρο Στις 18 και 19 Απριλίου το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ