Ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές αναφέρουν ότι στο πέρασμα των αιώνων η θεσσαλική γη παρήγαγε κρασί. Ο θεσσαλικός αμπελώνας πηγή δημιουργίας. Κατά την κ Κουράκου που είναι η μεγαλύτερη ερευνήτρια σε ότι αφορά το κρασί είπε το εξής περίφημο. Ο κανείς τύφλωσε τον Κύκλωπα αλλά κανείς δεν τον μέθυσε. Αδιάψευστες μαρτυρίες για αμπέλι και κρασί. Τόσα χρόνια μετά η θεσσαλική γή καλλιεργεί αμπέλια και παράγει κρασί, τόσο για δική του κατανάλωση αλλά και για εξαγωγή. Σήμερα πολλά και μικρά οινοποιία παράγουν κρασί με τις καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές. Με παρουσιάσεις στις εκθέσεις και διαγωνισμούς τονίζετε ότι το θεσσαλικό κρασί έχει πολλές δυνατότητες.
Μεσενικόλας στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα παράγει εκπληκτικό κρασί. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το μουσείο οίνου και Αμπέλου για να δώσει στο χωριό Μεσενικόλας μια άλλη διάσταση. Το Μουσείο φιλοξενεί τα χρηστικά εργαλεία των οινοπαραγωγών του χωριού αλλά ταυτόχρονα είναι χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων που ταυτίζονται μ,ε το αμπέλι και το κρασί. Πριν λίγες μέρες έγινε με τις καλύτερες προδιαγραφές διαγωνισμός οινογνωσίας παραγωγών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Διόνυσος με πρωτοπόρο τον Πρόεδρο τον Κ Γκατζούνη και τους συνεργάτες του οργάνωσαν για δεύτερη χρονιά τον διαγωνισμό οινογνωσίας. Στο Μουσείο οίνου και Αμπέλου πάνω από 32 δείγματα κρασιού από παραγωγούς πέρασαν από το στόμα οκτώ κριτών, και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η τυφλή οινογνωσία προσέδωσε ένα άλλο χαρακτήρα ποιότητας, Ο πρόεδρος οινολόγων Θανάσης Kαραθάνος μίλησε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Ο Θ Σδρούλιας ανέπτυξε τις προοπτικές ανάπτυξης του οινικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, και για την δημιουργία των δρόμων του κρασιού που ήδη είναι έτοιμοι. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ Γκατζούνης αναφέρθηκε στην μεγάλη συλλογική προσπάθεια των παραγωγών να πάρουν στα χέρια τους τον Συνεταιρισμό ΔΙΟΝΥΣΟ και να τον προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι κριτές από δική τους πλευρά και από τη εμπειρία τους αναφέρθηκα στη μεγάλη προσπάθεια των παραγωγών να φέρουν τα κρασιά τους και να γίνει μια συλλογική προσπάθεια να δοθεί προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο κρασί αλλά και στη περιοχή.
Μεσενικόλας ένα χωριό με τη δική του μεγάλη διαχρονική ιστορία, γνωρίσαμε αδιάψευστες μαρτυρίες που αφορούν το κρασί, γραπτές μαρτυρίες μιλούν για αμπέλι και κρασί από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα, στοιχεία που αποδείκνυαν στρεμματικές εκτάσεις ,παραγωγές ποσότητες , εμπόριο, επικοινωνία ,και όλα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν στο χωριό την αίγλη που του αρμόζει. Ένα πανέμορφο χωρίο με εκπληκτική θέα στον Θεσσαλικό κάμπο δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παράγει ένα εκπληκτικό προϊόν που λέγεται ΚΡΑΣΙ η ΟΙΝΟΣ κατά την αρχαία ορολογία.
Διάθεση υπάρχει, το ίδιο και αγάπη, οι κάτοικοι του χωριού συντηρούν και διατηρούν τον δικό τους αμπελώνα σαν το παιδί τους , το μόνο που απομένει είναι να δώσει ένα καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής που υπάρχει στον ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ.
Και για όσους δεν έχετε επισκεφτεί το Μουσείο οίνου και Αμπέλου αξίζει τον κόπο να το γνωρίσετε