Ειδήσεις

Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο οργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στις 1 & 2 Απριλίου 2016 στο Μουζάκι και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων με θέμα: «Τα βρώσιμα του βουνού και του δάσους – Οικολογικές  προσεγγίσεις».

Το σεμινάριο περιελάμβανε θεωρητικό και κυρίως πρακτικό μέρος. Συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στους χώρους του Κ.Π.Ε. Μουζακίου θεωρητικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα.

Μετά το σύντομο καλωσόρισμα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και την  αναφορά στη στοχοθεσία του σεμιναρίου  από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. . Μουζακίου κ. Ντάνη Αντώνη ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση «Τα μανιτάρια της Ελλάδας» από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας κ. Μίχο Στέργιο.

Ο κ. Μίχος  έκανε μια γενική παρουσίαση για τα μανιτάρια  τονίζοντας ότι ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Αναφέρθηκε στον αριθμό και τα είδη των μανιταριών σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3000 περίπου. Με εικόνες παρουσίασε τα είδη των μανιταριών, το σχήμα τους , επεσήμανε την διατροφική  και φαρμακευτική αξία τους  αλλά και τους κινδύνους για όσους δεν γνωρίζουν να τα συλλέγουν. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην έλλειψη νομικού πλαισίου στη χώρα μας.

Ο κ. Ασκητής Σεραφείμ Εκπαιδευτικός αναφέρθηκε με συντομία σε τρόπους συλλογής  μανιταριών και παρουσίασε πρακτικούς τρόπους συντήρησης και  Αποξήρανσης των  μανιταριών.

 Η κ. Ντόνα Ειρήνη,  Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Γρεβενών,  παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα που υλοποιείται  αρκετά χρόνια στο Κ.Π.Ε. Γρεβενών  με θέμα:  «Ο θαυμαστός μικρόκοσμος των μανιταριών στη διδακτική πράξη». Παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος και τα βήματα υλοποίησής του ενώ έκανε ειδική αναφορά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο με οδηγό τα  φύλλα εργασίας που έχει  εκπονήσει η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Γρεβενών (παρατηρηση, καταγραφή,  χαρακτηριστικά των μανιταριών και φυσικά και άλλες γενικές  γνώσεις σχετικές με τα μανιτάρια).

Ο κ Μπρουζιώτης Θεόφιλος, Βιολόγος MSc,  παρουσίσε το θέμα «Οικολογικές προσεγγίσεις στη συλλογή άγριας χλωρίδας»

Έκανε προτάσεις για τους οικολογικούς κανόνες μελέτης, καταγραφής και διαχείρισης της άγριας χλωρίδας.

Έδωσε συμβουλές διαχείρισης για τη συλλογή βρώσιμων χόρτων, την  ποσότητα που μπορεί κάποιος να συλλέξει , επεσήμανε τους κινδύνους  κυρίως από ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, μετάδοση ασθενειών από ζώα που κυκλοφορούν και τέλος παρουσίασε το Δωδεκάλογο, του καλού Βοτανοσυλλέκτη.

Η πρώτη μέρα εκλεισε με τους   Εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Καλαμπαλίκη Χαρίκλεια και κ. Μπαλατσού Γεωργία που παρουσίασαν το θέμα: «Τα μυστικά της γιαγιάς για τα άγρια χόρτα».

Έδωσαν με απλά λόγια πολύτιμες πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες  για τα άγρια χόρτα μέσα από τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Φρόντισαν να συλλέξουν διάφορα είδη από το τοπικό περιβάλλον  και τα παρουσίασαν «ζωντανά»  ενώ μίλησαν για   τη χρήση τους, τον τρόπο συλλογής τους ,τις ιδιότητές  τους, τα μυστικά τους  απαντώντας φυσικά  σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο πεδίο.  Οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια ειδικών επισκέφτηκαν  περιοχές στην Καρδίτσα και τη   Λίμνη Ν. Πλαστήρα , αναγνώρισαν  και συνέλλεξαν  με οικολογικούς κανόνες δείγματα της άγριας χλωρίδας. Ξεχωριστό ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και συλλογή μανιταριών. Με οδηγούς πεδίου τους κκ. Παραθύρα Ηλία και Τσιτσά Δημήτριο οι οποίοι όχι μόνον γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο αλλά έχουν πάμπολλες γνώσεις τόσο επιστημονικές όσο και πρακτικές γύρω από το θέμα και οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών καθ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Οι εκπαιδευτικοί  με τη βοήθεια και την καθοδήγηση  των παραπάνω οδηγών πεδίου  συνέλεξαν –  λόγω εποχής –  «τα Μαρτάκια» τα οποία και στη συνέχεια γεύτηκαν.

Γενικά ήταν, όπως αυτό αποτυπώνεται και από τα φύλλα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν οι εκπαιδευτικοί,  μια ακόμα πετυχημένη και χρηστική  δράση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  του.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπή Αμπελουργικών Εκτάσεων
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση της ΕΛΜΕΚ για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό