Ειδήσεις

Διάφορα μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και η εικόνα ενός πρωταγωνιστή


Με πολύ ωραίες δράσεις συνεχίστηκε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τέταρτη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά,  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Θέματα των ημερών «Διάφορα Μπαχαρικά και Αρωματικά Βότανα» και «Η εικόνα ενός πρωταγωνιστή».

Οι εξερευνητές της Παιδικής Βιβλιοθήκης συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», ανακάλυψαν τις πλούσιες μυρωδιές και τα χρώματα από διάφορα μπαχαρικά και βότανα που χρησιμοποιούμε.

Έτσι λοιπόν, αφού μιλήσαμε γι αυτά και είπαμε για τις γεύσεις τους και που τα χρησιμοποιούμε, σκεφτήκαμε να σχεδιάσουμε κούκλες και να τις ντύσουμε με αυτά. Άλλες είχαν φορέματα από ρίγανη, κάρυ, αλάτι και κανέλα, άλλες πάλι απέκτησαν κοτσίδες από βασιλικό χαμομήλι και δυόσμο. Φτερά από πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

Αφού τελειώσαμε με τη διακόσμηση τους, χωριστήκαμε σε 3 ομάδες και τα παιδιά έφτιαξαν διαλόγους και τέλος κάθε ομάδα με τη σειρά της μας παρουσίασε τη δική της μοναδική παράσταση σ’ ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο!!!

Με όλες τις αισθήσεις οι τολμηροί εξερευνητές στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου, αφού περπάτησαν το Δρόμο των Μπαχαρικών, γεύτηκαν, μύρισαν και ξεχώρισαν τα μαγικά και πολύτιμα μπαχαρικά που είναι ιδιαίτερα αγαπητά και κατέχουν εξέχουσα θέση στη διατροφή μας κα όχι μόνο!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» οι εθελόντριες Ρεγγίνα Ψαθά & Ασπασία Ζάχου, μίλησαν στα παιδιά για τα μπαχαρικά και τα βότανα, διάβασαν το πολύ ωραίο παραμύθι του «Βασιλικού» από το βιβλίο των εκδόσεων Στρατίκη «Μύθοι των λουλουδιών» και έφτιαξαν μικρά ποιηματάκια με λέξεις από διάφορα μπαχαρικά και βότανα!!!

Κόμικς : ένας ολόκληρος φανταστικός κόσμος για τα μικρά παιδιά  !!!!!

Την Παρασκευή, στην παιδική Βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” μιλήσαμε για τα κόμικς …τί είναι , αν είναι φανταστικές ή αληθινές οι ιστορίες που διαδραματίζονται… εικονογράφηση… Γιατί χρησιμοποιούνται έντονα χρώματα?

Ποιά είναι η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία των μικρών παιδιών… μιλήσαμε για τη δομή, τί δείχνει το κάθε σχέδιο που απεικονίζεται… Γιατί επισημαίνεται ο ήχος ….ο κάθε θόρυβος που μπορεί να συμβεί…

Οι μικροί μας εξερευνητές ήρθαν στην αίθουσα με εικόνες από ήρωες… Και στη συνέχεια έκοψαν και δημιούργησαν το δικό τους κόμικς χρησιμοποιώντας την μοναδική δύναμη της παιδικής φαντασίας τους…. Έτσι… για να αφήσουμε τον κόσμο των ενηλίκων και να γίνουμε για ακόμη μια μέρα… παιδιά!!!

Τέλος στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» τα παιδιά ανέτρεξαν μέσα στα βιβλία του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου, είδαν όλους τους πρωταγωνιστές της εποχής και μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια, δοκίμασαν τις γνώσεις τους πάνω στις παλιές ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες.

Το κάθε ένα από αυτά έφτιαξε και το δικό του πρωταγωνιστή όπως τον φαντάζεται και για τα πιο πολλά από αυτά ήταν τα’ αδέρφια τους οι συγγενικά πρόσωπα, ένας μικρός έφτιαξε τον εαυτό του, ήθελε να πρωταγωνιστή ο ίδιος!!!

Τη Δευτέρα, προτελευταία μέρα του πρώτου κύκλου, το θέμα είναι «Ένας συνδετήρας»!!!

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!

Προηγούμενο άρθρο Ενώνουν τις δυνάμεις τους 5 Δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας