Ειδήσεις

Δημοτική Αγορά Καρδίτσας, 1928-1998: μια παραγνωρισμένη ιστορία


Στις ιστορίες που δεν λέγονται ή που τουλάχιστον δεν έχουν ειπωθεί είναι αφιερωμένος ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων 2017. Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας/ ΔΟΠΑΚ συμμετέχει στον εορτασμό μαζί με το σύλλογο των «Φίλων» του διοργανώνοντας εκδηλώσεις, με κομβικό σημείο τη Δημοτική Αγορά, ένα κτήριο-σύμβολο της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης εδώ και έναν αιώνα περίπου. Πρόθεση των διοργανωτών είναι να αναδείξουν την Αγορά ως ένα τεχνικό επίτευγμα για την εποχή του, και όχι μόνο, το οποίο ωστόσο δεν απασχόλησε ποτέ από τεχνική, μελετητική και κατασκευαστική άποψη την τοπική ιστοριογραφία. Όπως είναι ελάχιστα γνωστό, το κτήριο σχεδιάστηκε το 1928 από τον καρδιτσιώτη πολιτικό μηχανικό, Κων/νο Καζαμπάκα και κατασκευάστηκε με την επίβλεψη του διάσημου αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη. Ένα πλούσιο αρχείο με σχέδια και αλληλογραφία που εντοπίστηκε και παραλήφθηκε πρόσφατα από το μουσείο, επιτρέπει πλέον τεκμηριωμένα την ανασύσταση του ιστορικού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, το οποίο σύντομα θα αποτελέσει υλικό μιας μικρής μόνιμης έκθεσης, σπονδυλωτά οργανωμένης στις τέσσερις εισόδους του κτηρίου από τον Δήμο Καρδίτσας.

Αυτή και άλλες ιστορίες, που αφορούν σε διάφορες φάσεις της αγοράς και του περιβάλλοντα χώρου της από την όψιμη τουρκοκρατία ως σήμερα, θα είναι το θέμα των ξεναγήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται την Πέμπτη, 18 Μαΐου, από τις 11.30 ως τις 14.00 ανά μισή ώρα. Ξεναγήσεις στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν και χθες, Τρίτη, 16 Μαΐου, με κοινό  χώρο τους μαθητές της Α’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας. Στη διοργάνωση της Πέμπτης εκτός από τους «Φίλους του μουσείου πόλης», συνεργάστηκαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος «Φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» που λειτουργεί στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας.

Οι εκδηλώσεις της μέρας αυτής θα αρχίσουν στις 10.00 π.μ. Μαθητές της 6ης τάξης του 3ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Μ. Παπαντώνη, Σ. Ασκητή και Θ. Παπαγιάννη, θα συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση των «Φίλων του μουσείου πόλης» με τίτλο «Δημοτική Αγορά:  Ίχνη στο χρόνο», αναζητώντας τα ίχνη που άφησαν εκεί τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι έζησαν σε διαφορετικές εποχές (οθωμανική, τέλη 19ου αι. μεσοπόλεμος, δεκαετία 1950).

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη και ότι αφετηρία τους είναι η νότια είσοδος της Αγοράς (απέναντι από το ΣΜ «Μασούτης»). Για τηλεφωνική κράτηση, σε περίπτωση ομαδικών επισκέψεων (σύλλογοι, σχολικές ομάδες κά.). Τηλ. κρατήσεων: 2441025301, 8.00-15.00.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες της αμυγδαλιάς
Επόμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: Ανεπιθύμητα τα πολιτικά πρόσωπα στις απεργιακές συγκεντρώσεις