ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μελετώντας τα, να κλαις


Αυτές τις μέρες κλείνουν και ημερολογιακά 2½ χρόνια θητείας του κ. Βερίλλη στον Δήμο Καρδίτσας. Μιας θλιβερής θητείας. Το ότι δεν έγινε τίποτα πέρα από μια αποτυχημένη και αυτή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, είναι πλέον φανερό και σ’ αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με τα δημοτικά πράγματα. Δυστυχώς όμως με την ανικανότητα και αδράνεια που χαρακτηρίζει την διοίκηση Βερίλλη, και η επόμενη διοίκηση κατ’ ανάγκη θα χάσει τουλάχιστον 2 χρόνια (και σχεδόν κάθε ευκαιρία για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ/Δ’ ΚΠΣ ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα) προκειμένου να προγραμματίσει και εκτελέσει κάποια από τα τόσα απαραίτητα και αναγκαία για την πόλη έργα.

Τα πράγματα βέβαια για όσους δεν γνώριζαν τον κ. Βερίλλη και τις «ικανότητές» του, ξεκίνησαν κάπως αισιόδοξα. Προεκλογικά ο ίδιος αναφερόταν στα γνωστά 137 «δεσμεύομαι» του προεκλογικού του προγράμματος, που δυστυχώς τελικά κατέληξαν δεσμά για τον Δήμο και την πόλη. Εκεί λοιπόν – για να περιοριστούμε στο σημερινό μας σημείωμα μόνον σε μελέτες – μεταξύ άλλων ο κ. Βερίλλης δεσμευότανε για μελέτη του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, για πολεοδομικό σχεδιασμό των δημ. διαμερισμάτων, για την επανεξέταση χρήσεων γης, για διάλογο μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των περιοίκων της δημοτικής αγοράς για νέες ποιοτικές (!) παρεμβάσεις στον χώρο (!!), για μελέτη νέων χώρων στάθμευσης και κατασκευή υπόγειου γκαράζ, για αξιοποίηση των δημοτικών σφαγείων, για διεκδίκηση και ανάπλαση των παλαιών αποθηκών της Ε.Α.Σ.Κ., για ίδρυση μουσείου εκπαίδευσης, για μελέτη σύγχρονου δημαρχείου, για δημιουργία θεματικού πάρκου «χλωρίδας θεσσαλικού κάμπου» με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, για μελέτη ανάπλασης της Παπαράτζας, για, για, για…

Μάλιστα μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ανακοίνωσε πομποδώς την οργάνωση γραφείου προγραμματισμού, με απόσπαση υπαλλήλων από την τεχνική υπηρεσία κυρίως.

Τι έγινε μετά από 2½ χρόνια; Καμιά από τις παραπάνω μελέτες δεν προκηρύχθηκε, το γραφείο προγραμματισμού εκφυλίστηκε και οι περισσότερες προτάσεις του αγνοήθηκαν. Το ΕΣΠΑ διανύει τον τρίτο χρόνο του και ακόμα τίποτα. Ίσως του χρόνου που θα ξαναέχουμε εκλογές, να… ξαναδευσμευτεί να τις υλοποιήσει την επόμενη τετραετία.

Το μόνο που… κατάφερε να κάνει ο κ. Βερίλλης είναι να προγραμματίζει κάθε χρόνο πλήθος μικρομελετών έως 10.000 – 15.000 ευρώ, που στην συνέχεια αναθέτει απ’ ευθείας χωρίς διαγωνισμούς και άλλες… βλαβερές και χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να ανταποκριθεί όχι στις 137 δημόσιες δευσμευσεις του, αλλά σε κάποιες άλλες όχι τόσο φανερές. Συγκεκριμένα:

  • Το 2007 στον προϋπολογισμό γράφτηκαν 23 μελέτες με ύψος δαπάνης 515.000 ευρώ. Από αυτές οι 13 ήταν κάτω των 15.000 ευρώ. Τελικά έγιναν πληρωμές μόνον για 4 μελέτες συνολικού ύψους 34.758,02 ευρώ. Ήτοι υλοποίηση του προγράμματος κατά 6,74%.
  • Το 2008 στον προϋπολογισμό γράφτηκαν 62 μελέτες με ύψος δαπάνης 1.062.500 ευρώ. Από αυτές οι 42 ήταν κάτω των 15.000 ευρώ. Έγιναν πληρωμές 127.811 ευρώ για μόλις 6 μελέτες. Ήτοι το πρόγραμμα των μελετών υλοποιήθηκε κατά 12%.
  • Για το 2009 (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) κάτι ανάλογο. 48 μελέτες στο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 865.500 ευρώ. Από αυτές οι 32 κάτω των 15.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ (!!).

Τα παραπάνω γράφονται σαν συμβολή από μέρους μας σε περίπτωση που θα γίνει απολογισμός της δημοτικής αρχής όπως πρόσφατα επώνυμος δημότης ζητούσε, μια και από μόνοι μας δεν μπορούμε να τον επιβάλλουμε, αφού διαθέτουμε λιγότερους από τους απαιτούμενους από τον κώδικα 9 ψήφους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάνοντας στο τέλος του φετινού καλοκαιριού τον δικό μας απολογισμό, θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα. Προς το παρόν υπομονή. Δέκα οκτώ μήνες έμειναν.

                                                                                                Τέγος Χρήστος

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του κ. Σ. Ταλιαδούρου στο Δήμο Ταμασίου
Επόμενο άρθρο Ρουσφετολογικές οι προσλήψεις των ανέργων