Ειδήσεις

Δημήτριος Καλλιαντζής : Ιστορική μνήμη – ασφαλής διδαχή


Στις 5 και 6 Μαρτίου το ψυχοσάββατο και την Κυριακή των Απόκρεω οι βιωματικοί χριστιανοί κατά το έθος της εκκλησίας μας τέλεσαν τρισάγια για την ανάπαυση των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων.

Στο Στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης μας αναπέμφθηκε δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων Στρατιωτών και ανδρών της χωροφυλακής που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ των ιδανικών της πατρίδος μας και της ελευθερίας.

Επίσης την Κυριακή στον ενοριακό Ι. Ναό του χωριού Άγιοι Ανάργυροι  μετά τη Θεία Λειτουργία εκτελέσθη τρισάγιο για τους πεσόντες Έλληνες Αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τη συνέχεια των καταργηθέντων ενδόξων Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, τα οποία προσέφεραν διαχρονικά και εξακολουθεί να προσφέρει μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία ήρωες Αστυνομικούς, που θυσιάσθηκαν για υψηλά ιδανικά και ιδεώδη και που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή τους. Συνολικά τα τρία Σώματα από της ιδρύσεως της Χωροφυλακής έτος 1833, της Αστυνομίας Πόλεων 1921 και της Ελληνικής Αστυνομίας 1984, έχουν 4.000 Αστυνομικούς νεκρούς.

Σ’ αυτούς που στη ζωή τους έθεσαν να φυλάτουν Θερμοπύλες και από το χρέος μη κινούντες, αντλούμε από το πλούσιο αρχειακό υλικό του Αστυνομικού Μουσείου της πόλης μας ποιητικές και λογοτεχνικές σκέψεις του παρελθόντος υπέρ των τιμημένων της πατρίδος και της κοινωνίας μας φρουρός.

 

Της πατρίδος φρουροί τιμημένοι (εμβατήριο Χωροφυλακής)

Της Πατρίδος φρουροί τιμημένοι, πολεμούνε στη πρώτη γραμμή νικηταί των εχθρών δοξασμένοι, της Ελλάδος φρουρούν την τιμή

Στους βάρβαρους τα στήθια προτείνουν τους εχθρούς της Ελλάδος νικούν

και το έθνος με έπη λαμπρύνουν, τους βωμούς της πατρίδος τιμούν.

 

Όσες και αν είναι οι δάφνες σου (Ι. Πολέμη)

Όσες και αν είναι οι δάφνες σου δαφνοσπαρμένη χώρα

και όσα κλαδιά και να έχουν και φύλλα στα κλαριά,

θε να τις εύρεις λιγοστές και να  δε θα σου φτάσουν τώρα

να πλέξεις τα στεφάνια σου σ’ αθάνατους νεκρούς…

Και η Σχολή Χωροφυλακής το έτος 1926 αντί για λουλούδια στους τάφους των ηρώων έγραψε:

… Ευγενικές ψυχές, δημιουργήματα του ιδανικότερου κόσμου, σεις είσαστε και θα σαστε για μας τα λαμπρά αστέρια του καταγάλανου Ελληνικού ουρανού , που θα μας οδηγείτε μέσα από την αιωνιότητα, προς την ονειρεμένη ανθρωπιστικότερη εξέλιξη του ανθρώπινου κόσμου. Σεις προχωρήσατε έως τον θάνατο άφοβα για να στηρίξετε την ελπίδα μας και να για να διασώσετε τη δικιά μας ζωή.

Η πατρίδα μας ολόκληρη, η κοινωνία μας και εμείς που ανήκουμε στην ίδια με σας οικογένεια, ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΜΕ μπροστά στο βωμό του καθήκοντος που στήθηκε με τα καθαγιασμένα λείψανά Σας και χρωματίσθηκε έντονα με το αίμα Σας. Με μια ψυχή και με μια φωνή αναφωνούμε: ΑΙΩΝΙΑ ΜΝΗΜΗ και ΤΙΜΗ και ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ σ’ όλους εσάς τους επώνυμους και τους ανώνυμους.

 

Ευλαβικά στη μνήμη τους

Δημήτριος Καλλιαντζής

Προηγούμενο άρθρο 8 Μάρτη: Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση 2016
Επόμενο άρθρο Τελευταία Παράκληση στην Παναγία Βασίλισσα