Στις 15 Σεπτεμβρίου τιμάται σε περισσότερες από 160 χώρες, η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας, με θέμα «Η Δημοκρατία το 2030 σε συνδυασμό με την agenda για την αειφόρο ανάπτυξητου 2030», με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (I.P.U).
Είναι ημέρα προβληματισμού, σκέψης και περισυλλογής.
Η ΠΔΕ καλεί όλα τα Κοινοβούλια να ερευνήσουν το παρόν, να διδαχθούν από το παρελθόν και να προετοιμάσουν το μέλλον της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα, η χώρα η οποία γέννησε τη Δημοκρατία, οφείλει να τεθεί στην πρωτοπορία αυτού του Διαλόγου, τον οποίο προτείνει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση.
Τα κοινοβούλια, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα κοινωνικά σχήματα, καλούνται για προσαρμογές στις αλλαγές που συντελούνται στις κοινωνίες, με ανανέωση των πολιτικών διαδικασιών και ευρύτερη συμμετοχή σ’ αυτές των νεότερων γενεών και των γυναικών.
Η πίστη σε διαχρονικές αξίες και σταθερές του Λαού, οι θωρακισμένοι θεσμοί, οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτόμες ιδέες, η μεγαλύτερη εμπλοκή των Κοινοβουλίων στα δημόσια πράγματα με πειθώ στους πολίτες για συμμετοχή στα κοινά. Τα Κοινοβούλια να είναι στα θέματα που τίθενται, έτοιμα να ακούουν και να απαντούν. Όλα αυτά μπορούν να δώσουν περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία.
Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο ένα σύστημα αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης με μηχανισμούς ελέγχων και ισορροπιών.
Είναι κυρίως ένα αρμονικό σύμπλεγμα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες. Ελευθεριών που ρυθμίζονται από κανόνες που διαφυλάσσουν την ύπαρξη και προστατεύουν από τη κατάχρηση τους.
Είναι για τους λαούς και τα κράτη το πολίτευμα της εσωτερικής και εξωτερικής ειρήνης.
Η υπεροχή του δημοκρατικού συστήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα πάσης φύσεως αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν και λειτουργούν στο όνομα της Δημοκρατίας.
Όπως όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί, η Δημοκρατία και εξελίσσεται και μεταλλάσσεται.
Όμως δυστυχώς, στην εποχή μας το περιβάλλον εξελίσσεται ταχύτερα από αυτή.
Οι φρενήρεις ρυθμοί εξέλιξης των τελευταίων δεκαετιών στην επιστήμη και τεχνολογία, στην οικονομία και τη γεωπολιτική και ιδιαίτερα στη παγκόσμια δημογραφία ασκούν μεγάλες πιέσεις στο χαρακτήρα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Οι αρχές της, θυσιάζονται χάριν θεμιτών ή αθέμιτων σκοπιμοτήτων, πολλές φορές βραχυπρόθεσμων ή ασήμαντων. Η βιτρίνα της αντιπροσωπευτικότητας καλύπτει συχνά την πραγματικότητα της ουσιαστικής κατάλυσης.
Είναι εμφανές ότι η Δημοκρατία αμφισβητείται στις μέρες μας πολλαπλώς. Ανεπάρκειες της, χρησιμοποιούνται ως προφάσεις κατάλυσης και αδυναμίες της ως αιτίες επιβολής αυταρχικών καθεστώτων.
Η μεγάλη αξία της Δημοκρατίας είναι ότι προστατεύει τον άνθρωπο και τους λαούς από τούς εαυτούς τους. Η επιβίωση της εξαρτάται από την έγνοια των πολιτών.
Η ανθρωπότητα χωρίς Δημοκρατία θα έχει ένα ζοφερό μέλλον.
Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων