ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


 Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του επιτοκίου στο χαμηλό 1%.

«Θα έλεγα ότι λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που έχω, δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας» είπε.

Ο κ. Τρισέ υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τη «λειτουργική» και «βιώσιμη λύση».

Επίσης ανακοίνωσε επισήμως ότι η ΕΚΤ θα εισάγει νέα κλιμακωτή αξιολόγηση των εγγυήσεων που θα δέχεται σε αντάλλαγμα για παροχή δανείων, αλλαγή που ευνοεί την Ελλάδα εξασφαλίζοντας στις τράπεζές της πρόσβαση στο δανεισμό.

«Είμαστε υπεύθυνοι για 330 εκατ. ανθρώπους και για το 100% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνης, αλλά προφανώς είναι σημαντικό ζήτημα» επισήμανε ο κ. Τρισέ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσορίζει τη δήλωση για την Ελλάδα που έκαναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση να ενισχυθεί η παρακολούθηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την αποτροπή τους» είπε.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για τη χώρα ήταν το πλήθος ερωτήσεων που δέχθηκε ο κ. Τρισέ για την Ελλάδα.

Σε άλλη απάντησή του τόνισε ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα, αποκλείοντας κάθε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών από την χώρα.

Ερωτηθείς δε, εάν ήρθε η ώρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στο χέρι της Ελλάδας, αποφεύγοντας επιμόνως να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και την εκτόξευση του spread.

«Η ενεργοποίηση του πιθανού δανεισμού βρίσκεται πραγματικά, από όσο καταλαβαίνω, στα χέρια της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά θα πρέπει να δούμε […] πώς να οργανώσουμε, αν αυτό ζητηθεί, τα πακέτα για το οποία γίνεται λόγος» είπε.

Για το δε κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση το μηχανισμό, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Και πάλι, εναπόκειται στην κάθε κυβέρνηση, αλλά υπάρχει ένα μίνιμουμ, που σημαίνει ότι τα επιτόκια με τα οποία θα χρεωθεί η Ελλάδα, θα είναι τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης από τις διάφορες κυβερνήσεις που εμπλέκονται […]. Η αρχή της μη χρηματοδότησης είναι απολύτως σαφής» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ απέφυγε να κάνει σχόλιο για την εκτίναξη του spread στα ελληνικά ομόλογα. Αρκέστηκε να πει ότι: «η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι, κατά την άποψη της ΕΚΤ, ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο. Και δεν θα έκανα κανένα σχόλιο για το αν η ίδια η αγορά κατανοεί ακριβώς τι έχει λεχθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα πρέπει να παίρνει επιπόλαια την ανακοίνωση, που προσυπογράφουν και πάλι όλοι οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Επομένως την θεωρώ ως μια σημαντική, πολύ σημαντική δέσμευση».

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του ΔΝΤ υποβαθμίζοντας όμως το θέμα. Παρά το ότι από την αρχή υπήρξε πολέμιος της συμμετοχής του ΔΝΤ, τώρα ο κ. Τρισέ απαντά ότι το θέμα είναι στο όποιο «σχέδιο διάσωσης» να έχει τον πρώτο λόγο η ΕΕ.

«Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το μηχανισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για ενεργοποίηση του σκέλους των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ και αρκέστηκε να πει ότι η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν την κατάσταση.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους.

«Όλες οι κυβερνήσεις του ευρώ είναι αλληλοεξαρτώμενες. Έχουν κοινό πεπρωμένο», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Νέοι κανόνες δανεισμού

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε τις νέες αποφάσεις για τους κανόνες δανεισμού, που λειτουργούν ευνοϊκά για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον πρόβλημα.

Αλλωστε όπως ξεκαθάρισε ο κεντρικός τραπεζίτης οι αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς η ΕΚΤ ως εγγυήσεις δεν γίνονται λόγω της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο νέο σύστημα αξιολόγησης των ομολόγων που θα δέχεται η ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για την παροχή δανείων, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς, αλλά απλώς παρατείνονται, πέραν του 2010, κάποια έκτακτα μέτρα τα οποία η ΕΚΤ έπρεπε να λάβει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα εισάγει νέα κλιμακωτή αξιολόγηση των εγγυήσεων που θα δέχεται σε αντάλλαγμα για παροχή δανείων, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο κ. Τρισέ.

Αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθεί ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να δανειστεί.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στους κανόνες για κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ανώτερη του ΒΒΒ.

Ακόμη, το ΔΣ επιβεβαίωσε ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα από τον Ιανουάριο του 2011: τα εμπορεύσιμα πιστωτικά εργαλεία σε δολάρια, γεν και στερλίνα, τίτλοι που εκδίδουν πιστωτικοί οίκοι και δεν είναι διαπραγματεύσιμοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, κοινοπρακτικά πιστωτικά εργαλεία τα οποία δεν προστατεύονται με αποδεκτή εγγύηση.

Προηγούμενο άρθρο Τελέστηκε χθες Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός
Επόμενο άρθρο Την υποστήριξη των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης