Ειδήσεις

Δεν στοιχιζόμαστε με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης


Αρχές του Απρίλη 2018, στάλθηκε στους Δήμους και τις Περιφέρειες εγκύκλιος με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού κ. Σκουρλετη, με τίτλο “Κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2021”. Η εγκύκλιος με οδηγό τις  αντιλαϊκές δημοσιονομικές μνημονιακες κατευθύνσεις, τους στόχους υπέρ του κεφαλαίου  και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά όρια όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες και υποδομές του Υπουργείου Οικονομικών, καλεί Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια να υποβάλουν ισοσκελισμένα στόχους εσόδων -εξόδων για τα έτη 2019-2022 και επισημαίνοντας  ότι αφορά την “συνεισφορά” Δήμων και των Περιφερειών“ στην διαδικασία του σεναρίου του ΜΠΔΣ 2019-2022”!.

Η Κυβέρνηση δηλαδή επιχειρεί και με βάση την εγκύκλιο, να συνδράμουν το αντιλαϊκό πλαίσιο της “επόμενης μέρας” που καταστρώνει στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια  και να  βάλουν την υπογραφή τους στο αντιλαϊκό  σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

  • ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών τουλάχιστον μέχρι το 2022
  • ότι θα παραμείνουν παγωμένες -στα όρια φτώχιας του 2018 – για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια, κάθε είδους κοινωνικές παροχές και οι πόροι για την  κοινωνική πολιτική
  • ότι το οποίο πρόγραμμα έργων και επενδύσεων που μέρους τους είναι οι οξυμένες ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, οι υποδομές σε υγεία, παιδικούς σταθμούς, σχολική στέγη θα μείνει στα αζήτητα της “δίκαιης ανάπτυξης”.  Παραπέμπονται στην Δευτέρα Παρουσία, εφόσον και καθόσον το επιτρέψουν οι  αναπτυξιακές ανάγκες και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μιας και με βάση την εγκύκλιο η όποια χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ έχει ως αναφορά  τα ήδη ενταγμένα και  εγκεκριμένα έργα
  • να συνδράμουν και τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού
  • ότι τα μόνα “έσοδα” που θα αυξάνονται σε Δήμους και Περιφέρειες θα  είναι αυτά που αφορούν σε κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, η διευρυμένη δηλαδή φορολεηλασία και η μέγγενη των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριό.

Αυτό είναι το σενάριο της “επόμενης μέρας” στην Τοπική Διοίκηση που κυβέρνηση καλεί  τους αιρετούς να κεντήσουν και να υπογράψουν. Ένα αντιλαϊκό σενάριο διαρκείας στην Τοπική Διοίκηση. Με βάση “το εντέλλεστε” της εγκυκλίου του Υπ Εσωτερικών – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αρκείται πια στην συναίνεση πολλών δημοτικών αρχών, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και συνενοχή του συνόλου των αιρετών οργάνων στο αντιδραστικό σχεδιασμό της.

Ένα βαθειά αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, πριν ακόμα η κυβέρνηση φέρει και ψηφίσει το ΜΠΔΣ στην Βουλή. ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ δεν λένε κουβέντα, επιβεβαιώνοντας τον κάλπικο χαρακτήρα της  αντιπαράθεσης που έχουν στήσει με την Κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο “Κλεισθένη Ι” και το εκλογικό σύστημα. Στο κύριο μέτωπο, αυτό των αντιδραστικών ανατροπών, στο όλο και μεγαλύτερο πέρασμα της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης στις πλάτες του λαού, στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή  της τοπικής διοίκησης στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων,  στην καθήλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, υπάρχει σύμπνοια και συστράτευση.

“ ….στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής.” δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, αντιπολιτευόμενος δήθεν την εφαρμοζόμενη πολιτική της προηγούμενης 20ετιας. Το ότι η πολιτική της κυβέρνησης του δεν ξεφεύγει  εκατοστό από την παραπάνω αντιλαϊκή ρότα κάνει ορατό το σφιχτό αντιλαϊκό σκοινί που έδενε και δένει κεντρική και τοπική διοίκηση, κεντρική και τοπική πολιτική σκηνή.

Τα “όρια δικαιοδοσίας” και τα “δικαιώματα” της τοπικής διοίκησης τα καθορίζει η κεντρική κρατική εξουσία με τέτοιο πάντα τρόπο, ώστε το μεγάλο μέρος των αντλούμενων πόρων να τροφοδοτεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι πενταροδεκάρες να πηγαίνουν για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η ταυτότητα του ΜΠΔΣ στην τοπική διοίκηση.

Δεν προξενεί καμιά εντύπωση που και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, χωρίς “δημοκρατικά κολλήματα”, απαιτεί από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να ευθυγραμμιστούν άμεσα στις ράγες της κεντρικά ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Η “δημοκρατικότητα”, η “αυτονομία”, η “αυτοτέλεια”, των τοπικών αρχών, απέναντι σε μια βαθειά αντιλαϊκή και άδικη κεντρική εξουσία, είναι ένα πολιτικάντικο παιχνιδάκι και στόχο έχει την μακροημέρευση και την διαιώνιση της. Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο. Ήταν και θα είναι μηχανισμός που σκοπός και αποστολή του είναι να εξασφαλίζει την εξουσία των εκμεταλλευτών και κατά περίσταση χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και  πότε το καρότο.

Καλούμε τους αιρετούς, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες, θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην στοιχηθούν με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και να μην συνυπογράψουν το αντιλαϊκό της σενάριο.

Να δράσουν με  αφετηρία  τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, με όρους λαϊκής αντιπολίτευσης στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, αστικών κομμάτων,  κεφαλαίου, απαιτώντας:

  • την πλήρη χρηματοδότηση της τοπικής-περιφερειακής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,
  • την μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού
  • για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σε κεντρικό- περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς -πυρκαγιές κλπ
  • για την δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, για την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται το έργο Οδός Δέλτα - Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς