Δεν προωθείται η αξιοκρατία στις ένοπλες δυνάμεις


  Τόνισε ο Σπύρος Ταλιαδούρος στην ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ένοπλες δυνάμεις

Ο βουλευτής κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Παιδείας, στην ομιλία του, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» τόνισε ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν προωθεί την αξιοκρατία στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς ούτε καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια πρόσληψης των αξιωματικών ούτε θεσπίζονται αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης τους, μέσω ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

«        Συζητείται σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο κατετέθη στη Βουλή μετά από αναμονή πολλών μηνών. Το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί μείζονες αλλαγές στην λειτουργία του στρατεύματος καθώς και στο ευρύτερο σύστημα, ενώ περιλαμβάνει και ανόμοια μεταξύ τους θέματα, που θα έπρεπε να ήταν αντικείμενο ξεχωριστών νομοσχεδίων.

Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την ανάγκη και είναι υπέρ της επικαιροποίησης του ισχύοντος καθεστώτος. Διαχρονική θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι το σύστημα αξιολόγησης των στελεχών θα πρέπει να είναι απόλυτα κατοχυρωμένο, αντικειμενικό και αξιοκρατικό. Δυστυχώς όμως οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αντιθέτως προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα τόσο λειτουργικά, όσο και αναφορικά με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας των κρίσεων. Ειδικότερα, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής: 

-Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση συμβουλίου μεταθέσεων των κλάδων, αν και υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού για τις μεταθέσεις. Η πρόβλεψη όμως ενός νέου οργάνου θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στον αρμόδιο κλάδο. Γιατί υποκαθιστάτε την λειτουργία των αρμόδιων κλάδων με άλλο όργανο;

Ακόμη, οι σχετικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα των κρίσεων. Υπάρχουν ενστάσεις τόσο για την κρίση κατ΄ απόλυτη εκλογή όσο και για τα κριτήρια προαγωγών, ενώ υπάρχουν δυσνόητα διατυπωμένες διατάξεις που απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία.

Επίσης, υπάρχουν σοβαρές  επιφυλάξεις σχετικά με την παραπομπή ολόκληρου του συστήματος αξιολόγησης των στελεχών σε ένα προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Το  τόσο ουσιώδες αυτό σημείο για την αξιολόγηση και εξέλιξη στην ιεραρχία των στελεχών, θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νομού και να ψηφιστεί από τη Ελληνική Βουλή.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 39, το οποίο δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσλαμβάνει κατά βούληση αξιωματικούς, με μόνο κριτήριο το βιογραφικό τους, καθώς δεν καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για την πρόσληψή τους. Είναι απαραίτητη η θέσπιση αντικειμενικών διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

Κλείνοντας, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα δεν αποτελεί λύση στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν προωθεί την αξιοκρατία ενώ παράλληλα προκαλεί και επιμέρους σοβαρά προβλήματα στο στράτευμα. Για τους λόγους αυτούς δεν ψηφίζω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.»

Προηγούμενο άρθρο 16ος ποδηλατικός δρόμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τοποθέτηση της Μ. Θεοχάρη για τη μετεγκατάσταση της 60ΜΕ