Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, το ΔΝΤ δεν ζητά την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον, τόνισε: «Δεν είναι μέρος του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και συμφωνούμε ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».
Η ίδια επανέλαβε ότι υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα αλλάξει, αφού τερματιστούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του εμπορίου, ανοίξουν κλειστά επαγγέλματα και υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό.
Η αξιωματούχος του ΔΝΤ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται.
Ντ.Στρος-Καν: «Η Ευρώπη επέβαλε τα μέτρα»
Μιλώντας σχετικά με το πακέτο στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο διοικητής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν αυστηρότερους όρους για την Ελλάδα και πως τελικά το πρόγραμμα μέτρων για τη χορήγηση των δανείων καθορίστηκε κυρίως από εκείνους.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε το πακέτο «μαμούθ» για ολόκληρη τη Ευρωζώνη στο οποίο κατέληξε το Ecofin, λέγοντας πως χωρίς αυτό η κρίση χρέους θα είχε γίνει ακόμη βαθύτερη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt.
Υπογράμμισε επίσης ότι το ενιαίο νόμισμα απαιτεί και «συντονισμένη οικονομική πολιτική», καθώς οι επιμέρους κινήσεις των εθνικών κυβερνήσεων λύνουν μόνο εν μέρει το πρόβλημα, συνέχισε ο Ντ.Στρος-Καν. Όλα καταδεικνύουν τώρα τη σημασία λήψης μέτρων σε επίπεδο Ευρωζώνης, κατέληξε ο διοικητής του ΔΝΤ.