ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


  Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές και την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό, παραδέχθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια ώρα, η τρόικα δηλώνει ότι το πρόγραμμα  στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν του 2013, εφόσον η χώρα εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο…
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σερβάζ Ντερούζ, και το στέλεχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 στην περίπτωση που εξακολουθήσει να μην έχει πρόσβαση στις αγορές και υπό την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο εφαρμόζεται στο ακέραιο. Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπάρχει.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 110 δισ. ευρώ δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. «Είναι σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μια διατηρήσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα θετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προβάδισμα, καθώς έχει ήδη μειώσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 12 δισ. ευρώ που έχει θέσει για το 2010.
Για την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ο υπουργός τόνισε: «Είναι απίθανο να αποσύρεις 12 δισ. ευρώ από την οικονομία, μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας και να μην προκληθεί κάποια ζημιά».
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ δύσκολες και σκληρές τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση των συντάξεων, περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια καταστροφή» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως χωρίς το πρόγραμμα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε πτώχευση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την οικονομία, αναγνώρισε ωστόσο ότι οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομική εξυγίανση.
Όπως είπε αυτό θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
«Είχα πολλές δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών. Ίσως, όμως, ορισμένες από τις χειρότερες ήταν όταν αγωνίστηκα απέναντι στο χρόνο ώστε το πακέτο οικονομικής στήριξης να εκταμιευθεί εγκαίρως και να συνεχισθεί κανονικά η εξυπηρέτηση τους χρέους. Η λύση, ήρθε πάνω στην ώρα» συνέχισε.
Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται το κόστος που ενέχει η αναδιάρθρωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, ήτοι το κόστος για τους πολίτες, το κόστος ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει τα χρέη της, γιατί τότε οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε άλλες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Θα ήταν θεμελιώδης διάσπαση στην ενότητα της Ευρωζώνης».
Το ίδιο μήνυμα μετέφεραν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στους επενδυτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση ότι «κανείς δεν θα ωφελείτο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ