Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση στις 29 Ιανουαρίου 2014 στο Συμβούλιο της Ευρώπης του θέματος «Ίντερνετ και Πολιτική», επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του διαδικτύου και της προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, η ομιλία του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:
«Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημοκρατία. Η εξάπλωση του διαδικτύου έχει αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο της επικοινωνίας. Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να αναζητήσει και να ανταλλάξει πληροφορίες, να μοιραστεί τη γνώση και να εκφράσει γνώμη σε οποιοδήποτε θέμα. Επιπλέον, η χρήση του διαδικτύου σε πολιτικό επίπεδο έχει ενισχύσει την διαφάνεια και έχει αυξήσει τις δυνατότητες για συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Η ηλεκτρονική πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, τα φόρουμ και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μερικά παραδείγματα της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στον πολιτικό κόσμο. Το διαδίκτυο έχει καταστεί πλέον σημαντικό μέρος της σύγχρονης δημοκρατίας.
Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει αυξήσει τη δυνατότητα καταχρήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το διαδίκτυο διευκολύνει την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής και μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση μεροληπτικών και ανακριβών πληροφοριών καθώς και στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθούν από το οργανωμένο έγκλημα και τη διεθνή τρομοκρατία. Είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς την επεξεργασία των δεδομένων στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να προστατεύεται η ιδιωτική σφαίρα και η δημοκρατία, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να περιορίζεται η ελευθερία της πληροφόρησης και της ελεύθερης έκφρασης.
Συγκεκριμένα, κρίσιμα είναι τα ακόλουθα:
1.Το ιnternet ανήκει σε όλους. Ως εκ τούτου, πρέπει να διατηρήσουμε τη διαφάνεια και την ουδετερότητά του.
2.Πρέπει να προωθήσουμε τη χρήση του διαδικτύου στον πολιτικό κόσμο, προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ο διάλογος με τους πολίτες. Για παράδειγμα, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναπτύξουν μόνιμο διάλογο με τους πολίτες αναφορικά με τον σχεδιασμό των πολιτικών τους προγραμμάτων.
3.Ταυτόχρονα, θα πρέπει να το διαδίκτυο να αποτελέσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές ιστοσελίδων θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η αυτορρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ουδετερότητα του διαδικτύου.
4.Τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν συντονισμένη δράση και να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες ως προς το ζήτημα αυτό. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των εποπτικών μηχανισμών, χωρίς όμως να απειλούνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να εξασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και να εμποδίζουν την ίδια στιγμή τον κίνδυνο στρέβλωσης των πληροφοριών και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό και την εδραίωση της δημοκρατίας, και όχι για την καταστροφή της.
5.Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Οι κανονιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο δεν είναι αρκετές. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να επωφεληθεί από την εμπειρία και την τεχνογνωσία των άλλων και όλα τα κράτη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος στο internet.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του διαδικτύου και της προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»