Ειδήσεις

Δήλωση του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου για το Σχέδιο Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο παιδείας το τελικό Σχέδιο Νόμου για τη συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετά την πρώτη ανάγνωση του Σ/ Νμε λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι φόβοι που είχαμε εξ αρχής εκφράσει για υποβάθμιση των τμημάτων που λειτουργούν στην Καρδίτσα και για απώλειες που θα καταγράψει η περιοχή δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Το υπουργείο αποφάσισε σε μια ακατανόητη κίνηση, η οποία δεν δικαιολογείται επουδενί να μεταφέρει στα Τρίκαλα το δυναμικότερο τμήμα αυτό της Διατροφής και Διαιτολογίας. Ετσιη Καρδίτσα χάνει περίπου 900 φοιτητές και ένα τμήμα με υπαρκτά επαγγελματικά δικαιώματα και σχετικά εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση.

Ακόμη στην ουσία καταργείται το τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου που και σοβαρές υποδομές διέθετε αλλά πρωτίστως και πάνω από όλα έδινε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του.

Το υπουργείο υπαναχώρησε από τη θέση του, για την οποία είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο υπουργός σε σύσκεψη με τους φορείς, ότι θα ιδρυθεί σχολή  και στην Καρδίτσα όπως συμβαίνει με τις άλλες τέσσερις πόλεις στις οποίες θα λειτουργεί το νέο Πανεπιστήμιο.

Επίσης οι υποσχέσεις για τη δημιουργία Ινστιτούτου  Ξύλου και Επίπλου και Ινστιτούτου Βάμβακος σε άμεση σύνδεση με το Κέντρο πιστοποίησης, Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Σε ότι αφορά τα δύο καινούργια τμήματα που δημιουργούνται  το Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας αλλά και το Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία δυστυχώς προς το παρόν είναι αχαρτογράφητα. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχουν πληροφορίες ότι πιθανότατα θα λειτουργήσει από το 2022 (!).

Ωστόσο και για τα δύο αυτά τμήματα καθώς και για τα άλλα δύο που απομένουν δηλαδή το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού είναι αδιευκρίνιστο προς το παρόν αν και ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν. Όπως επίσης παραμένει μεγάλο ερωτηματικό αν θα υπάρχει φοιτητικό ενδιαφέρον για τμήματα τα οποία δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο με την αγορά εργασίας. Με άλλα λόγια ο φόβος είναι μήπως δημιουργούνται τμήματα «θνησιγενή»  τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υφίστανται καθώς δεν θα έχουν φοιτητές.

Εν κατακλείδι: Είναι δεδομένο ότι η επονομαζόμενη πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση του κ. Γαβρόγλου περισσότερο προσομοιάζει με απορρύθμιση. Σε μια μεταρρύθμιση όλοι εμφανίζονται θετικοί καθώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κερδίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση μεγάλο τμήμα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, μεγάλο τμήμα το σπουδαστών και Φοιτητών καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών κοινωνιών είναι αντίθετες αφού δεν πιστεύουν πως πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για πισωγύρισμα.

Εμείς εμμένουμε στις αποφάσεις που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι των φορέων της Καρδίτσας που επανειλημμένα συνεδρίασαν για το θέμα.
Ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να μην μεταφερθεί το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας

Να ιδρυθεί σχολή με έδρα την Καρδίτσα

Να μην υποβαθμιστεί και απορροφηθεί το Τμήμα Ξύλου και Επίπλου και γενικότερα η περιοχή μας να μην καταγράψει απώλειες από την επονομαζόμενη μεταρρύθμιση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Θέλω να υπενθυμίσω πως εμείς οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, βρισκόμαστε στα αξιώματα μας  με την ψήφο των πολιτών για να διεκδικούμε  και όχι για να αποδίδουμε εύσημα στους (όποιους) κυβερνώντες. Με αυτή την οπτική λειτουργήσαμε στα 8 χρόνια της θητείας μας και με αυτή θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και στο μέλλον. Καλούμε όλους τους εκπροσώπους των φορέων αλλά και τους πολίτες της Καρδίτσας ενωμένοι να αγωνιστούμε για να μην υπάρξει ακαδημαϊκή υποβάθμιση.

Προηγούμενο άρθρο Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Αμετανόητος ο Υπουργός Παιδείας