Στην ανακοίνωση δέσμης μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους πως το 2009 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν διολισθήσει σε ύφεση με άγνωστη διάρκεια.
Σημειώνεται πως μία πτώση της τάξεως του 10% στα τουριστικά μεγέθη, η οποία αναμένεται για το 2009, θα αποτιμηθεί σε απώλεια 4,5 δισ. ευρώ ή 2%-3% του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε λεπτομερώς για τις προβλέψεις που υπάρχουν για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:
1) Αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για την προβολή του τουρισμού κατά 50%.
2) Μειώνεται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σε 0,33 τοις χιλίοις (από 0,1%) την περίοδο 2009-2010.
3) Ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, και ενίσχυση από το Δ΄ΚΠΣ.
4) Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σε 0,50% από 2%. Για την κάλυψη των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ, θα αυξηθεί κατά 20% το ποσό που θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα τέλη κυκλοφορίας.
5) Αναστολή για ένα έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%) σε όλα τα δάνεια.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας».
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επηρεάζει άμεσα την οικονομία, αλλά σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι επιπτώσεις είναι μικρές, τονίζοντας, όμως, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται έξω και πέρα από τον κόσμο.
Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και συμπληρωματικά μέτρα, εάν χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί «το κεκτημένο από το 2004 όπου η Ελλάδα ήταν και είναι ασφαλής και φιλόξενος προορισμός».
Σχολιάζοντας τα μέτρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα του τουρισμού είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
«Και 45 μέτρα να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αυτό που βλέπουν οι ξένοι να συμβαίνει στην Ελλάδα, φοβούμαι ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά».
Επανερχόμενος στο θέμα το απόγευμα της Πέμπτης, όταν σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν στην Αθήνα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «τη στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες δεν μπορούν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα, τη στιγμή που βλέπουμε μανάδες με παιδιά να τρέχουν για να προφυλαχτούν 200 μέτρα πιο πέρα, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει 15 μέτρα για τον τουρισμό. Και έχει το θράσος να μιλήσει για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Να μας πει ότι καταξιώθηκε ως ασφαλής και φιλόξενος προορισμός η χώρα που του παραδόθηκε το 2004. Και βλέπουμε όλοι τη χώρα που θα παραδώσει συντόμως».
Για μέτρα προκλητικής ενίσχυσης των μεγαλοξενοδόχων, εις βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μιλά το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση μετατρέπει το πενιχρό επίδομα ανεργίας που λάμβαναν έως τώρα σε επίδομα ενίσχυσης των ξενοδόχων» προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
«Δίνει νέα κίνητρα και ‘ζεστό χρήμα’, όταν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν αύξηση των κερδών 60%, όταν προκλητικά και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έχουν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και από τα κοινοτικά κονδύλια» τονίζει το ΚΚΕ και καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τους εργαζόμενους, να αντιπαλέψουν αυτά τα μέτρα.
Στα αιτήματα το ΚΚΕ αναφέρει: «μέτρα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους τώρα. Επίδομα ανεργίας 1120 ευρώ και πλήρη κοινωνική ασφάλιση, για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Ούτε ένα ευρώ των εργαζομένων στα ταμεία των μεγάλων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Οι διακοπές και ο τουρισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, και για να ικανοποιηθεί χρειάζεται πραγματική αύξηση στους μισθούς, πραγματικά κοινωνικός τουρισμός με ευθύνη του κράτους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Το κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση από τα συσσωρευμένα κέρδη του».
Θετικά κρίνει τα μέτρα η αγορά
«Τα μέτρα στήριξης για τον τουριστικό τομέα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, όσο και να ενισχύσουν στο άμεσο μέλλον την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, με τα ανακοινωθέντα μέτρα, ικανοποιούνται αφενός μεν ορισμένα από τα διαχρονικά αιτήματα του τουριστικού τομέα, αφετέρου δε, τίθενται οι βάσεις για ορθολογική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.
Τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της τουριστικής οικονομίας αναμένεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, να λειτουργήσουν ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας, δεδομένων των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων του τουρισμού.
Ο κύριος και πρωταρχικός στόχος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο στόχος αυτός καθίσταται επιτεύξιμος από τη στιγμή που διευκολύνεται η ρευστότητα και μειώνεται το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ενισχύεται η προσπάθεια διατήρησης του επιπέδου της ζήτησης στα περυσινά επίπεδα ενώ δρομολογούνται και επιταχύνονται λύσεις σε μία σειρά δυσλειτουργιών επί επενδυτικών και φορολογικών θεμάτων. Η ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για χρηματοδότηση δράσεων τουριστικών υποδομών δημιουργεί προσδοκίες για την ανάδειξη και ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουριστικού τομέα στο σύνολο της οικονομίας.
Ο ΣΕΤΕ, αναμένοντας την άμεση εφαρμογή των μέτρων, θεωρεί τα ανακοινωθέντα ως αποτέλεσμα και της ενιαίας εκπροσώπησης του τουριστικού τομέα, όπως αυτός εκφράζεται από το σύνολο των φορέων και επιχειρήσεων του τουρισμού που μετέχουν ως Μέλη στο Σύνδεσμο.
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται, και σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), τα μέτρα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα αναμένεται να ανακουφίσουν τον τουριστικό τομέα που εισέρχεται σε μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης. Στην ίδια ανακοίνωση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος τονίζει:
– Την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών για τη θέση σε εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση,
– Την εξασφάλιση της σωστής κατανομής των κονδυλίων προβολής, ώστε να τονωθεί τον κατάλληλο χρόνο και με τα πλέον πρόσφορα μέσα η τουριστική ζήτηση στις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές,
– Την ενίσχυση της ρευστότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με αντιγραφειοκρατικό πνεύμα, προκειμένου η έναρξη της τουριστικής περιόδου να βρει τις τουριστικές επιχειρήσεις ανοιχτές και έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πελατείας τους.