Με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, άνοιξε μια συζήτηση για τις αμβλώσεις.
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες. Από τη μια, η άμβλωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μέθοδος αντισύλληψης».
Από την άλλη, όμως, χωρίς αμφιβολία ο περιορισμός και η απαγόρευσή της είναι μέτρο συντηρητικό και οπισθοδρομικό. Αποτελεί πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών, ενώ δίπλα στη φυλετική έχει και κοινωνικοταξική διάσταση. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Οι γυναίκες της αστικής τάξης διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσουν τις νομικές απαγορεύσεις, ταξιδεύοντας για παράδειγμα σε μια γειτονική χώρα, επιλέγοντας μια ιδιωτική κλινική, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θέτει ένας τέτοιος νόμος. Δεν ισχύει το ίδιο για τις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες που η απαγόρευση υποχρεώνει να καταφεύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης, εκθέτοντας την υγεία τους, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, σε κινδύνους.
Άλλωστε αυτές οι ίδιες γυναίκες είναι που πλήττονται συνολικά από τις περικοπές που έκαναν οι κυβερνήσεις στις δημόσιες παροχές υγείας, από την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού και μεθόδων αντισύλληψης, από τις ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικού ελέγχου, τοκετού, ιατρικών επισκέψεων, εξετάσεων και θεραπειών.
Αυτές οι αντιλαϊκές ανατροπές συνοδεύονται και με τον κατάλληλο ιδεολογικό μανδύα της αναζωπύρωσης αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων, όπως αυτές για την απαγόρευση της άμβλωσης και αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Η άμβλωση δεν μπορεί να θεωρείται αδίκημα και θα μας βρουν απέναντί τους όσοι και όπου προσπαθούν να την απαγορεύσουν και να την ποινικοποιήσουν.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών να μπορούν να καταφεύγουν στην άμβλωση για να διακόψουν μια ανεπιθύμητη, για οποιονδήποτε λόγο, εγκυμοσύνη δε συμπίπτει παρ’ όλα αυτά με την αναγόρευση της έκτρωσης σε «ελευθερία» όπως διακήρυτταν δυνάμεις στην ΕΕ και στην Ελλάδα που αυτοχαρακτηρίζονται «φεμινιστικές», ριζοσπαστικές κ.λ.π.. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη «επιλογή» πολύ συχνά γίνεται κάτω από το βάρος μιας σειράς παραγόντων που καθιστούν δυσοίωνη την προοπτική της δημιουργίας οικογένειας.
Γιατί οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών κάθε άλλο παρά περιορίζονται στο «δικαίωμα στην άμβλωση». Και η πραγματική «ελευθερία» επιλογής όσον αφορά τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας δε σημαίνει μόνο νόμιμες «ελεύθερες» αμβλώσεις. Απαιτεί πρώτα από όλα, σύγχρονα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τις γυναίκες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, υποδομές στήριξης συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Απαιτεί, με άλλα λόγια, συνθήκες τέτοιες που δε θα κάνουν τη μητρότητα να μοιάζει με Γολγοθά, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα την καταστήσουν ουσιαστική επιλογή. Κι αυτό όλες αυτές οι δυνάμεις το αποκρύπτουν. Και αυτό συμβαίνει γιατί στο πλαίσιο της πολιτικής τους, η αναπαραγωγική υγεία αποτελεί ένα πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο, αφού σε αυτήν δε βλέπουν ένα δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με δωρεάν υπηρεσίες στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αντίθετα, οι σχετικές παροχές και υπηρεσίες, που δεν περιορίζονται στην άμβλωση, αλλά αφορούν και τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία για επενδύσεις και κέρδη για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας διεκδικεί ένα σύστημα υγείας που:
-
Να έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στην πρωτογενή πρόληψη, στην προστασία της αναπαραγωγικής υγείας, της μητέρας και του παιδιού.
-
Να παρέχει υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας σε όλα τα επίπεδα, από το Κέντρο Υγείας τοπικά και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, άθλησης έως το νοσοκομείο του νομού μας.
-
Να έχει υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, για να μην καταφεύγουν – ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες – στην άμβλωση, αλλά και παροχή δωρεάν όλων των σύγχρονων εξετάσεων, φαρμάκων κ.λπ. για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΩΜΑΝΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ