Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Προχωρά η αξιολόγηση των προσφορών για τη μελέτη του κλειστού αρδευτικού δικτύου Σμοκόβου


Ιδιαίτερα αποδοτική είναι η συνεργασία του Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν μεγάλα έργα πνοής για το Νομό Καρδίτσας.

Μετά την απόφαση έγκρισης 1.880.460 ευρώ για την προστασία των ημιτελών έργων μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο (τα τεύχη δημοπράτησης των σχετικών παρεμβάσεων βρίσκονται ήδη στο Γραφείο του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για υπογραφή), σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή αναδόχου της μελέτης του έργου κατασκευής των κλειστών αρδευτικών δικτύων περιοχής Σμοκόβου.

Ειδικότερα, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός είχεσύσκεψη με το Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη στην Αθήνα, κατά την οποία συζήτησανόλες τις παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσηςτης μελέτης άρδευσης του Ανατολικού Τμήματος του Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου μέσω κλειστών δικτύων.

Όπως επισήμανε ο κ. Κοτσώνης, έχει τελειώσει η Α’ Φάση της αξιολόγησης των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατέθεσαν τέσσερις Κοινοπραξίες για την εκπόνηση της μελέτης η οποία έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ.

Αυτή θα αφορά το 63,62% της καθαρής γεωργικής γης και πέντε αγωγούς υδάτων με ακτίνα αρδευτικής κάλυψης 161.620 στρέμματα για το Ν. Καρδίτσας, δηλαδή περικλείει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεωνστα ανατολικά του Νομού μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της γνωστής μελέτης Λαζαρίδη με βάση τα νέα εδαφολογικά και υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, απομένει το στάδιο των ενστάσεων και στη συνέχεια η Επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασηςμε τον ανάδοχο υλοποίησης της μελέτης. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους (2020).

Ο κ. Κωτσός εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη που υπάρχει και συμφώνησε με τον κ. Κοτσώνη να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε διαδικαστικού θέματος ώστε η μελέτη να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Υπογραμμίζεται ότιτο κλειστό αρδευτικό δίκτυοΣμοκόβου είναι ένα τεράστιο έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε εδώ και δεκάδες χρόνια διακαή πόθο του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας καθώς είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο στο Νομό Καρδίτσας, αλλά σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

«Τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα είναι μία μεγάλη προοπτική για την αγροτικό κόσμο, καθώς θα μειώσουν σημαντικά το κόστος άρδευσης και παράλληλα θα ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες υδατικών πόρων που είναι τεράστιες στα ανοιχτά χωμάτινα αρδευτικά δίκτυα.Είναι θετικό το γεγονός ότι προχωρά η διαδικασία της ανάθεσης της νέας επικαιροποιημένης μελέτης των κλειστών δικτύων της Ανατολικής πλευράς του Νομού μας μέσω της Λίμνης Σμοκόβου». Δήλωσε ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Κωτσός αμέσως μετά τη συνάντηση.

 

Προηγούμενο άρθρο Εορτάζει η τοπική διοίκηση Καρδίτσας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας