Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Πηνειός Ποταμός – Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 2 & 3 Νοεμβρίου 2018 στο Ξενοδοχείο «IMPERIAL» της Λάρισας, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός δήλωσε τα εξής:
«Η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, για πρώτη φορά διοργανώνει στη Λάρισα ένα διεθνές συνέδριο με επίκεντρο το σήμα κατατεθέν της περιφέρειάς μας, της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, τον ποταμό Πηνειό!
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας.
Συνδιοργανωτές είναι το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος.
Δεν επιλέξαμε τυχαία τον τίτλο « Πηνειός Ποταμός Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης για τη Θεσσαλία καθώς ο Πηνειός θα μπορούσε να πει κανείς είναι για τη Θεσσαλία ότι ο Νείλος για την Αίγυπτο. Ο Πηνειός παρεμβαίνει αποφασιστικά στο σύνολο της ζωής στη Θεσσαλία.
Έχει επίπτωση στην οικονομική ζωή, στον πρωτογενή τομέα, στο αστικό περιβάλλον, στην ύδρευση, στον πολιτισμό, στην πολιτική προστασία, στη βιομηχανική παραγωγή, στην ιστορία του τόπου μας κλπ
Αναμφισβήτητα, το νερό είναι ένας περιβαλλοντικός πόρος με ανυπολόγιστη αξία, καθώς η ύπαρξή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου!
Όμως, καιτο οικοσύστημα που το υποστηρίζει, έχει εξίσου τεράστια σημασία για τη ζωή πάνω στη γη!
Μάλιστα, εάν φροντιστεί κατάλληλα από τους κρατικούς φορείς καιτην κοινωνία, μπορεί να μετατραπεί σε έναν μοναδικό πυρήνα βιώσιμης ανάπτυξης.
Αυτή είναι μια πτυχή που ως ΠΕΔ Θεσσαλίας, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να διερευνηθεί σε βάθος, σε πρώτη φάση στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού, μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες του Συνεδρίου μας, στο οποίο έχουμε την τιμή να συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους, σημαντικές προσωπικότητες από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, παραγωγικούς φορείς και βέβαια πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας την ανάδειξη τωναναπτυξιακών προοπτικών του Πηνειού, των ενδεδειγμένων επιλογών αξιοποίησης των πλούσιων υδάτωνκαι όλων των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών παραμέτρων του.
Για να έχουμε ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτείται η εκπόνηση ενός επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένου σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις, αλλά και αναγκαία μέτρα,ώστε αυτή η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας.
Εμείς οι Θεσσαλοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πηνειός αποτελεί ένα ξεχωριστής σημασίας υδάτινο οικοσύστημα για την περιοχή μας.
Η ύπαρξη του αποτυπώνει τη γεωλογική «ιστορία» της!
Η επί αιώνες ροή των υδάτινων απορροών από τα γύρω βουνά, καθόρισε αποφασιστικά τη ζωή και την προσπάθεια επιβίωσης των ανθρώπινων κοινοτήτων, την ιστορική τους εξέλιξη, τον πολιτισμό τους, μα και την ανάπτυξή τους.
Επιπλέον, ο Πηνειός είναι το μέτρο της οικολογικής ισορροπίας και της επάρκειας του υδατικού δυναμικού της περιφέρειάς μας, ενώ μαζί με το συνολικό υδάτινο περιβάλλον της, συνδέεται αναπόσπαστα με όλες τις ανθρώπινες, παραγωγικές και μη δραστηριότητες που καθορίζουν το μέλλον όλων μας.
Εύχομαι ολόψυχα, τα συμπεράσματα του Συνεδρίου να αποτελέσουν πολύτιμη επιστημονική παρακαταθήκη εφαρμόσιμων προτάσεων, προς ενίσχυση της κοινής προσπάθειας που πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβάλλει ο τόπος μας, για πλήρη αξιοποίηση των πολλών και μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, όπως ο ποταμός Πηνειός, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης και προόδου».