Τα πολλά περιβαλλοντικά προτερήματα του Νομού Καρδίτσας ανέδειξε ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κωτσός, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος που έγινε την Παρασκευή 4/10/2019 στη Βουλή με θέμα την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Όπως επισήμανε ο κ. Κωτσός, «ο Νομός μας διαθέτει μοναδικό συνδυασμό πεδινού και ορεινού όγκου, όπου με την υλοποίηση καινοτόμων φιλοπεριβαλλοντικών αναπτυξιακών δράσεων μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του κεντρικού σχεδιασμού προώθησης της «πράσινης ανάπτυξης» στη χώρα».
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο Καρδιτσιώτης πολιτικός επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αξιολογήσουμε κατά πόσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος τα προηγούμενα χρόνια είχαν αντίκτυπο στις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες και κατά πόσο με την εφαρμογή τους έχει εναρμονιστεί η Ελλάδα.
H Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης ενός πολυμερούς πλαισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης.
Η Ε.Ε. έχει ήδη υπερβεί τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 και έχει ολοκληρώσει το μοναδικό δεσμευτικό νομοθετικό πλαίσιό της που θα της επιτρέψει να υπερβεί τον στόχο της για το κλίμα μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η στρατηγική προσαρμογής της ενθαρρύνει την ανάληψη δράσης για την προσαρμογή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε η Ευρώπη να είναι περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα την προηγούμενη 10ετία, επέτυχε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τους 132 εκατ. τόνους ισοδύναμου CO2 σε ετήσια βάση το 2007 έπεσε στους 91 εκατ. τόνους το 2016. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων… Των αλλαγών στο ενεργειακό μείγμα, με ανάπτυξη των ΑΠΕ και νέων μονάδων φυσικού αερίου και λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού εργοστάσια έκλεισαν, οι μισές πολυκατοικίες έμειναν χωρίς θέρμανση, η χρήση κεντρικής θέρμανσης έπεσε από το 70% στο 35% και οι μετακινήσεις περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες επειδή το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε.
Οι νέοι εθνικοί στόχοι μιλούν για χρήση 32,5% ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και επίσης 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030. Προβλέπουν σχεδόν τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας, αλλά καιυπερδιπλασιασμό των φωτοβολταϊκών.
Επίσης υπολογίζεται πως το 30% της ενέργειας καταναλώνεται στα κτίρια κι εκεί μπορεί να έχουμε μεγάλη μείωση με το κατάλληλο πρόγραμμα μονώσεων.
Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ένα “εξοικονομώ” κάθε χρόνο, το οποίο όμως θα είναι πιο ποιοτικό, θα οδηγεί σε ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας.
Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης για το κλίμα στον κόσμο. Το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο της θα ενισχυθεί από την πρόταση περί σύστασης «Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» με χρηματοδοτική ικανότητα ύψους 60 δισ. ευρώ για την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του θεματολογίου του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.Παράλληλα, το επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη Ευρώπη θα στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε κάθε γωνιά της ΕΕ.
Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.
ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σε ότι αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Νομό Καρδίτσας, είναι κοινά αποδεκτό ότι διαθέτει μοναδικό συνδυασμό πεδινού και ορεινού όγκου, όπου με την υλοποίησηκαινοτόμων φιλοπεριβαλλοντικών αναπτυξιακών δράσεων μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή του κεντρικού σχεδιασμού προώθησης της«πράσινης ανάπτυξης».
Λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης του πληθυσμού με την κτηνοτροφία και την αγροτική παραγωγή, είναι βέβαιο ότι ο Νομός μας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του εθνικού ενεργειακού αποθεματικού, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με χρήσητης πλούσιας βιομάζας. Παράλληλα, διαθέτει πολλές ΑΠΕ, με κορυφαία αυτή των άφθονων υδάτων στις λίμνες Πλαστήρα, Σμοκόβου, Στεφανιάδας, Συκιάς (μελλοντικά μετά την ολοκλήρωση των έργων Αχελώου), αλλά και στα πολλά ποτάμια του.
Σημειώνω πως οι Δήμοι του Ν. Καρδίτσας και ειδικότερα ο Δήμος Μουζακίου έχουν υλοποιήσει και θα υλοποιήσουν στο μέλλον φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ενεργειακής αυτονομίας τους και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις που μπορούν να δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα και στοΝομό Καρδίτσας ειδικότερα, αποδεικνύοντας πως είναι δυνατή η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας.
Ειδικότερα:
α) Προγράμματα που θα δίνουν κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κυρίως των φτωχά ενεργειακών περιφερειών της χώρας μας, όπως η Θεσσαλία και ειδικότερα η Καρδίτσα.
β) Προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες να περιορίσουν το ενεργειακό ισοζύγιο είτε μέσω ηλιακής, είτε αιολικής, είτε υδροηλεκτρικής ενέργειας.
γ) Ολοκλήρωση έργων που επικεντρώνονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια όπως η εκτροπή του Αχελώου που σε μεγάλο βαθμό έχει αποπερατωθεί.
δ) Κίνητρα στους Δήμους ώστε να μπορέσουν να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητοι ώστε η απαιτούμενη ενέργεια για την λειτουργία τους να προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ε) Ανάπτυξη της γεωθερμίας η εκμετάλλευση της οποίας γίνεται αποκλειστικά για χρήση της σε θερμικές εφαρμογές, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικότερα στο ηφαιστειακό τόξου του Νοτίου Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη), μπορεί να έχει ευρεία εφαρμογή για τη θερμική αφαλάτωση του θαλασσινού νερού με στόχο την απόληψη πόσιμου.
στ) Κίνητρα για την δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Βιομάζας – Βιοαερίου με συνεργασία των Δήμων, των Περιφερειών και των πολιτών τους για μια πρότυπη περιβαλλοντική κοινότητα.
Κατά την άποψή μου, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με σκοπό την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου στόχου κατοχύρωσης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 σε δεσμευτική νομοθεσία και χρηματοδοτικά σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να επιδειχθεί μεγαλύτερη φιλοδοξία στην ριζική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».