Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Άμεση ολοκλήρωση των έργων Αχελώου


Σημαντικές παρεμβάσεις έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/1/2020 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε την άμεση αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων προκειμένου να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των τεράστιων περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής μας που είναι το ολοένα αυξανόμενο υδατικό έλλειμμα, η υφαλμύρωση του υπεδάφους λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων και βέβαια ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στο Νομό Καρδίτσας.

Όπως είπε ο κ. Κωτσός, «εάν δεν παρέμβουμε άμεσα και δεν δρομολογήσουμε λύσεις, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή που κανείς δεν θα το περιμένει, να έρθει απρόσκλητος ο Αχελώος στη Θεσσαλία»!

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη την επένδυση της σήραγγας Πευκοφύτου η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση από την πολυετή εγκατάλειψη» και «πλήρως αναγκαία την ολοκλήρωση του Φράγματος Μουζακίου».

ΣHPAΓΓA ΠEYKOΦYTOY

Ειδικότερα, ο κ. Κωτσός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες ελέγχου και μέριμνας για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων σ’ αυτή την ορεινή ζώνη, μα και στα ριζά των βουνών της στο Μουζάκι, από τα έργα του Άνω Αχελώου.

Οι παροχές των υδάτινων συστημάτων ( ποταμοί, χείμαρροι κ.λ.π.) είναι πολύ υψηλές και με το πέρασμά τους προκαλούν μεγάλες καταπτώσεις όπως συνέβη το 2015 στον διπλανό ποταμό Άραχθο, με πιο γνωστή και εμβληματική αυτή του παραδοσιακού γεφυριού της Πλάκας.

Οι σήραγγες παράκαμψης του υπό κατασκευή φράγματος Συκιάς, οι οποίες ουσιαστικά εξυπηρετούν προσωρινά(;) τη διέλευση της παροχής του Αχελώου, είναι σε μεγάλο βαθμό εμφραγμένες από φερτά υλικά, γεγονός που διογκώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων ανά πάσα στιγμή μέσα στον χειμώνα.

Σε ότι αφορά στη σήραγγα Πευκοφύτου, η εσωτερική επένδυση με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος έχει εκτελεσθεί μόνο στα 6 χλμ και απομένουν, χωρίς επένδυση, άλλα 11,5 χλμ.

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα είμαστε «τυχεροί» και δεν θα ζήσουμε κάποια μέρα την κατάρρευση της σήραγγας με απρόβλεπτες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, σε τεχνικά έργα, υποδομές αλλά και χωριά.

ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Από την άλλη, η κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου είναι απαραίτητο έργο που συνδέεται άμεσα με τη μερική μεταφορά νερών του Άνω ρου του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου στο φαράγγι του Πάμισου ποταμού, περίπου ένα  χιλιόμετρο νότια της πόλης του Μουζακίου αποτελεί το τελικό από την αλυσίδα των συνοδών έργων της μερικής μεταφοράς νερών του Αχελώου στη Θεσσαλική πεδιάδα. Σκοπός του Φράγματος είναι η συγκέντρωση του νερού της κύριας σήραγγας της εκτροπής του Αχελώου και του Πάμισου ποταμού, αλλά και η διασύνδεση των υδάτων με το Φράγμα της Πύλης εφόσον κατασκευαστεί η σήραγγα σύνδεσης Μουζακίου-Πύλης.

Ο λόγος που κάνει επιτακτική ανάγκη την κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου είναι ότι, ανεξάρτητα από την μερική μεταφορά μέρος των υδάτων του Αχελώου, το υδατικό ισοζύγιο της λεκάνης του Πηνειού σήμερα παρουσιάζει μέσο ετήσιο έλλειμμα ίσο με περίπου 465 hm3. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου που οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Η υπερεκμετάλλευση αυτή αφορά σε απολήψεις κατά την αρδευτική περίοδο, η οποία, σε μεγάλο βαθμό, συμπίπτει και με την περίοδο χαμηλών παροχών των  ποταμών. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές έως μηδενικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, θερινές παροχές σε ποτάμια σώματα.

Επιπλέον, το καθεστώς έντονης υπερεκμετάλλευσης έχει συμβάλλει σε πολλές  περιπτώσεις και στην ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών).

Αντίθετα, στη λεκάνη απορροής του Αχελώου, όσον αφορά τα υπόγεια και επιφανειακά υδατικά συστήματα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερεκμετάλλευσης, αφού το ποτάμιο σύστημα του Αχελώου, ειδικά στο μέσο ρου, είναι ρυθμισμένο για λόγους παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΥΗΣ στα Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος).

Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του Φράγματος Μουζακίου θα είναι πολλά αφού:

  • Θα ενισχύσει τον υπόγειο υδροφορέα του Πάμισου ποταμού και άρα της λεκάνης του Πηνειού ποταμού.
  • Θα συγκρατήσει τα επιφανειακά ύδατα του Πάμισου ποταμού από το να καταλήγουν στη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες (που δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες νερού).
  • Θα ενισχύσει σημαντικά το αρδευτικό σύστημα του Θεσσαλικού κάμπου κατά την θερινή περίοδο και άρα θα συνεπικουρήσει οποιοδήποτε σενάριο ανάπτυξης της γεωργίας στη Θεσσαλία.
  • Θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί σημαντική ποσότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσει το «πράσινο» ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον.
  • Θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη στην περιοχή που θα κατακλύσει το συγκεντρωμένο νερό, που σε συνδυασμό με το δασικό τοπίο που την περιβάλει θα δημιουργήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.
  • Θα λειτουργήσει ρυθμιστικά στη μερική μεταφορά νερών από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, καθώς θα αποτελέσει την κύρια δεξαμενή αποθήκευσης και διανομής κατάντι των διαθέσιμων υδάτινων όγκων.

Ο Βουλευτής επισήμανε ως μεγάλο πολιτικό βήμα τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής Πηνειού με εκτελεστικές αρμοδιότητες και συμμετοχή των χρηστών (αυτοδιοίκηση-ύδρευση, αγρότες, ενέργεια, βιομηχανία, κ.λ.π.), ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει στην λεπτομερή παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων σχεδίων διαχείρισης υδάτων.

Κλείνοντας ο κ. Κωτσός υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υλοποίηση των πολύ σημαντικών έργων του Αχελώου που θα δώσουν καθαρή ενέργεια στη χώρα, ζωογόνο νερό στον Θεσσαλικό κάμπο και αναπτυξιακή ανάσα στην Αργιθέα, στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα».

 

Προηγούμενο άρθρο Ικανοποίηση ΣΘΕΒ για τους ελέγχους σε προϊόντα απόσταξης
Επόμενο άρθρο Γνήσια ανταλλακτικά VW ηλεκτρονικά