Γ. Γεννάδιος : Η ανάγκη αλλαγής του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας


Τα δυο στοιχεία που διαχρονικά έλειψαν από τη μεταπολιτευτική δημόσια διοίκηση, η κοινή λογική και η αποφασιστικότητα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, συμπυκνώνονται ως πνεύμα στο κείμενο της Δυνατής Καρδίτσας σχετικά με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου μας. Σύμφωνα με το σκεπτικό που παραθέτει η παράταξη του κ. Παπαλού, υπάρχουν εμπόδια νομικής φύσης στο εγχείρημά μας, στο δύσκολο έργο της προσαρμογής του ΟΕΥ στις σημερινές ανάγκες του Δήμου Καρδίτσας. Τα τέσσερα από τα πέντε ερωτήματα σχετίζονται με τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης και καταλήγουν στο ότι δεν έπρεπε να συμβεί καμία αλλαγή ή έστω κάποιες πολύ μικρές.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τη φύση των ερωτημάτων. Η Δυνατή Καρδίτσα αποτελεί με την παρουσία της στο ΔΣ ένα αιρετό σκέλος της διοίκησης του Δήμου, το κείμενο της όμως ουδόλως ασχολείται με τη βελτίωση της λειτουργικότητας των Υπηρεσιών μας και την αποτελεσματικότερη παροχή στο δημότη, αλλά εξαντλείται στον έλεγχο της νομιμότητας, πράγμα για το οποίο βέβαια δεν είμαστε ως αιρετοί αρμόδιοι. Εφόσον το σκεπτικό του κ. Παπαλού δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε τεχνοκρατικό, ούτε καν διοικητικό, αλλά νομικό, δε συμβάλει καθόλου στο θέμα μας και είναι απελπιστικά μονοδιάστατο: ή θα δικαιωθεί εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα ή θα καταρρεύσει εφόσον η απόφαση θεωρηθεί νόμιμη. Σε κάθε περίπτωση όμως η ανάγκη αναδιάρθρωσης του Δήμου παραμένει επιτακτική.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την αναγωγή της αδράνειας σε ιδεολογία, ένα φαινόμενο το οποίο έχει ανθίσει τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο Καρδίτσας και τον έχει στοιχειώσει. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το κείμενο της Δυνατής Καρδίτσας αντιλαμβάνεται εύκολα τους λόγους, για τους οποίους η προηγούμενη δημοτική αρχή έμεινε τελείως άπραγη. Με την πολυνομία της δημόσιας διοίκησης μπορείς πάντοτε να επινοήσεις απείρως περισσότερους λόγους για να μην κάνεις τίποτα, από όσους για να κάνεις και στο άθλημα της κωλυσιεργίας ο Δήμος Καρδίτσας έχει εκκολάψει πρωταθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς.

Η λογική αυτή αλλάζει, όχι μόνο από ανάγκη, αλλά από δική μας επιλογή. Κατά την ψήφιση του ΟΕΥ το 2011 οι υπάλληλοι του δήμου ανέρχονταν στους 559, ενώ σήμερα είναι 382. Η σημαντική αυτή μείωση έχει καταστήσει μη λειτουργικό τον υφιστάμενο ΟΕΥ. Ορισμένα Τμήματα δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο. Ως διοίκηση οφείλουμε λοιπόν ή να κλαίμε τη μοίρα μας για τη μείωση του προσωπικού ή να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα: Τα “νεκρά” Τμήματα, τον κατακερματισμό των λειτουργιών και τη διάχυση της ευθύνης, την πολυδιάσπαση των Υπηρεσιών σε πολλές μικρού μεγέθους ενότητες και τη διασπορά ομοειδών αντικειμένων σε διαφορετικές μονάδες. Επιλέγουμε την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.

Οι 64 οργανικές μονάδες του υφιστάμενου ΟΕΥ απαιτούν 78 προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων, όταν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου, μόνιμοι και αορίστου, είναι περίπου 240. Για να υπηρετηθεί το σημερινό πλάνο θα έπρεπε ο ένας στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους να οριστεί προϊστάμενος, κάτι που δεν είναι βιώσιμο και λειτουργικό, εφόσον οδηγεί σε πολλά μικρά, υποστελεχωμένα και αποδυναμωμένα τμήματα.

Ως διοίκηση προχωρήσαμε στη σύνταξη ενός ΟΕΥ που καταλήγει σε 9 Διευθύνσεις, έναντι των 12 που υπήρχαν και σε 37 Τμήματα, έναντι των 64 υφιστάμενων, θεωρώντας ότι ένα Τμήμα για να λειτουργεί ουσιαστικά θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4-5 άτομα προσωπικό και μια Διεύθυνση θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3-4 Τμήματα. Ακολουθώντας τη λογική αυτή καταλήξαμε σε μια μείωση των Tμημάτων της τάξης του 40%, η οποία είναι ίσως μεγάλη, αλλά εντελώς απαραίτητη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπεράσπισης κάθε στρέβλωσης του παρελθόντος από τον κ. Παπαλό αποτελεί το κλείσιμο του κειμένου του. Διαβάζουμε: «Υ.Γ. Στην ουσία του «ΝΕΟΥ» ΟΕΥ – όπως η κατάργηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (παρότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μελλοντικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και ο δήμος μας έχει έντονα αγροτικά χαρακτηριστικά) δεν εισερχόμαστε με το παρόν κείμενο γιατί θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως η όλη διαδικασία είναι στον αέρα».

Η διοίκησή μας παρέλαβε από τον κ. Παπαλό τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης με την εξής δομή: Μία Διευθύντρια, δύο Τμηματάρχες και δύο υπάλληλοι! Τρεις προϊστάμενοι για δυο υπαλλήλους στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο. Οι αρμοδιότητές μάλιστα αυτής της Διεύθυνσης είχαν τριπλή επικάλυψη, καθώς τις συναντούσαμε στην Τεχνική Υπηρεσία και στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου. Η απόλυτη διάχυση της ευθύνης. Αυτή την κατάσταση υπερασπίζεται σήμερα η Δυνατή Καρδίτσα. Αυτή την κατάσταση υπερασπίστηκε επίσης κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ. Στον αντίποδα, εμείς δεν καταργήσαμε καμία αρμοδιότητα της Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μεταφέραμε τις τεχνικής φύσης αρμοδιότητες στην Τεχνική Υπηρεσία και τις επιτελικές αρμοδιότητες στον Προγραμματισμό. Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τα νέα στελεχωμένα Τμήματα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Στο νέο σφιχτότερο Οργανόγραμμα αποτυπώνονται τόσο η φιλοσοφία της σημερινής δημοτικής αρχής, όσο και οι τάσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Λιγότερες Διευθύνσεις, λιγότερα Τμήματα, αμεσότερος έλεγχος των εργασιών, μικρότερη περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, μεγαλύτερη ευελιξία και ενεργότερη εμπλοκή των οργανικών μονάδων για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι τοπικές κοινωνίες και η διοίκηση. Βαρύτητα δόθηκε επίσης στην αύξηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εσωτερικών υπηρεσιών, μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων και μεταξύ του δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.

Η παράταξη του κ. Παπαλού δεν αμφισβητεί τον πυρήνα της σκέψης μας, απλά παραμένει ταγμένη φύσει και θέση σε μάχη οπισθοφυλακών. Εναντιώνεται στα αυτονόητα από αδράνεια, πολέμησε ακόμη και τη  δενδροφύτευση για ένα διαδικαστικό θέμα αγνοώντας τα οφέλη της. Εδώ όμως πρόκειται όχι μόνο για τη δομή του Δήμου, αλλά για κάτι παραπάνω. Η εν γένει οργάνωση, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημότη σε θέματα όχι μόνο γραφειοκρατίας αλλά και σε τεχνικά, η φιλοσοφία και οι στόχοι του σχεδιασμού, αποτυπώνονται στα Οργανογράμματα των Δήμων με σαφήνεια. Η πολύτιμη συνεισφορά των στελεχών του Δήμου μέσω της Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε, των Διευθυντών, αλλά και των συναδέλφων αιρετών που συνέβαλαν σε αυτή την εργασία και τους ευχαριστούμε όλους θερμά, δείχνει τις μελλοντικές κατευθύνσεις της δημόσιας διοίκησης η οποία τονίζει πλέον τα δυναμικά της στοιχεία ώστε να ξεπεραστούν οι λογικές αδράνειας του παρελθόντος.

 

Άρθρο του Γιάννη Γεννάδιου

Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προγραμματισμού και Διαφάνειας

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Για την έναρξη του τρύγου ετοιμάζεται ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Επόμενο άρθρο Στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011 η Καρδίτσα