Γ. Βαϊόπουλος: «Χιλιάδες οικογένειες αιμορραγούν οικονομικά»


 Δεν  είναι ψέμα ότι μικροπολιτικές και τοπικιστικές λογικές, τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια γέμισαν την Ελληνική περιφέρεια με ελλειμματικά ανώτατα εκπαιδευτικά  ιδρύματα. Η ελλειμματικότητά τους έγκειτο στο ότι, αφενός μεν αυτά δεν είχαν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους φοιτητές, αφετέρου δε αυτό καθαυτό το αντικείμενό τους ήταν παρωχημένο.

 Δυστυχώς, είδαμε τις τοπικές κοινωνίες σε πάμπολλες περιπτώσεις, αντί να αντιτίθενται να πανηγυρίζουν γι’ αυτό το γεγονός, θεωρώντας πως το χαρτζιλίκι των φοιτητών θα έδινε προοπτικές ανάπτυξης και οικονομικής ευμάρειας στις περιοχές τους.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που λέει το εξής:

Υπακούοντας σε ένα είδος σκληρής εκπαιδευτικής  εσωτερικής μετανάστευσης, χιλιάδες οικογένειες να αιμορραγούν οικονομικά, τη στιγμή που τα παιδιά τους  σπουδάζουν σε σχολές με ανύπαρκτο αντικείμενο και αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δούμε τι εξυπηρετούσε αυτή η πολιτική και τι πρέπει να γίνει.

Οι υγιείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν δει το αδιέξοδο και δεν φοβούνται να προτείνουν λύσεις και αλλαγές.

Το ευτύχημα είναι πως οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις δεν είναι δυνατόν να  αφορούν στα ΑΤΕΙ Καρδίτσας. Μπορεί να προέκυψαν κάτω από τις προαναφερθείσες συνθήκες, αλλά η εξέλιξή τους ήταν τέτοια, ώστε να αποτελούν σημείο αναφοράς , τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Επιπλέον, πρόκειται για σχολές με ουσιαστικό αντικείμενο, συνδεμένες με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία ( άμεση συχνά) των αποφοίτων. Αυτές οι σχολές είναι:

  • Τμήμα δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος
  • Τμήμα σχεδιασμού – τεχνολογίας ξύλου και επίπλου.
  • Τμήμα τεχνολογίας τροφίμων.
  • Τμήμα διατροφής και διαιτολογίας.

Τα τέσσερα σημερινά τμήματα χτίστηκαν με πολύ μεράκι από πνευματικούς άνδρες που αγαπούν τόσο το αντικείμενό τους όσο και το νομό στον οποίο εργάζονται. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη τα δύο από τα τέσσερα  τμήματα έχουν θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, ενώ  προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα, τα οποία, λόγω χρόνου, δεν αξιολογήθηκαν ακόμα. Παράλληλα η επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών των σχολών αυτών  βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Το τελευταίο ( χρονολογικά) τμήμα, αν και λειτουργεί χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις, θεωρείται ισοδύναμο  των άλλων δύο τμημάτων, με ίδιο αντικείμενο, που λειτουργούν στην  Ελλάδα.

Εκτιμώντας, λοιπόν, τη δυναμική τους για την τοπική κοινωνία, θα επικεντρώναμε στα εξής:

  • Τα τμήματα αυτά συνδέονται άμεσα με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νομού. Επί παραδείγματι, το τμ. Τεχνολογίας τροφίμων μπορεί να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα καλλιεργειών διατροφής και να στηρίξει- προωθήσει τα « επώνυμα διατροφικά προϊόντα».
  • Η ύπαρξή τους εξασφαλίζει και ενισχύει την προσέλευση επιστημόνων. Η επιστημονική δράση( σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια) ωφελεί πολλαπλά την Καρδίτσα.
  • Με δεδομένη την ύπαρξη υποδομών και την δυνατότητα επέκτασής τους, η απομάκρυνσή τους θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η έννοια της αποκέντρωσης έχει νόημα, αφού λειτουργούν υγιώς εξασφαλίζουν κατάρτιση όμοια με αυτή των τμημάτων των μεγαλουπόλεων, συντελούν στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και της επαρχιακής νοοτροπίας .

Ασφαλώς, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς οφείλουν να ενεργοποιηθούν , όχι προς την παραμονή των ΑΤΕΙ στην Καρδίτσα, αλλά προς τη στήριξή τους , κυρίως με:

*Μέριμνα για κτιριακές  εγκαταστάσεις: Είναι θλιβερό να συστεγάζεται με το 2ο ΕΠΑΛ το τμ. Διατροφής και διαιτολογίας, μετά απ’ όσα προαναφέρθηκαν. Η καλή πρόθεση της δευτεροβάθμιας, η καλή θέληση του δ/ντή και του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ, δε λύνουν το πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αυτονομία κτιριακών εγκαταστάσεων και προώθηση του θέματος των εστιών.

   * Με  προτάσεις για διοικητική στήριξη. Το διοικητικό προσωπικό απαιτείται να είναι επαρκές, καταρτισμένο ,μόνιμα ορισμένο για τις ανάγκες των ΑΤΕΙ.

 Παρευρέθηκα πρόσφατα σε ημερίδα, που πραγματοποίησε ο αντ/ρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος σε συνεργασία με τη διοίκηση των τμημάτων ΑΤΕΙ, που λειτουργούν στο νομό μας, όπου είδα ότι πράγματι αυτοί οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ένα οργανωμένο πρότζεκτ στήριξης του παραγωγικού ιστού της περιοχής.

Δεν χρειάζονται δάκρυα για τα τμήματα ΑΤΕΙ Καρδίτσας. Χρειάζεται μόνο η εγρήγορση- ενεργοποίηση των κατάλληλων φορέων και  κάθε είδους στήριξη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, που καθημερινά δείχνει ότι συμμερίζεται τις ανάγκες για στοχευμένη ανάπτυξη του νομού μας.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας για Στρατιωτικές Σχολές