Για πολιτική γκάφα του ΠΑΣΟΚ, τη «μεγαλύτερη επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου», μιλά η κυβέρνηση σχολιάζοντας το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Χ.Τρικούπη και την καταγγελία για νοθεία στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Απορεί κανείς ποιοι και πώς παρέσυραν τον κ. Παπανδρέου σε τέτοια γκάφα, που προσβάλει τον ίδιο και φυσικά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει τον τόπο να προχειρολογεί τόσο κραυγαλέα. Η έλλειψη πολιτικής οδηγεί διαρκώς το ΠΑΣΟΚ σε κινήσεις πανικού και φτηνού εντυπωσιασμού».
Εξηγώντας τη διαδικασία στην ψηφοφορία είπε: «Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έσβηνε το σταυρό στο ‘όχι’ και έβαζε ‘ναι’, αυτό και πάλι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το σκάνερ, διότι η ηλεκτρονική υποστήριξη που υπάρχει από το 1998 από την ίδια εταιρεία έχει αυτές τις προδιαγραφές. Για να γίνει, λοιπόν, η οποιαδήποτε λαθροχειρία θα έπρεπε να συντρέχουν συνθήκες οι οποίες ακόμα και όλες να συνέτρεχαν, θα ήταν αδύνατο να αλλάξει η γνώμη ή η ψήφος του βουλευτή» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, είπε πως η ΝΔ υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Και νομίζω ότι όποιος καλόπιστος πολίτης είδε τη χθεσινή εικόνα, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί μπαίνουν ψηφοδέλτια στις τσέπες και γιατί υπάρχουν πέρα-δώθε διαφόρων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία».
«Επειδή σήμερα είδαμε και πρωτοσέλιδα που μιλούν για ‘γκάφα του ΠΑΣΟΚ’ θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Θ. Ρουσόπουλο αν την φράση που χρησιμοποίησε κι ο ίδιος μιλώντας για ‘γκάφα του ΠΑΣΟΚ’ την πήρε από τίτλο εφημερίδας ή ο ίδιος έδωσε την ‘γραμμή’», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε δε ότι σήμερα «θα μιλήσουμε για γκάφες», απαριθμώντας στην συνέχεια μια σειρά πολιτικές της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «γκάφες της απογραφής, της αναθεώρησης του ΑΕΠ, του βασικού μετόχου, της βαθμολόγησης γραπτών, των καμένων της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου, του κ. Ρεγκούζα, του ηλιελαίου και του χθεσινού του κ. Βλάχου».
«Όλα αυτά δεν είναι γκάφες. Είναι μια νοοτροπία και λογική διακυβέρνησης, είναι η αντίληψη της αδιαφάνειας, της αυθαιρεσίας και της αλαζονείας, αυτό ζήσαμε αυτές τις μέρες,αυτό είδαμε στην Βουλή, αυτό είδαμε και στο βίντεο και αυτό καταγγέλουμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «όχι μια λανθασμένη διαδικασία, αλλά νόθευση της βούλησης των βουλευτών».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την λύπη του για την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής για τον οποίο είπε ότι «το πήρε πάνω του» και πρόσθεσε ότι «θα περίμενα μια έρευνα και μετά την έκδοση ενός πορίσματος». Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, πλην ΝΔ, στο θέμα αυτό.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ανέφερε πως κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας υπήρξε μια ακαταστασία και σύγχυση, «η οποία καλό θα ήταν να μην υπήρχε». Πρόσθεσε πως η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί λέγοντας: «Είναι θέμα Βουλής και νομίζω ότι πρέπει να ψαχτεί».
Όσο για το ενδεχόμενο η πληροφορία να έφτασε στο ΠΑΣΟΚ από κάποιον βουλευτή της συμπολίτευσης, η κ. Μπενάκη είπε: «Είναι ντροπή για έναν βουλευτή ο οποίος αντιλαμβάνεται νοθεία και πλαστογραφία της βούλησής του δεν διαμαρτύρεται ούτε σε κομματικό όργανο ούτε στον πρόεδρο της Βουλής και το φυλάει να το πει στην αντιπολίτευση».
Η εμπλεκόμενη στην υπόθεση βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μοντάζ που έχει σκοπό να αλλοιώσει τα γεγονότα:
«Αυτό που είδα είναι ότι από μια διαδικασία ζωντανή άνω της μιας ώρας αποκόπηκαν σκηνές, μπήκαν μεσότιτλοι και έγινε ένα μοντάζ, του οποίου δεν κατανοώ ούτε στη σκοπιμότητα, ούτε τον ρόλο, ούτε τι θέλει να αναδείξει. Εκείνο που κατά κύριο λόγο προσπαθούν είναι να μειωθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε τα γεγονότα» είπε.
Πρόσθεσε για το δικό της ρόλο: «Εγώ απλά διευκόλυνα μια διαδικασία μεταξύ της εφορευτικής επιτροπής και των βουλευτών της ΝΔ που ενώ έπρεπε να παραμένουν μέσα στην αίθουσα, όπως είχε ανακοινωθεί από το προεδρείο, αυτοί έβγαιναν έξω».