Ειδήσεις

Γιώργος Καπράνας: Όλοι στην απεργία της 17ης Μαϊου


Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι κοινωνικών  και επιστημονικών φορέων σε συνάντηση τους, αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την 17 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα κατατεθούν από την κυβέρνηση προς ψήφιση τα νέα σκληρά και βάρβαρα μέτρα που αφορούν συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικά επιδόματα και την μεγάλη μείωση του αφορολόγητου.

Η κυβέρνηση μετά από την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την πιστή εφαρμογή του, είναι έτοιμη να υπογράψει και ένα 4ο Μνημόνιο με νέα επαχθή και δυσβάσταχτα μέτρα που θα εξαθλιώσουν περεταίρω  τον Ελληνικό λαό.

Τα νέα μέτρα που ψηφίζονται είναι:

  • Νέα περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% από το 2019. Αυτό σημαίνει μείωση από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ.
  • Μείωση του αφορολόγητου από 8636 ευρώ στα 5681 ευρώ. Επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Όσοι θα έχουν εισόδημα από 474 ευρώ θα πληρώνουν πλέον φόρο.
  • Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει από το 2020 και αν δεν πιαστούν οι στόχοι από το 2019.
  • Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 8,5 εκατομμύρια ευρώ το 2017, και 10 εκατομμύρια το 2018.
  • Μείωση επιδομάτων ανεργίας κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και 2,5 εκατομμύρια από το 2018.
  • Καταργούν την διοικητική προέγκριση του προέδρου του ΑΣΕ για τις ομαδικές απολύσεις ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας(επέκταση και συρροή) επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν.4024/2011.

Καθημερινά έχουμε αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Αντί η κυβέρνηση να προτάξει την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας διοίκησης και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχίζει τον δρόμο της Λιτότητας, της Ύφεσης και της Ανεργίας, που οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Απέναντι σ΄αυτή την πολιτική, το Συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να Αντιστέκεται.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να σταθεί στο πλευρό καμίας κυβέρνησης που διαλύει την κοινωνία και καθιστά εργαζόμενους και συνταξιούχους επαίτες.

Το Συνδικαλιστικό κίνημα παρά την επίθεση της λάσπης, την προσπάθεια απαξίωσής του, πάλεψε και παλεύει για να αποκρούσει αυτέ τις πολιτικές.

  • Τα Ελληνικά συνδικάτα είναι αυτά που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια των μνημονίων 42 Γενικές απεργίες.
  • Τα συνδικάτα είναι αυτά που προσέφυγαν στα δικαστήρια και στα διεθνή όργανα κατά των μνημονίων διατηρώντας δυνατή την παρουσία και τη συλλογική φωνή των εργαζομένων στην Ελλάδα.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας για το σύνολο των μνημονιακών νόμων και δικαιώθηκαν για την μονομερή προσφυγή στην διαιτησία.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκαν ανάμεσα σε άλλα για τον υποκατώτατο μισθό, για τους νέους κάτω των 24 ετών και εκκρεμεί η νέα απόφαση για τα μνημονιακά μέτρα που παραβιάζουν τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα συνδικάτα προσέφυγαν από την πρώτη στιγμή το 2010, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με σειρά αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, ενώ κατατέθηκαν ήδη νέες προσφυγές που είχαν σαν αποτέλεσμα την παρουσία του ILO στην Ελλάδα.

Έχουμε την δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε τις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και να μην αφήσουμε να μας ισοπεδώνουν με τις νέες αντιλαϊκές πολιτικές.

Γι΄αυτό θα πρέπει να συντονιστούμε, εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, Συνταξιούχοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, άνεργοι, να δώσουμε με δυναμικό τρόπο στις 17 Μαΐου ημέρα Γενικής Απεργίας την απάντησή μας με την παρουσία μας, βουλιάζοντας τις πλατείες φωνάζοντας όλοι μαζί.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ!!!

 

Εισήγηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας στο Δ.Σ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Brevet των δύο Λιμνών από τον Ποδηλατικό Όμιλο
Επόμενο άρθρο Δημοτική Αγορά Καρδίτσας, 1928-1998: μια παραγνωρισμένη ιστορία