Για το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας που ταλανίζει το Νομό μας, για τα προβλήματα των εργαζομένων στη σημερινή εποχή, αλλά και για τον γενικότερο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στη κοινωνία μας μιλάει, στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας.
Ο κ. Καπράνας αναφέρεται επίσης στις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου για μια σειρά από διάφορα θέματα και μας ανακοινώνει πότε θα παραδοθούν οι νέες Εργατικές Κατοικίες.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ.: Ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό μας και το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, είναι η ανεργία. Αυτή τη στιγμή, σε τι ποσοστό έχει φθάσει η ανεργία στην Καρδίτσα και ποιοι πλήττονται περισσότερο;
Απ.: Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε με τα στοιχεία που παρουσιάζουν ο ΟΑΕΔ και τέτοια. Η πραγματική ανεργία φθάνει το 40%. Είναι ένα ποσοστό που έχει φθάσει εκεί εδώ και αρκετά χρόνια και το οποίο είναι καθηλωμένο σε αυτά τα επίπεδα. Δεν υπάρχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που υπήρχαν. Άρχισαν να κλείνουν με την κρίση και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν και αυτές και στη θέση τους ξεκίνησαν να ξεφυτρώνουν μη παραγωγικές επιχειρήσεις όπως καφέ και τέτοια. Αλλά η αντιστοίχιση των θέσεων εργασίας με τις νέες θέσεις που προκύπτουν δεν καλύπτουν.
Και πλήττονται κυρίως οι νέοι στην ηλικία και σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% και φθάνει έως και το 57%. Και όταν μιλάμε για νέους εννοούμε 30 έως 35 ετών. Όπως επίσης έντονα πλήττονται και οι γυναίκες.
Ερ.: Ως Εργατικό Κέντρο, τι ζητάτε από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Πιστεύετε πως έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις του; Αλλά από την άλλη, μήπως και εμείς ως τοπική κοινωνία και οι φορείς όλοι μαζί θα έπρεπε να έκαναν κάποιες παρεμβάσεις από κοινού και πιο συντονισμένα;
Απ.: Το κυρίαρχο είναι να αλλάξουν οι πολιτικές αυτές που ζούμε τα τελευταία επτά χρόνια, οι πολιτικές των μνημονίων με τις οποίες έχουμε μπει σε μια καταστροφική ύφεση με πράγματα τα οποία τα βιώνουμε με τον πιο τραγικό τρόπο όλη η κοινωνία. Και όχι μόνο στο θέμα της ανεργίας αλλά είναι και άλλα ζητήματα όπως αυτά της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της μετανάστευσης. Ξέρετε, 400.000 νέοι επιστήμονες φεύγουν για το εξωτερικό και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στα τελευταία χρόνια. Και παλιότερα υπήρχε μεγάλη μετανάστευση, μετά τον πόλεμο, αλλά ήταν σε εργατικά χέρια. Ενώ τώρα μιλάμε για επιστήμονες, για παιδιά με εξειδικευμένες γνώσεις που και το Ελληνικό Δημόσιο και οι ελληνικές οικογένειες έχουν ματώσει για να σπουδάσουν αυτά τα παιδιά και τα στέλνουμε σε άλλη χώρα γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Για να βρουν καλύτερη τύχη.
Αυτό είναι το κυρίαρχο. Δηλαδή να καθίσεις και να ασκήσεις πολιτικές με βάση όχι τους αριθμούς. Γιατί αυτή τη στιγμή, τα τελευταία χρόνια, όλους μας αντιμετωπίζουν σαν έναν αριθμό. Τι μπορούν να πάρουν από εμάς. Δείτε την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τι ισχύει σήμερα. Μισθοί, συντάξεις, όλα έχουν καρατομηθεί. Μισθούς και συντάξεις έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια πέντε και με τα νέα μέτρα θα γίνουν έξι. Μιλάμε για τεράστιες απώλειες που φθάνουν το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού. Και όταν μια οικογένεια έχει ανοιχτά θέματα όπως δάνεια που έπαιρνε ως ζευγάρι και ήξερε ότι θα πληρώσει 500 ευρώ για το δάνειο και με τα υπόλοιπα θα μπορούσε να ζήσει για να πάρει ένα σπίτι να στεγάσει την οικογένειά του. Και ξαφνικά βρέθηκε να του κόβουν το μισθό, τον μισό προϋπολογισμό και με τα χρήματα που παίρνει να μην του φθάνουν. Πέρα από αυτό είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι στην ανεργία.
Αυτή η κρίση η οικονομική που ξεκίνησε έχει γίνει μια ανθρωπιστική κρίση. Μια κρίση η οποία χτυπάει σε όλα τα επίπεδα. Σε θεσμούς, στην οικογένεια, σε ελεύθερο χρόνο, σε διασκέδαση, στα ήθη και στα έθιμα – εγώ στο χωριό μου φέτος είδα να ανάβουν πολύ λιγότερες φωτιές από πέρυσι – που σημαίνει ότι κάποιοι στερούνται και τα πολύ βασικά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι υπερβολή.
Ερ.: Αναφερθήκατε προηγουμένως στους νέους επιστήμονες που εγκαταλείπουν τη χώρα και στη μετανάστευση. Από τα στοιχεία και την πληροφόρηση που έχετε στη διάθεσή σας, υπάρχουν πολλοί νέοι Καρδιτσιώτες που άφησαν την πατρίδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό;
Απ.: Φεύγουν πολλοί νέοι και προς τις Βρυξέλες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία. Ακριβή αριθμό δεν μπορείς να δώσεις στο Νομό. Και εδώ στην Καρδίτσα πάντως ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων παιδιών έχει φύγει και είναι και πολύ δύσκολο αυτά τα παιδιά να γυρίσουν. Και όσα παιδιά μένουν εδώ και βρίσκουν κάποια δουλειά δουλεύουν τώρα με μισθούς κάτω από 400 ευρώ.
Ερ.: Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποια νέα προγράμματα απασχόλησης για το επόμενο διάστημα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν κάποιους ανθρώπους;
Απ.: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η ανεργία βγάζουν προγράμματα και κυρίως την Κοινωφελή Εργασία η οποία ξεκίνησε με πεντάμηνα και τώρα έχουν γίνει οχτάμηνα. Βέβαια με τους κατώτατους μισθούς που έχουν οριστεί με Υπουργική Απόφαση. Με 586 ευρώ οι άνω των 25 ετών και με 514 ευρώ οι κάτω των 25 ετών. Είναι όμως προγράμματα – «ασπιρίνες».
Ερ.: Μήπως έχετε κάποιες πληροφορίες για το πότε θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν σε χρήση οι νέες Εργατικές Κατοικίες; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Απ.: Θεωρώ πως βρισκόμαστε στο τέλος. Γιατί κατά διαστήματα δίνανε κάποιες ημερομηνίες που λέγαμε ότι θα πρέπει να τελειώσουμε πρώτα κάποια έργα σε θέματα υποδομών. Τα σπίτια είναι έτοιμα. Θα παραδοθούν. Απλά προέκυπτε ο περιβάλλων χώρος, θα έπρεπε να γίνει η ασφαλτόστρωση και αυτό να συμβεί σε καιρικές συνθήκες που να ευνοούν, θα έπρεπε να γίνει η είσοδος και η έξοδος, δηλαδή ο κόμβος. Τώρα τελείωσε σχεδόν ο κόμβος και λίγα μένουν. Η βούληση είναι να παραδοθούν στις 28 του μηνός Απριλίου. Βέβαια υπάρχει μια διαδικασία. Δεν θα παραδοθούν όλα μαζί τα σπίτια. Θα καλούνται σταδιακά και σίγουρα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας γιατί θα μπαίνουν και στη συνέχεια θα γίνεται κάποιος έλεγχος.
Ερ.: Ένα ακόμα πιο πολύπαθο έργο είναι αυτό του Βρεφονηπιακού Σταθμού στη Φαναρίου. Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και πότε θα παραδοθεί;
Απ.: Και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έχει τελειώσει. Είχε σταματήσει όταν είχε γίνει σχεδόν το 90% του έργου. Τώρα μπήκε εργολάβος εδώ και κάποιους μήνες και τελείωσε. Και πιστεύω ότι από τη νέα χρονιά θα δοθεί σε χρήση. Αλλά θα πρέπει να γίνουν και προσλήψεις για να μπορέσουν να δεχτούν τα παιδιά. Και είναι ένας σύγχρονος Βρεφονηπιακός Σταθμός που θα καλύψει τις ανάγκες 100 παιδιών και πάνω.
Ερ.: Ποιος είναι γενικά ο ρόλος και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας; Πως προσπαθεί να παρεμβαίνει κάθε φορά στα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν, αλλά και ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο;
Απ.: Έχουμε κάνει δράσεις όπως η συλλογή τροφίμων, για άστεγους, συμμετέχουμε σε δράσεις για τους μετανάστες, κάνουμε συλλογή ρούχων και φαρμάκων, παρεμβάσεις διάφορες, συγκεντρώνουμε καπάκια για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων όπως τώρα στην περίπτωση του παιδιού από το Μάρκο (αγοράστηκαν ήδη δύο και αυτό θα είναι το τρίτο), παρεμβαίνουμε γενικά σε θέματα αναπτυξιακά γιατί και εκεί έχουμε λόγο.
Σαν Εργατικό Κέντρο συμμετέχουμε επίσης πολλές Επιτροπές όπως στο ΙΚΑ όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα εργαζομένων και εργοδοτών και πραγματικά βοηθάμε και δίνουμε λύσεις. Συμμετέχουμε στον ΟΑΕΔ, στον Δήμο, στη ΔΕΥΑΚ, οπότε θεσμικά παρεμβαίνουμε σαν Εργατικό Κέντρο. Και όλα αυτά είναι για το καλό των εργαζομένων αλλά και γενικότερα του Νομού. Και παρεμβάσεις κάνουμε και προς τους βουλευτές και προς τα Υπουργεία, με υπομνήματα και με ό, τι άλλο χρειαστεί.
Και ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι τα έργα. Η Καρδίτσα θα πρέπει επιτέλους να βγει από την οδική απομόνωση για να έρθουν επιχειρήσεις να σταθούν και να μπορούν να διακινούν τα προϊόντα τους. Και τώρα βλέπετε ότι ο Ε65 ήταν ένα από τα ζητήματα που το θέταμε πάντα γιατί είναι ένας δρόμος που ενώνει την Εγνατία με την Εθνική, την ΠΑΘΕ. Και μπορεί εδώ η Καρδίτσα να γίνει το κέντρο. Και επιχειρήσεις μπορούν αν σταθούν με συνέπεια, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρχίσει μια παραγωγική διαδικασία.
Τα πλεονάσματα θα πρέπει να βγουν από την παραγωγική διαδικασία και όχι από τις περικοπές, από το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων, από περικοπές κοινωνικών δαπανών, από την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Γιατί από παντού περικόπτουν για να βγουν αυτά τα πλεονάσματα.
Ερ.: Άλλη μια Εργατική Πρωτομαγιά πλησιάζει σε λίγες μέρες και τα μηνύματά της γίνονται πλέον ολοένα και πιο επίκαιρα. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα γι ΄ αυτή την τόσο συμβολική ημέρα;
Απ.: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η ημέρα κατατεθέν για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Αυτή η ημέρα γιορτάζεται παντού και τα αιτήματα όπως και τότε είναι επίκαιρα. Τα συναντάμε και σήμερα. Και τότε είχαν άθλιες συνθήκες και τότε πάλευαν για οχτάωρο, για τις αργίες, για ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Και ενώ αυτά τα είχαν κατακτήσει με πολλούς αγώνες, θυσίες και αίμα και βλέπουμε μέσα σε επτά χρόνια μνημονίων να έχουν γκρεμιστεί τα πάντα. Όσα κατακτήθηκαν μέσα σε 100 χρόνια τα έχουν γκρεμίσει. Ούτε οχτάωρο πλέον υπάρχει ούτε σταθερή εργασία υπάρχει, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς υπάρχει, ελαστικές μορφές εργασίας υπάρχουν. Μιλάμε για ένα ποσοστό που αγγίζει το 60%. Κατάργηση των συμβάσεων, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Και εδώ είναι ένα θέμα. Γιατί για να χτυπηθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία θα πρέπει να επανδρωθούν και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποξηλωθεί και από προσωπικό και από μέσα μετακίνησης. Δηλαδή, εδώ είναι δυο – τρεις αλλά δεν φθάνουν. Αυτοκίνητο δεν έχουν. Υπάρχει ένα αυτοκίνητο στα Τρίκαλα. Δεν υπάρχουν ούτε τα άτομα ούτε τα μέσα. Θα πρέπει να βγουν κλιμάκια και από το ΙΚΑ και από την Επιθεώρηση Εργασίας και εμείς σαν Εργατικό Κέντρο να συμμετάσχουμε και να πάμε κυρίως τα απογεύματα και τα βράδια που εκεί είναι η μεγάλη ανασφάλιστη εργασία και εκεί πρέπει να πιέσουμε όλοι.