Ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από τις Αναφορές που υπέβαλε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και του προγράμματος «Καλλικράτης» προχώρησε και σε έντονο διάβημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση, για τη δημιουργία οκτώ (8) Δήμων και δύο (2) ιστορικών Δήμων – Κοινοτήτων στο Νομό Καρδίτσας. Ο κ. Ταλιαδούρος στις προτάσεις που διατυπώνει στην επιστολή του αυτή, λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα των ευρύτατων διαβουλεύσεων, που έγιναν σε τοπικό επίπεδο από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης .
Ειδικότερα στο κείμενο της επιστολής του επισημαίνει τα εξής:
«Ενόψει της προώθησης του προγράμματος «Καλλικράτης» στη Βουλή, θα ήθελα να σας καταθέσω ορισμένες προτάσεις για το Νομό Καρδίτσας. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν προιόν συστηματικής διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού και πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια που τίθενται με το πρόγραμμα όπως είναι τα γεωγραφικά, τα δημογραφικά και τα αναπτυξιακά. Είναι σημαντικό στο σχεδιασμό να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες των ορεινών δήμων όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις νησιωτικές περιοχές.
Προτείνω στο Νομό Καρδίτσας να δημιουργηθούν οκτώ (8) Δήμοι και δύο (2) ιστορικοί Δήμοι- Κοινότητες. Ειδικότερα,
Πρώτον, με βάσει τις ανωτέρω αρχές και κριτήρια και με κύριο κριτήριο το δημογραφικό και συμπληρωματικά το γεωργικό παράγοντα (πεδινή περιοχή) μπορούν να δημιουργηθούν οι τέσσερις (4) Δήμοι Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου, στους οποίους θα ενσωματωθούν τα γειτονικά διαμερίσματα όμορων Δήμων.
Δεύτερον, με βάση την αρχή της ορεινότητας μιας περιοχής και με την ταυτόχρονη ικανοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων (δημογραφικό, γεωγραφικό και αναπτυξιακό) μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον τέσσερις (4) Δήμοι. Συγκεκριμένα οι Δήμοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Λίμνης Σμοκόβου και Σελλάνων.
Τρίτον, για λόγους δε ιστορικούς, προτείνω να διατηρηθεί ο ιστορικός Δήμος της Ρεντίνας και να ανεξαρτητοποιηθεί το ιστορικό χωριό Μαυρομμάτι, γενέτειρα του στρατάρχη Καραϊσκάκη .
Ειδικότερα, οι επιπλέον τέσσερις Δήμοι που προτείνονται είναι οι εξής:
1. Δήμος Αργιθέας
Ο «ενιαίος» Δήμος Αργιθέας θα ενσωματώσει τους υπάρχοντες Δήμους Αργιθέας και Αχελώου καθώς και την Κοινότητα της Ανατολικής Αργιθέας.
Η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής, το σύμπλεγμα των είκοσι χωριών, η κοινή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, τα κοινά πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία, η κοινή ταυτότητα καταγωγής και προέλευσης των Αργιθεατών και τέλος η ανάγκη επανεργοποίησης της ορεινής και δυσπρόσιτης αυτής περιοχής μέσω της ενίσχυσης της αυτόνομης διοικητικής της οργάνωσης, θα ενισχύσει τη συνοχή της περιοχής και θα δημιουργήσει τη νέα προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Αργιθέας.
2. Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Ο «ενιαίος» Δήμος Λ. Πλαστήρα μπορεί να συμπεριλάβει κυρίως τους Δήμους Πλαστήρα και Νεβρόπολης Αγράφων.
Η συμπαγής γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα της ομοιογενούς «κλειστής» ορεινής περιοχής των 14 χωριών και των 34 επίσημων οικισμών, γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, με το κοινό συγκοινωνιακό δίκτυο, τους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους για τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία αλλά και ιστορικοί λόγοι (τόπος καταγωγής του Νικόλαου Πλαστήρα) συνηγορούν ότι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα μπορεί να λειτουργήσει αυτοδιοικητικά, όπως άλλωστε προτείνεται και από τη Μελέτη για την χωροταξία των νέων ΟΤΑ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α) της ΚΕΔΚΕ.
3. Δήμος Λίμνης Σμοκόβου
Ο προτεινόμενος Δήμος Λίμνης Σμοκόβου μπορεί να συμπεριλάβει τους Δήμους Ταμασίου, Μενελαίδος και μέρος από τους Δήμους Σοφάδων και Καλλιφωνίου, καθώς η περιοχή αυτή που περιλαμβάνει όλες οι περιοχές, που τροφοδοτούν ή τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Σμοκόβου, αποτελεί ένα ενιαίο ορεινό, κατά κύριο λόγο γεωγραφικό σύνολο.
Τα ομοιόμορφα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ανεπτυγμένες δομές πρωτογενούς παραγωγής, οι καλές οδικές υποδομές, ο ιαματικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός, αλλά και η ύπαρξη εντός της περιοχής αυτής όλων των ιαματικών πηγών του Νομού Καρδίτσας και των Δημοτικών Επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αυτών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθιστούν το δήμο βιώσιμο, ικανό να ακολουθήσει ένα μοντέλο τοπικής αυτόνομης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
4. Ενοποιημένος Δήμος Σελλάνων και Παλαμά
Οι κάτοικοι και τα Δημοτικά Συμβούλια (με ομόφωνες αποφάσεις) των όμορων Δήμων Σελλάνων και Παμίσου, επιθυμούν να συνενωθούν ώστε να αποτελέσουν έναν ενιαίο Δήμο, στηριζόμενοι σε ιστορικά, πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια καθώς υπάρχει πληθυσμιακή ομοιογένεια (καραγκούνηδες). Η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της συμπαγούς αυτής πεδινής περιοχής δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών οικονομικοκοινωνικών στόχων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
5. Εναλλακτική πρόταση: Δήμος Δολοπίας Αγράφων
Εναλλακτικά θα μπορούσε να εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ως τέταρτου δήμου, ο Δήμος Δολοπίας Αγράφων, που θα ενσωματώνει τους υφιστάμενους Δήμους Καλλιφωνίου, Ιτάμου, Μενελαίδας και Ρεντίνας, καθώς ο νέος αυτός Δήμος θα είναι λειτουργικός και βιώσιμος οικονομικά καθώς οι δύο κύριοι οδικοί άξονες συγκλίνουν. Η εναλλακτική αυτή πρόταση θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον ιστορικό Δήμο Ρεντίνας μόνο στην περίπτωση που στο υπό διαβούλευση σχέδιο Καλλικράτης τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλεψη – κατηγοριοποίηση για αμιγώς Ιστορικούς Δήμους.
Ιστορικοί Δήμοι / Δημοτικές Κοινότητες
•1. Δήμος Ρεντίνας
Θεωρώ ότι για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς ο ιστορικός Δήμος της Ρεντίνας, θα πρέπει να παραμείνει ως έχει προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσιογνωμία του. Ο ιστορικός Δήμος Ρεντίνας, με το ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό του χαρακτήρα έχει ήδη οικονομική αυτοτέλεια. Έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία να διαχειριστεί μεγάλα έργα και να χαράξει πολιτική συγκράτησης του πληθυσμού, βελτίωσης της ποιότητας ζωής καθώς και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.
2. Αυτονόμηση του Μαυρομματίου ως ιστορικός Δήμος / Κοινότητα
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη περίπτωση του ιστορικού χωριού του Μαυρομματίου, που σήμερα διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μουζακίου.
Θεωρώ, ότι η δημιουργία ανεξάρτητου Δήμου ή Κοινότητας Μαυρομματίου, για ιστορικούς πρωτίστως λόγους, θα αποτελούσε φόρο τιμής στον μεγαλύτερο, κατά την άποψη των ιστορικών, Στρατάρχη της Νεότερης Ιστορίας, το Γ. Καραϊσκάκη. Με την αναγκαστική ένταξη του χωριού στο Δήμο Μουζακίου και την εξαίρεση του από τα 130 που αναβαθμίστηκαν σε Δήμους το χωριό στερήθηκε εσόδων (που θα δικαιούνταν στην περίπτωση που θα ήταν χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό χωριό) και θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην Ιστορική του αποστολή.
Η αυτονόμηση του Μαυρομματίου ως ιστορική Κοινότητα αφενός μεν αποτελεί εθνικό μας χρέος προς τον κορυφαίο Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αφετέρου δε θα μπορούσε να το εντάξει στις Ιστορικές Κοινότητες όπου ενοποιούμενη με τις άλλες Ιστορικές Κοινότητες της χώρας θα δημιουργούσαν ένα «Δίκτυο Ιστορικών Χωριών». Το Δίκτυο αυτό με την υλοποίηση στοχευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση και την συντονισμένη ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που αποτελούν και το ουσιώδες εθνικό μας κεφάλαιο.
Με την πρόταση μου αυτή, νομίζω, ότι το νέο σχήμα αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης στο Νομό Καρδίτσας θα είναι πράγματι αναπτυξιακό και παραγωγικό στην υπηρεσία του πολίτη.»