Ειδήσεις

Για την παγκόσμια ημέρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων


Mπροστά στην 28η Απρίλη, παγκόσμια ημέρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ), απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους καλώντας σε μαχητική, αγωνιστική διεκδίκηση για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.

Ο στόχος του κεφαλαίου για διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης, η απουσία μέτρων προστασίας, οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα και σε επαγγελματικές ασθένειες, που όμως δεν καταγράφονται ως τέτοιες (καρκίνος, μυοσκελετικές παθήσεις, βαρηκοΐα, δερματίτιδα, παθήσεις πνευμόνων, εργασιακό στρες κ.ά.). Από το 1999 έως σήμερα πάνω από 2000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χώρο εργασίας από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες, ωστόσο αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ως «κοινή νόσος», ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει και νέους φραγμούς για την αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, βρίσκεται ο στόχος του κεφαλαίου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους του. Οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα και οδηγούν σε πρόωρη φθορά της υγείας και επαγγελματικές ασθένειες.

Με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4512/2018 μπαίνει στο στόχαστρο το ανθυγιεινό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων, και στην πράξη η διαδικασία και η μεθοδολογία σε εφαρμογή αυτού του νόμου θα αξιοποιηθεί, για να συνεχιστεί η επίθεση συνολικά στο θεσμό των ΒΑΕ.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στην ίδια ρότα της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ στα θέματα υγείας και ασφάλειας. Η λεγόμενη Εθνική Στρατηγική για την ΥΑΕ ακολουθεί την κατεύθυνση της αντίστοιχης στρατηγικής της ΕΕ, όπου στα κριτήρια αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου βασικό είναι αυτό της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το αστικό κράτος θωρακίζει την καπιταλιστική κερδοφορία με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ψευδεπίγραφων ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ελάχιστοι επιθεωρητές σε σχέση με το σύνολο των χώρων εργασίας, προσανατολισμός ελέγχων στη «συμφιλίωση» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και συχνά μετατόπιση της εργοδοτικής ευθύνης). Στην ίδια κατεύθυνση της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας εντάσσεται και η υποβάθμιση του προσανατολισμού της αναγκαίας επιστημονικής έρευνας στους σχετικούς τομείς, η διατήρηση σκόπιμων ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο, η απουσία δημόσιων υποδομών εκτίμησης και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, που είναι ο μεγάλος ένοχος για την επαγγελματική νοσηρότητα, παραμένουν στο απυρόβλητο και δεν έχουν ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι αυτός που πληρώνει, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, της πληρωμής μη καλυπτόμενων ιατρικών πράξεων από το σημερινό σύστημα Υγείας κ.λπ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση. Επιλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική που θυσιάζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βάζουμε στην άκρη τις ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Βγαίνουμε στο προσκήνιο για την προοπτική της κατάργησης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών μας.

Παλεύουμε για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, για την προστασία της υγείας και της ασφαλείας μας. Απαιτούμε μαχητικά, αγωνιστικά:

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ σε όλους τους νομούς της χώρας. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).

Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες. Να ισχύσει ξανά η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα (π.χ. υγείας, τουρισμού, επισιτισμού) να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011. Μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.

Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου. Πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.

 

 

Του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδικάτου οικοδόμων

 

.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες
Επόμενο άρθρο Let's do it Greece για το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας